Gündem McDonald’s’lar hijyenin değil Batı’yla gerilimin kurbanı

McDonald’s’lar hijyenin değil Batı’yla gerilimin kurbanı

23.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya’nın hijyen sebeplerini gerekçe göstererek ABD’nin en büyük fast-food zincirlerinden McDonald’s’ın Moskova’da bulunan dört şubesini geçici olarak kapatması tartışmalara yol açtı.

McDonald’s’lar hijyenin değil Batı’yla gerilimin kurbanı

Kapatılan şubeler arasında Puşkinskaya Meydanı’nda bulunan ve henüz Sovyetler Birliği dağılmadan ülkede açılan ilk McDonald’s restoranı da bulunuyor. Rusların kapısında saatlerce beklediği ve dönemin devlet başkanı Mihail Gorbaçov’un bile ziyaret ettiği ilk şube, 1990 yılında hizmete girmiş; Rusya ile Batı arasındaki buzların erimesini simgeleyen bir ikon haline gelmişti.

Tarihe damgasını vuran bu şubenin kapatılması ise Rusya ve ABD arasında Ukrayna krizi sebebiyle mesafenin açılmasının devamı olarak görülüyor. Rusya’yı Batı’ya bağlayan şubenin kapatılması, Rusya’nın Batı ile gerilen ilişkilerinin bir sembolü olarak değerlendirildi. Rus devletine bağlı denetim kurumu Rospotrebnadzor’un resmi açıklamasında, “18 ve 20 Ağustos arasında yapılan denetimlerde yemek hizmeti sırasında ve çöplerin atılması aşamasında hijyen kurallarının birden çok ihmal edildiği ortaya çıkarıldı” ifadesi kullanıldı.

Ülkedeki toplam 430 McDonald’s şubesinin ise soruşturmaya dahil edildiği vurgulandı. Rospotrebnadzor ayrıca kapatılan şubelerin bir an önce açılması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. McDonald’s ise yaptığı açıklamada, “Ana önceliğimiz müşterilerimize kaliteli ve güvenilir ürünler sunmaktır” dedi. Kurumun mayıs ayında yaptığı açıklamada da Veliki Novgorod şehrinde bulunan şubelerin hijyen kurallarını ihlal ettiği öne sürülmüştü. Ülkedeki bütün şubelerin kapatılacağı söylentileri ortaya atılmıştı.

Yazarlar