Ege Meme kanserinin birçok sebebi var

Meme kanserinin birçok sebebi var

29.10.2018 - 21:04 | Son Güncellenme:

Türkiye’de kadınlarda, 40’lı yaşlardan itibaren meme kanseri görüldüğünü belirten İzmir Kent Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Harmancıoğlu, “Mamografiyle yüzde 75 oranında erken tanı olasılığı var.

Meme kanserinin birçok sebebi var

Meme ultrasonu da yapılırsa bu oran yüzde 90’a çıkıyor. Ancak bazı meme kanserleri görüntüleme yöntemlerinde belirti vermiyor. Bu sebeple hekim tarafından elle muayenenin de yapılması önemli” dedi. Toplumda hastalığın genetik olarak anne tarafından geldiği algısının hakim olduğunu da belirten Harmancıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

Genetik dışı faktörler de mevcut

“Bu bilgi yanlış, hastanın hem anne tarafı hem de baba tarafı, özellikle rahim, yumurtalık ve kolon kanserleri yönünden sorgulanmalı. İki kuşakta meme kanseri olan kadınlar ise en yüksek risk grubunu oluşturuyor. Ancak meme kanseri vakalarında genetik sebeplerin oranı yüzde 10 ile 20 arasında değişiyor. Genetik faktörler dışındaysa, doğum yapmamış olmak veya geç doğum (32 yaşından sonra) yapmak, az doğum yapmak, erken adet görmek, geç menopoz, aşırı şişmanlık, sık alkol kullanma, bol kızartma ve aşırı yağlı gıda ile beslenme yar alıyor.”