Ekonomi Merkez’den kur riskine önlem...

Merkez’den kur riskine önlem...

14.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Erkan Kilimci, reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacıyla önümüzdeki günlerde döviz kuru riski koruması sağlayacak ‘Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz işlemleri’ne başlamayı planladıklarını söyledi.

Merkez’den kur riskine önlem...

AA’ya konuşan Kilimci, “Vadeli döviz sözleşmeleri, döviz kuru riski yönetiminde en çok kullanılan ürünler arasında yer alıyor. Buna göre, işlemlerde vadeli olarak belirlenen döviz kuru ile vade tarihindeki döviz kuru arasındaki fark, Türk lirası olarak el değiştirecek. Bu şekilde, reel sektörün kur riski yönetimine katkı sağlarken, ürünün yapısı gereği Merkez Bankası rezervleri de etkilenmeyecek. Bu işlemlerin ihale yoluyla döviz piyasası üyesi bankalar üzerinden gerçekleştirilmesi söz konusu olacak” dedi.

Haberin Devamı

Sistem nasıl işleyecek?

Reuters’a konuşan bir ekonomi yetkilisi kurumsal firmalar için döviz kuru riskine karşı derinlikli bir piyasa oluşacağını söyledi. Yetkilinin verdiği bilgiye göre, bu üründe klasik vadeli döviz işlemlerinden farklı olarak işlem anında veya vade tarihinde anapara değişimi olmayacak. TL uzlaşmalı vadeli döviz ihalesi yapılacağını ve bankaların vadeli döviz kuru ve miktarı teklifinde bulunacaklarını söyleyen yetkili, “Vadede bir anapara değişimi olmadığından TCMB’nin döviz rezervleri bu işlemden etkilenmez” dedi.

Verilen bilgiye göre ihale miktarı ve vadeler TCMB tarafından ilan edilecek, ihaleler geleneksel çoklu fiyat yöntemi ile yapılacak. İşlemlere taraf olan bankalar aynı işlemi müşterilerine veya farklı karşı taraflara sunacak. Böylece firmalar için vadeli işlemlerde derinlikli bir piyasa ortaya çıkacak. Aynı yetkili, ürünün rezerv azalmadan döviz piyasasına arz yönlü müdahale etkisi doğurabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

HSBC Portföy Stratejisi İbrahim Aksoy ise, dolar/TL’nin açıklama ile 3.8630’dan 3.85’e gerilediğini ancak dolardaki küresel değerlenmenin etkisiyle yükseldiğini söyledi.