Ankara MEME KANSERİNDE ERKEN TANIYLA KALBİNİZ DE KORUNABİLİR

MEME KANSERİNDE ERKEN TANIYLA KALBİNİZ DE KORUNABİLİR

19.10.2015 - 09:50 | Son Güncellenme:

.

MEME KANSERİNDE ERKEN TANIYLA KALBİNİZ DE KORUNABİLİR

Meme kanserinin tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu vurgulayan uzmanlar, önlem alınarak erken tanı şansının yükseltilmesinin ve bu sayede başarı oranı artan koruyucu tedavi yöntemleriyle yüz güldüren sonuçların mümkün olduğunu belirtti.
Medicana International Ankara Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Kaan Oysul, meme kanserinin erken tanı ile iyileştirilebilen bir hastalık olduğunu ancak tedavi yöntemlerinin yan etkilerine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Oysul, "Hastaya dışarıdan verilen radyoterapide karşı memede ikincil kanser, 20 yıl sonra akciğer kanseri ve kalpte kardiyolojik yan etkiler oluşma riskiyle karşı karşıyayız. Gelişen yöntemlerden intraoperatif radyoterapide ise hastaya cerrahi sırasında radyoterapi uyguluyor, diğer organlara radyasyon gitmediği için bu yan etkiler ile karşılaşmıyoruz” dedi.
Son yıllarda cerrahi tekniklerin gelişmesiyle tamamının alınması yerine memede yalnızca tümörün çıkartıldığı koruyucu cerrahi yöntemlerin kullanılmaya başlandığını söyleyen Prof. Dr. Kaan Oysul, şöyle devam etti:
"İlaç tedavisinde hedefe yönelik, yan etkilerin daha az olduğu kemoterapiler, hormon tedavileri uygulanmaya başlandı. Aynı zamanda da radyoterapide çevredeki sağlam dokuları daha iyi koruyarak hastalıklı olan bölgeye odaklanma, o bölgeye tedavi uygulama şansına sahip olduk. Ülkemizde çok az sayıda merkezde kullanıldığından pek bilinmeyen intraoperatif radyoterapi ile meme çevresindeki sağlam dokuları çok daha iyi koruyoruz. Cerrahlarımız tümörü çıkardıktan sonra parçayı patolojiye yolluyor, tahlilden gelen sonuçlara göre eğer hasta tedaviye uygunsa devreye giriyoruz. Tümörün çıkarıldığı yere cihazımızın aplikatörünü yerleştirip, intraoperatif radyoterapi uyguluyoruz."
“HIZLANDIRILMIŞ TEDAVİ DE SAĞLIYOR”
Prof. Dr. Oysul, yöntemin hastaya zaman kazandırdığını da belirterek, "Hasta 6 hafta uygulanan radyoterapiden kurtularak cerrahi sırasında 20 dakika içerisinde sıkıştırılmış tedavi alıyor. Yöntemin diğer 6 haftalık tedaviyle eşit sonuçları var. Daha da önemlisi bu sayede çevredeki sağlam dokular da korunmuş oluyor" ifadelerini kullandı.
“ERKEN TANI KORUYUCU TEDAVİ İÇİN DE ÖNEMLİ”
Medicana International Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Erkan Öztürk de, hayatta kalma oranlarında önemli etkisi olan erken tanının meme koruyucu cerrahi yöntemlerin başarıyla uygulamasında da etkin rolü olduğunu belirtti. Meme kanserinin erken tanısı için dört bileşenden bahseden Öztürk, şöyle devam etti:
"Kendi kendine meme muayenesinin birbirini izleyen iki prosedürle yapılmasını öneriyoruz. Ayna karşısında kollar sarkıtılmışken, el beldeyken veya baş üstü kaldırıldığında şişlik, renk değişikliği, meme başı değişikliği, kızarıklık v.s. olup olmadığına bakılmalıdır. Ardından yatarak, muayene edilecek tarafta kol baş altına alınmalı; diğer elin üç parmağı ile meme derisi ile göğüs duvarı arasında meme dokusu hissedilmeye çalışılmalıdır. Başlangıçta meme dokusunu tanımadıkları için her ellerine gelen şeyi farklı lezyon olarak kabul edip korkabiliyor hastalarımız. Ancak birkaç aylık süreçte kişi kendini tanıdıktan sonra bu iş çok daha kolay oluyor. Kadınların meme kanserinin farkında olması, kendi kendini meme muayenesi, hekim muayenesi ve tarama mamografisi ancak birlikte olduğunda erken tanı başarılabilir.”