Kültür Sanat Margarethe von trotta gezici filmmor festivalinde

Margarethe von trotta gezici filmmor festivalinde

11.03.2015 - 15:33 | Son Güncellenme:

Von Trotta, İstanbul Modern’de 17 Mart saat 14.00’teki masterclass ve filmlerinin gösteriminden sonra düzenlenen söyleşilerde izleyicilerle buluşuyor.

Margarethe von trotta gezici filmmor festivalinde

Yeni Alman Sineması'nın öncülerinden ve dünya sinemasında kendine özgü biçimiyle yer edinen yaratıcı yönetmenlerden Margarethe von Trotta, beş filmlik toplu gösterimiyle Filmmor’un direniş temasını bizzat desteklemek üzere İstanbul’a geliyor.

Von Trotta sinemasının temelini, tarihin dönüm noktalarında kendi olmak için direnen güçlü kadın portreleri oluşturur. Yönetmenin sağlam kişilikli, sorunlarla başa çıkmayı bilen, politize kadın kahramanları merkeze alan filmlerinde, toplumsal baskılarla kişisel ihtiyaçların çatışmasına odaklanır. Rosa Luxemburg’dan Hannah Arendt’a kadar uzanan bu kadınlar çağlarına damga vuran fikirleriyle bugün de kadınların esin kaynakları arasında yer alır.

Güzel sanatlar eğitimi aldıktan sonra tiyatroda çalışan, sinemaya da oyuncu ve yazar olarak adım atan Margarethe von Trotta, 1975’te Volker Schlöndoff ile birlikte çektiği, Heinrich Böll uyarlaması ilk filmi Katharina Blum’un Çiğnenen Onuru’nda ana akım medyanın kadınlara ve direnişçilere önyargılı yaklaşımını eleştirir. Halen daha güncelliğini koruyan bu filmden sonra, birbiri ardına politik sinemanın klasikleşen örneklerine imza atar.

Almanya’nın yakın tarihine damgasını vuran politik olaylar fonunda yaptığı üçleme, yönetmenin filmografisinin en çarpıcı başlıklarıdır. Kız Kardeşler ya da Mutluluğun Dengesi, Marianne ve Juliane / Kurşun Yıllar ve Sevgili Rosa; bir yandan değişimin sancılarını kendi kişiliklerinde çekerek kadın olmayı anlatırken bir yandan da politik eylemci olarak kadınların topluma ivme kazandıran rollerini öne çıkarır. Siyaset bilimci Hannah Arendt’in hayatının en önemli kesitini sunan, kahramanıyla aynı adı taşıyan film de, tematik olarak bu üçlemenin yıllar sonra gelen bir tamamlayıcısıdır adeta.

Margarethe von Trotta’nın sineması, güçlü kadın karakterleri politik arka planlarıyla ama özel hayatlarını da görmezden gelmeden gösterir izleyiciye. Onları sadece birer politik eylemci değil; aşkları, aileleri ve özellikle de kız kardeşleriyle ilişkileri çerçevesinde, hakiki insanlar olarak anlattığı için de feminist sinemanın da simgeleri arasında yer alır. Von Trotta öznesinin kadınlar olduğu kendine özgü bir tarih yazmaya devam ediyor.

Margarethe von Trotta toplu gösteriminde 5 film izlenebilecek:

Hannah Arendt
Katharina Blum'un Çiğnenen Onuru The Lost Honor of Katharina Blum / Die Verlorene Ehre Der Katharina Blum
Kız Kardeşler ya da Mutluluğun Dengesi / Sisters or the Balance of Happiness / Schwestern oder Die Balance des Glucks
Marianne ve Juliane / The German Sisters / Die Bleierne Zeit
Sevgili Rosa / Rosa Luxemburg

13. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali tüm programına ve Margarethe von Trotta Toplu Gösterimi programına www.filmmor.org adresinden ulaşılabilir. 13. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali

Açılış Programı:

Festival Yürüyüşü: 13 Mart Cuma, saat 19:00, Galatasaray Meydanı-Pera Müzesi Festival Açılışı: 13 Mart Cuma, saat 20:00, Pera Müzesi
Açılış Filmi: 13 Mart Cuma, saat 20:30, Pera Müzesi Kadınların Direnişi, Direnişin Sineması Forumu
22 Mart Pazartesi, saat 19:00, Rampa Tiyatro Margarethe von Trotta ile Buluşma: 17 Mart Salı, İstanbul Modern

Festival Mekanları:

İstanbul: 13-22 Mart / İstanbul Modern, Pera Müzesi, Rampa Tiyatro
Denizli: 28-29 Mart / TMMOB- Makine Mühendisleri Odası
Muğla-Bodrum: 4-5 Nisan / CineMarine Sinemaları
Diyarbakır: 11-12 Nisan / Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi
Adana: 18-19 Nisan / Seyhan Kültür Merkezi
İzmir: 25-26 Nisan / İzmir Fransız Kültür Merkezi