Siyaset Meral Akşener'in partisinin adı belli oldu

Meral Akşener'in partisinin adı belli oldu

25.10.2017 - 09:20 | Son Güncellenme:

Meral Akşener'in partisinin ismi belli oldu. Akşener'in kuracağı yeni partinin ismi "İyi Parti" sloganı ise "Türkiye iyi olacak" oldu. Akşener İçişleri Bakanlığı'na dilekçesini verdikten sonra yeni partisini Ankara'da Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde ‘Türkiye İyi Olacak’ sloganıyla kamuoyuna açıkladı. Meral Akşener oy birliğiyle İYİ Parti'nin genel başkanı seçildi.

Meral Akşenerin partisinin adı belli oldu

Başında Meral Akşener’in olacağı yeni parti için ilk adım bugün atıldı. Meral Akşener, kuracağı partinin başvuru dilekçesini İçişleri Bakanlığı'na teslim etti. Partinin adınan ise İYİ Parti olduğu öğrenildi. Merak Akşener, saat 09.10 sıralarında partinin kurucular kurulu üyesi bir grup ile birlikte İçişleri Bakanlığına geldi. Bakanlığın içerisine giriş yapan Akşener ve ekibi daha sonra partinin kuruluş dilekçesini teslim etti. Yaklaşık yarım saat süren işlemlerin ardından Akşener ve ekibi, partisinin tanıtınının yapılacağı Nazım Hikmet Kültür Merkezi'ne geçti.

Haberin Devamı

İŞTE AKŞENER'İN İLK AÇIKLAMALARI

Akşener'in konuşmasından satır başları:

Değerli misafirler, öncelikle aranızda olmaktan duyduğum onuru 80 milyonla paylaşmak istiyorum. Mesele Türkiye ise çıkarız, yürürüz diyen kahraman dava arkadaşlarım. Siz kahramansınız. Tam 21 aydır mücadele ediyorsunuz. Siz iradelisiniz, inançlısınız.

Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları milli iradeyi esas almışlar savaşı bile TBMM ile yönetmişlerdir.

Bu salonu şereflendiren sizler, her birimiz ayrı ayrı düşmanca tavrın birebir muhatabı olduk.

Devlet organizasyonundaki denge 2007 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimi ile gevşemiş, 2014 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimi ile tam olarak ortadan kalkmıştır. 16 Nisan referandumu, kirli referandum, 1946 seçimleri adeta tekrar sahnelenmiş yeni bir usul eklenmiştir. Toplumsal destek yetmezse yargıçlar tamamlar. YSK imdadınıza koşar.

Haberin Devamı

Demokrasi tehdit altındadır. Postmodern milli şef dönemi başlamıştır ama sürdürülebilir değildir. Aziz milletim, bugün 25 Ekim 2017, bütün gözlemler şu sonucu gösteriyor; Türkiye yorgundur, millet yorgundur, devlet yıpranmıştır. Siyasal iklimin değişmesi dışında hiçbir sağlıklı yol kalmamıştır. O çıkar yol biziz.

(Başbakan Meral sloganları) Başbakan değil değil, cumhurbaşkanı. Şimdi yeni şeyler söyleme zamanıdır. Türkiye'nin büyük sorunlarını açacak gücü de var. Milletimizin sağduyu ve kararlılığı var.

İyilik güneşi ile aydınlatmaya azimlidir milletimiz. Milletimiz yeni bir siyasal hareketle, güçlü bir Türkiye yoluna devam etmek niyetini açıkça beyan etmektedir. Binlerce yıllık iyilik medeniyetinin yolcuları olarak bugün burada görevi ilan etmek için toplanmış bulunmaktayız. Umutlarımız var. Hayallerimiz var. Zengin bir Türkiye istiyoruz. Adil bir Türkiye istiyoruz. Gücümüz var. Özgür bir toplum istiyoruz. Gücümüz var.

"İYİ PARTİ İLE YENİLENECEĞİZ"

Allah hayırlı eylesin. İyilik güneşinin aydınlığında, salondaki binler 80 milyon ile kucaklaşıp Türkiye olacak. Türkiye coğrafyası ile kucaklaşıp dünya olacak. Daha ileriye yönelecek. İyi Parti ile yenileneceğiz.

Haberin Devamı

Kafamızı gündemden biraz kaldırıp yaşadığımız dünyaya baktığımızda gelişimin şaşırtıcı bir seyir izlediğini görüyoruz.

Zenginleşmenin kaynağı ranttan bilgiye geçmiştir. Ekonominin yeni efendileri, bilgi piyasasının sahipleridir. Birçok ülke sürücüsüz otomobillerin, kamyonların, droneların lojistik sektörünü nasıl etkileyeceğini bugünden tartışıyor. Son çeyrek yüzyılın bu gelişmeleri sosyal hayatı ve kamu düzeninin işleyişini de derinden etkilemiştir. Siyasal liderliklerin temel görevi zamanın ruhuna uygun dönüşümün önünü açmaktır.

Türkiye tarihin gerisine düşemez. Asla razı olmayacağız. Türkiye dünyanın gelişimini iyi okuyamıyor.

Bu iktidar gidici ama çocuklar bizim çocuklarımız. O çocuklar bizim çocuklarımız. Biz gençlerimizin beyinlerine sınırlar çizmeyelim. Kendi çocuklarımızdan korkmayalım. Bırakalım onları, düşünceleri olsun. Hayalleri olsun. Kindar nesle gerek yok.

"İYİ PARTİ OLARAK KARARLIYIZ"

İyi Parti olarak kararlıyız. Eğitimde kalite artacak. Bilim ve teknolojiye önem verilecek. Hedefimiz 7 yıl olan eğitimi 11 yıla çıkarmak. İyi Parti olarak bunu başaracağımıza gönülden inanıyorum. Bu sözü bir vaat olarak değil, iktidara geldiğimizde yerine getireceğimiz bir namus sözü olarak veriyoruz.

Haberin Devamı

Hukuk, adalet ve liyakat devletin merkezinde olmazsa devlet çözülür. Haktan ve liyakattan uzak yönetimler, korkak yönetimlerdir.

Yargıya zabıta amirliği gibi davranılmasına müsaade etmeyeceğiz. Yaşadığımız şehrin sokaklarında bir sabah erkenden gezinti yapalım. İşçi fabrikaya, çiftçi tarlaya, öğrenci okula mutlu gitmemektedir. Her sabah erkenden uyanan ev kadını çocuklarının yüzüne umutla bakamamaktadır.

Devletin dini adalettir sözünü çok kıymetli buluyoruz. İyi Parti'nin kıymetli mensupları Türkiye kendine yakışır bir çıkış yakalamalıdır.

KURUCULAR KURULU 200 KİŞİYE ÇIKARILDI

Yoğun talep üzerine Kurucular Kurulu 200 kişiye çıkarıldı. Akşener, yeni partide, “Danışma Kurulu” adı altında siyasette deneyimli olan ve “Aksakallılar” olarak bilinen 50 kişilik heyete danışacak.

Haberin Devamı

Yeni partinin kuruluşu için bugün İçişleri Bakanlığı’na resmi başvuru yapılacak. Partinin adı önceden birileri tarafından telif hakkının alınmaması için sır gibi saklanırken, kulislerde, “Türkiye’m” Partisi öne çıktı. Ancak bu isim partili kaynaklarca doğrulanmadı. Partinin ana sloganı ise, “Birlikte Türkiye” ve “Türkiye iyi olacak” temasına oturtuldu. Bugün 14.30’da Akşener partisinin genel başkanı seçilecek ve partinin organları oluşturulacak. Genel İdare Kurulu (GİK) ve Merkez Disiplin Kurulu üyeleri seçimi gerçekleştirilecek.

Edinilen bilgilere göre; Akşener’in birinci yardımcısı teşkilatlardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı sıfatıyla Koray Aydın olacak. Genel Sekreterlik görevi Ümit Özdağ’da bulunacak, seçim işleri koltuğuna da Musavaat Dervişoğlu oturacak. Ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’nı ise eski Devlet Bakanı Ayfer Yılmaz üstlenecek. Ocak sonu veya şubat ayı içinde büyük kongre gerçekleştirilecek. Yeni parti tüzüğünde de ilginç detaylar ortaya çıktı. Anayasanın ilk dört maddesinde yer alan bölünmez bütünlük, cumhuriyet ve Atatürk’ün ilkelerinin esas alınacağı vurgulanan tüzükte, amaç, “Türkiye Cumhuriyeti’ni milletler topluluğunun bağımsız, egemen, şerefli ve itibarlı bir üyesi olarak etkin bir bölgesel güç ve lider ülke yapmayı; böylece bölge ve dünya barışına katkıda bulunmayı amaç edinir” ifadesine yer veriliyor.

YÜZDE 30 KADIN KOTASI

Parti tüzüğünde yer alan bazı düzenlemeler özetle şöyle:

- Parti teşkilatları ve organlarında yüzde 25, milletvekili adaylığı gibi adaylıklar da ise yüzde 30 kadın kotası olacak.

- GİK, 60 asıl 25 yedek üyeden oluşacak. Başkanlık Divanı 12 kişiden oluşacak. GİK ve Merkez Disiplin Kurulu blok ve çarşaf liste yöntemleri ile oluşturulacak. Yönteme, GİK karar verecek.

- Genel başkan en fazla üç dönem seçilebilecek.

- Aksakallılar grubu olarak nitelendirilen 50 üyelik Merkez Danışma Kurulu oluşturulacak. 6 ayda bir toplanacak.

- Aday tespiti ön seçim, teşkilat yoklaması ve merkez yoklaması ile yapılacak. Genel başkan TBMM üye sayısının en fazla yüzde beşini aşmamak kaydıyla kontenjan kullanabilecek.

PARTİYE KATILAN İLGİNÇ İSİMLER

Yeni partinin saflarında yer alan bazı isimler şöyle:

“Kendi solcu olarak nitelendiren ödüllü yönetmen Onur Aydın, eski bakanlar Ahad Andican, Ayfer Yılmaz, milletvekilleri Nuri Okutan, İsmail Ok, Aytun Çıray, eski milletvekilleri; Celal Dağgez, Durmuş Yılmaz, Behiç Çelik, Mustafa Erdem, Aydın Tümer, Suat Çağlayan, Cevher Cevheri, Kazım Ataol, Süleyman Sarıbaş, Vedat Bayram, Yener Yıldırım. Balyoz sanıklarından 3,5 yıl cezaevinde yatan, ‘Yörük Ali’ olarak tanınan emekli general Ali Aydın. Gazeteci Ruhat Mengi, Aşık Veysel’in torunu Çiğdem Özer, Taylan Yıldız, Güneydoğu gazisi Hüseyin Özlük, 15 Temmuz gazisi Emniyet Müdürü Fatih Eryılmaz, Kardak kayalıklarına çıkan SAT komandosu ve Balyoz Sanığı emekli Albay Ali Türkşen”

LOGO DA BELLİ OLDU

Eski SAT komandosu Ali Türkşen, Twitter hesabından, Meral Akşener’in partisine ait olduğu düşünülen parti kartını paylaştı. Paylaşılan kartın üzerinde, etrafında sekiz çizgi bulunan güneş şeklindeki parti logosu dikkat çekti. Türkşen yaptığı paylaşımda “Vatanıma milletime hayırlı olsun” dedi.