Siyaset Mağduriyet zirvesi

Mağduriyet zirvesi

23.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Darbe girişiminin ardından üçüncü kez bir araya gelen Yıldırım ve Kılıçdaroğlu, KHK’ların yarattığı mağduriyetleri, mini anayasa paketini ve Suriye’deki durumu değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, mağduriyetleri bir kere daha vurguladı

Mağduriyet  zirvesi

Başbakan Binali Yıldırım ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Ak Parti Genel Merkezi’nde bir araya geldi. CHP liderinin talebi üzerine ikili, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından üçüncü kez başbaşa görüştü. Dün 10.00’da Ak Parti’ye gelen Kılıçdaroğlu’nu Yıldırım kapıda karşıladı. Yıldırım, 1 saat 45 dakikalık görüşmenin ardından da Kılıçdaroğlu’nu makam aracına kadar uğurladı.

Haberin Devamı

Suçun şahsiliği

Alınan bilgilere göre, Kılıçdaroğlu, görüşmede OHAL döneminde yapılan uygulamalarla çok sayıda mağdur yaratıldığını, on binlerce kamu personelinin kamudan çıkarıldığını, bir o kadarının açığa alındığını, ailelerle mağdur sayısının 1 milyonu aştığını anımsattı. “Suçun şahsiliği” ve “hukukun üstünlüğü” ilkelerinin zedelendiğini kaydeden Kılıçdaroğlu’nun kendisine gelen mektuplar üzerinden bazı örnekler verdiği kaydedildi. Kılıçdaroğlu, “Can Dündar, yurt dışında olduğu için eşi Dilek Dündar’ın pasaportuna el konuluyor. Bu, uygulama hukuk devletinde kabul edilemez. Aileler perişan. Bu yapılan işlemlerde intikam duygusuyla yapılıyor izlenimi ediniyorum” dedi.

Son söz MİT’te

Kılıçdaroğlu’nun, barış bildirisine imza atan akademisyenler başta olmak üzere kamudan çıkarılan 2 bin 800’ü aşkın personelle açığa alınan 11 bini aşkın öğretmenin durumunu da gündeme getirdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Alınan bilgilere göre “FETÖ’cü diye alakalı alakasız binlerce insan işinden ediliyor. Bildiriye imza atan akademisyenler hakkında zaten bir soruşturma yürüyor. Onları, bu torbaya koymak doğru değil” diyen Kılıçdaroğlu’na Başbakan Yıldırım şu yanıtı verdi: “Akademisyenler konusunda YÖK’ten gelen listeler doğrultusunda KHK’yı hazırladık. Ancak ihraç listelerini tekrar gözden geçireceğiz MİT, bir rapor hazırlıyor, onu bekliyoruz. Hata varsa düzeltilecek.”

Görüşmede Kılıçdaroğlu, Bank Asya üzerinden havale yapan, ev kirası yatıran isimlerin de açığa alındığını, bir mağduriyet yaratıldığını da kaydetti.

İş dünyasına yönelik şikayetlerin de giderek arttığını belirten Kılıçdaroğlu, gazetecilerin ve aydınların tutuklanmasının doğru olmadığını, bunun darbe ile mücadeleyi dünyaya anlatmada zorluklar yaşanmasına neden olduğunu ifade etti. Bazı hasta tutukluların durumunu da gündeme getiren Kılıçdaroğlu’nun gazeteciler Ali Bulaç, Lale Kemal ile Özgür Gündem Gazetesi Danışma Kurulu üyeleri Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın isimlerini telaffuz etti. Kılıçdaroğlu’nun, Özgür Gündem gazetesinin kapatıldığını anımsatarak, Cumhuriyet, Sözcü ve Evrensel gazetelerine dönük benzer kapatma iddialarının gündemde olduğunu ifade ettiği kaydedildi. Yıldırım’ın da gazete kapatma iddialarının doğru olmadığını belirtmekle yetindiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Titiz çalışma

Kılıçdaroğlu’nun 15 Temmuz sonrası döneme yönelik eleştirileri üzerine Yıldırım’ın da, “Titiz bir çalışma yürütüyoruz. Her ilde şikayetlerin değerlendirilmesi için valilikler bünyesinde kurullar oluşturduk. Tüm şikayetleri değerlendireceğiz. Hata varsa geri döneceğiz” dediği belirtildi.

OHAL UZATILABİLİR

Kılıçdaroğlu, “OHAL’in ilan edilmesine de karşıydık. Bir an önce sonlandırılması gerektiğini düşünüyoruz. OHAL’in yeniden uzatılmaması gerekiyor” dedi. Yıldırım da “OHAL’in gerek duyulması halinde uzatılabileceği yanıtını verirken bunun OHAL’in bir kez daha uzatılabileceğinin sinyali olarak algılandığı öğrenildi. Kılıçdaroğlu, askeri birliklerin şehir dışına taşınmasıyla boşalan alanların ranta dönüştürülmeyeceği sözünün Başbakan Yıldırım tarafından kamuoyuna açıklanmasını istedi. Yıldırım, bu öneriye de olumlu baktı.

Haberin Devamı

Mini paket de konuşuldu

Görüşmede üç parti üyelerinin bir süredir yürüttüğü mini anayasa paketi çalışmaları da gündeme geldi. Alınan bilgilere göre Yıldırım, “Bir şeyler yaptık demek için birkaç madde üzerinde uzlaşmak yeterli değil. Yargı alanında kalıcı ve somut bir değişiklik yapılması için uzlaşmak gerekiyor” dedi. Kılıçdaroğlu’nun da yargının bağımsızlığı konusunda anayasa değişikliğini ilk gündeme getiren isim olduğunu belirterek, bir an önce uzlaşmanın sağlanarak kamuoyu önüne çıkarılması gerektiğini düşündüğünü iletti. Görüşmede, milletvekili seçimlerinin 4 yıldan 5 yıla çıkarılması önerisi de Yıldırım tarafından dile getirildi. Kılıçdaroğlu’nun prensipte onay verdiği değişiklik için, mevcut 26. dönemin dışarıda tutulması gerektiği şartını gündeme getirdiği öğrenildi. Alınan bilgilere Kılıçdaroğlu, “Biz, 1 Kasım günü 4 yıl için seçildik. 5 yıla uzatılırsa yararlanmamız doğru olmaz” dedi.

Suriye brifingi

Kılıçdaroğlu devam etmekte olan Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında hassasiyetlerini Yıldırım’a anlattığı, Yıldırım’ın da harekatın gidişatına ilişkin bilgi verdiği belirtildi.

Yazarlar