Gündem MEB Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

MEB Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

29.09.2017 - 13:32 | Son Güncellenme:

Ehliyet sınavına az bir süre kaldı. Sınavdan başarı ile geçenler direksiyon sınavına girecek. Direksiyon sınavından da geçen adaylar stajyer ehliyet almaya hak kazanacak. Sınavda nelere dikkat edilmelidir? Sınav geçme puanı kaçtır?

MEB Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak

Ehliyet sınavlarının dördüncüsü 7 Ekim Cumartesi günü yapılacak. Sınav giriş belgeleri sürücü kurslarından ya da MEB internet sitesinden alınabilecek. Adayların sınavdan geçebilmeleri için en az 70 puan almaları yani 100 sorudan 35 tanesini doğru olarak cevaplamaları gerekir. Ehliyet sınavından geçemeyen adaylar, 23 Aralık’ta yapılacak bu yılın son ehliyet sınavına girebilirler.

Haberin Devamı

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

EHLİYET SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANIR?

Ehliyet sınavında adaylara ilk yardım, trafik adabı, araç tekniği, trafik ve çevre konularından 50 soru sorulur. Her bir sorunun değeri 2 puandır. Adayların başarılı olabilmeleri için en az 35 soruyu doğru cevaplayarak 70 puan alması gerekir. Ehliyet sınavı sonuçları yaklaşık 15 gün içerisinde ilan edilir. Adaylar, MEB internet sitesinden sonuç bilgilerine ulaşabilirler.

EHLİYET SINAVINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Ehliyet sınavına girecek adaylar, geçmiş yıllara ait ehliyet sınav sorularına bakabilirler. Sınav sorularının incelenmesi yarar sağlar. Sınavdan geçerli puan alanlar direksiyon sınavına girerler. Direksiyon sınavının ilk aşamasında, aracın tanınması ile ilgili sorular sorulur. Araç sürüş kısmında ise adayların arabayı düzgün çalıştırıp çalıştıramamasından geri geri gelmeye, eğimli yolda aracın durdurulup hareket ettirilmesinden trafik kurallarına uymaya kadar birçok noktaya dikkat edilir. Sürüş esnasında yapılan her hata sonucunda aday puan kaybeder. Adayların sürüş esnasında yaptıkları hataların çoğu heyecan kaynaklıdır. Başarılı olunabilmesi için heyecan kontrol altında tutulmaya çalışılmalıdır.

Haberin Devamı

STAJYER EHLİYET UYGULAMASI

Direksiyon sınavından geçenler stajyer ehliyet almaya hak kazanır. Stajyer ehliyet için 2 yıl süre verilir. Bu süre içerisinde adaylar 75 ceza puanına ulaşmazsa, normal ehliyet alabilirler. 75 ceza puanına ulaşan adayların ise ehliyetleri alınır. Bu adaylar psikoteknik teste tabi tutulurlar. Ehliyetin alınabilmesi için yeniden sürücü kursuna kayıt yapılarak, ehliyet sınavına girilmesi gerekir. Trafikte ceza puanı yazılmasına sebep olan durumlar; kırmızı ışık ihlali 20 ceza puanı, emniyet kemerinin takılı olmaması 15 ceza puanı, hız limitlerinin üzerinde gidilmesi 15 ceza puanı, şerit değiştirme kurallarına uyulmaması 20 ceza puanı ve ehliyet belgesi sınıfı dışında araç kullanılması da 20 ceza puanı getirir.