Siyaset Merkel’den kritik ziyaret

Merkel’den kritik ziyaret

02.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Almanya Başbakanı Merkel, bugün Ankara’ya geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’la görüşecek olan Merkel’in ziyaretinde FETÖ’cülerin iadesi, mülteci krizi ve İncirlik’in masaya geleceği belirtiliyor

Merkel’den kritik ziyaret

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün Ankara’ya çalışma ziyaretinde bulunacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile görüşecek olan Merkel’in Ankara ziyaretinde Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşmasının yürürlükte kalması arayışı etkili oldu. 15 Temmuz’da hedef alınan Meclis’i de ziyaret edecek olan Merkel, Türkiye ile Almanya arasındaki son dönemde yükselen tansiyonu da düşürmeyi amaçlıyor.
Merkel, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişiminden sonra Türkiye’ye ilk kez ziyarette bulunacak. Meclis’e ziyarette bulunacak Merkel; Başbakan Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ayrı ayrı görüşecek. Ziyaretin niteliği çalışma ziyareti şeklinde olacak. Merkel’in ziyareti kapsamında Türkiye-Almanya ikili ilişkileri ve işbirliği, terörizmle mücadele, göç, Kıbrıs çözüm süreci ve Türkiye-AB ilişkilerinin yanı sıra iki ülkenin ortak gündemindeki uluslararası ve bölgesel konuların ele alınması öngörüldü.
Mülteci sıkıntısı
Merkel, Suriye ağırlıklı düzensiz göçmen krizi nedeniyle 2016 yılı başında Türkiye’ye üç ziyarette bulunmuştu. Geçen yıl AB ile Türkiye arasında imzalanan sığınmacı anlaşmasının yürürlükte kalması, vize serbestisinin getirilmemesi nedeniyle sıkıntıya girdi. Türk yetkililer, geri kabul anlaşmasının vize serbestisi getirilmediği takdirde uygulanmayacağını açıklamışlardı.
Merkel’in, mültecilerle ilgili anlaşmayı yürürlükte kalmasını sağlamayı amaçladığı belirtildi. Merkel’in, Eylül ayında yapılacak seçimde mülteci konusuyla ilgili iç politik bir sıkıntı yaşamak istemediği yorumları yapıldı. Anlaşmanın geçen yıl mart ayında yürürlüğe girmesinin ardından Avrupa’ya giden sığınmacı sayısında ciddi bir düşüş görüldü. Almanya’ya 2015’te 890 bin sığınmacı giriş yaparken, bu sayı 2016’da 280 bin olarak tespit edildi. Türkiye tarafı ise AB ile yapılan anlaşmada yer alan mali yükümlülükler ve Türk vatandaşlarına vize serbestisi getirilmesi gibi konularda AB’nin taahhütlerini yerine getirmediğini ifade ediyor.
PKK ve FETÖ
Türkiye’nin görüşmede; Almanya’dan terör örgütleri PKK ve FETÖ’nün ülkedeki faaliyetlerinin üzerine gitmesini isteyecek. FETÖ örgütü üyesi kaçak asker ve savcıların da iadesinin istenmesi bekleniyor. Başbakan Merkel’in temaslarında NATO üslerinde görev yapan ve darbe girişiminden sonra Almanya’ya iltica talebinde bulunan askerlerin durumunun gündeme gelmesi bekleniyor.

İncirlik Üssü

DAEŞ’e karşı uluslararası koalisyonda Irak ve Suriye üzerinde Tornadolar ile keşif uçuşları yapan Almanya, İncirlik Üssü’nde uçuş pisti ve operasyonlarda kullanılacak geçici bir karargâh kurulması için Türkiye’den izin istiyor. Ziyarette ayrıca Suriye ve bölgesel sorunlar ile ikili ilişkilerin yanı sıra ekonomi ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi konularının ele alınması bekleniyor. Merkel, Ankara’ya yapacağı ziyaret ile son dönemde iki ülke arasında yükselen tansiyonu düşürmeyi de amaçlıyor.

İçişleri heyeti
Merkel’in yanı sıra Almanya İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Dr. Emily Haber başkanlığındaki bir heyet de Ankara’ya ziyarette bulunacak. Ayrıca Alman vekillerinden oluşan heyet de, Meclis’i ziyaret edecek.

İki partiyle görüşecek

Merkel, görüşme programına CHP ve HDP’yi de aldı. Merkel’in CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’yla görüşeceği öğrenildi. Ayrıca HDP’li İdris Baluken’in de görüşeceği heyette yer almasını istediği öğrenildi.