Ege Meydanlar doldu taştı

Meydanlar doldu taştı

29.10.2018 - 21:23 | Son Güncellenme:

29 Ekim Ege’nin dört bir yanında kutlandı. Bayraklı’da 6 bin kişi zeybek oynadı; Karşıyaka kırmızı beyaza boyandı. Bornova’da binler Aşık Veysel Alanı’na koştu, Ayvalık Ata’ya çiçekler sundu

Meydanlar doldu taştı

Türkiye Cumhuriyeti’nin 95. kuruluş yıldönümünü kutlama etkinlikleri kapsamında İzmir’de günün ilk töreni Valilik makamında gerçekleşti. İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tebrikleri kabul etti. İzmirlileri bayram coşkusuyla buluşturan gösterilerin adresi ise Cumhuriyet Meydanı oldu. Vali Ayyıldız, Orgeneral Recep ve Başkan Kocaoğlu, askeri araçla tören alanından geçerek halkı selamladı. Her yaştan ve toplumun her kesiminden İzmirlinin katıldığı törende Bornova Halk Eğitim Merkezi’nin sunduğu ‘Karadeniz Yöresi’ ve Zeybek gösterileri büyük ilgi topladı.

Haberin Devamı

‘Uyanık olmalıyız’

Törende konuşan Vali Ayyıldız, “Cumhuriyet, çağdaş, laik, demokratik ve sosyal hukuk devletini gerçekleştirmenin temel dayanağı olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgesinde ve tüm dünyada güvenli, güçlü ve istikrarlı bir devlet olmasından endişe duyanların sergilemeye çalıştıkları tüm yıkıcı, bölücü tehditlere karşı uyanık ve hazır olmalıyız” dedi. Heyecan ve coşku, akşam saatlerinden itibaren Büyükşehir’in programıyla doruğa ulaştı.

Muhteşem portre

Bayraklı Belediyesi geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda tarihi bir projeye daha imza attı. İzmir’in birçok ilçesinden ve farklı illerden izlemeye gelen vatandaşların yanı sıra Kanada ve İsviçre’den de özel olarak etkinliğe gelen vatandaşlar da büyük coşkuya ortak oldu. Türkiye’de her yıl ses getiren görkemli etkinlikte 3D mapping video gösterisi de izleyenlerden tam not aldı. Anlamlı gecede 6 bin gönüllü hazırlanan farklı renkteki tişörtleriyle halk oyunları oynadı, sonrasında ise dalgalanan ay yıldızlı Türk bayrağını oluşturdu.

Haberin Devamı

Hayran bıraktılar

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği gösterinin finalinde ise, insan vücuduyla hazırlanan gösteriler arasında Mustafa Kemal Atatürk’ün at üzerinde muhteşem bir portresi oluşturuldu. Smyrna Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte binlere seslenen Belediye Başkanı Hasan Karabağ, “Mükemmel bir resim çıktı ortaya. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu gösteri dünyada emsalsiz bir gösteridir. Gönüllülerle, cumhuriyet sevdalılarıyla ancak bu kadar güzel olur. Cumhuriyet’in kuruluşunun 95’inci yılı kutlu olsun” dedi.

Şehitleri yalnız bırakmadılar

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Ahmet Piriştina Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen etkinliklere katıldı. Başkan Batur, “Söz verdiğimiz gibi meydanımızı 29 Ekim’e yetiştirdik” dedi. Ardından şehitlerin mezarlarına gidildi, karanfil bırakıldı.

Meşaleler yandı!

Buca Belediyesi ve Buca Kent Konseyi Cumhiriyet Bayramı’nda fener alayı düzenledi. Ellerinde Türk bayrakları ve Cumhuriyet meşaleleriyle yürüyen Bucalılar, Ata’larına verdikleri Cumhuriyet’e sahip çıkma sözünü 95. yılında bir kez daha yineledi.

Haberin Devamı

Ödemiş’te fener alayı düzenlendi

Ödemiş’te 29 Ekim fener alayı ile kutlandı. Her yaş grubundan vatandaş ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle katıldı. Başkan Mahmut Badem, “Cumhuriyetimizin yaşatılması hepimizin vazgeçilmez sorumluluğu” dedi.

29 Ekim coşkusu

Manisa’da Cumhuriyet Bayramı törenle kutlandı. Vali Mustafa Hakan Güvençer ile Büyükşehir Başkanı Cengiz Ergün, Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Kutlamalar akşam düzenlenen fener alayı ile sona erdi.

Aşık Veysel’e Cumhuriyet sevdalıları akın etti

Bornova’da Cumhuriyet Bayramı binlerce vatandaşın katıldığı etkinliklerle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayan yürüyüşte Mustafa Kemal Caddesi kırmızı beyaza boyandı. Kortej Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda son buldu. Heyecan Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Amfi Tiyatrosu’nda Anadolu Rock Müziği’nin efsane isimlerinden Haluk Levent konseriyle zirve yaptı. Başkan Olgun Atila da yürüyüş ve konsere ailesi ile birlikte katıldı.

Haberin Devamı

Kürsüye kızı Ülkü Seda ve İlke Ada ile birlikte çıkan Başkan Atila, “Bornova’da, İzmir’de Cumhuriyet değerlerine hep sahip çıktık ve çıkmaya devam edeceğiz. Cumhuriyet bizim yaşam biçimimiz. Özgürlük ve Barış bizim hayat biçimimiz. Cumhuriyet’ten hiç bir zaman vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz” dedi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Bornova Stadı’nda düzenlenen ‘Kanımım Rengi Albayrağım’ temalı törenle devam etti. Miniklerin zeybek ile cimnastikçilerin trampolin gösterileri çok beğenildi.

‘Aydınlıktan sapmayacağız’

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 95. yılı Bergama’da büyük bir coşkuyla kutlandı. Kutlamalar şiirler ve halk dansları gösterileriyle renklendi. Başkan Mehmet Gönenç, “Cumhuriyetimizin aydınlık yolundan sapmayacağız” dedi.

Çiçek bahçesi gibi

Cumhuriyet’in ilanının 95. yıldönümü nedeniyle Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerini sundu; vatandaşlar, çiçeklerle Ata’nın anıtını çiçek bahçesine dönüştürdü.

Haberin Devamı

Yer beyaz, gök kırmızı oldu

Cumhuriyet’in 95’inci yıl dönümünü coşkulu etkinliklerle kutlayan Karşıyaka Belediyesi, 15 bin kişinin katılımıyla ‘Cumhuriyet Yürüyüşü’ düzenledi. Ellerinde Atatürk posterleri ve Türk bayrakları taşıyan yaklaşık 15 bin kişi, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” ve “Yaşasın Cumhuriyet” sloganları atarak Çarşı boyunca yürüdü. Yürüyüşe Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar eşi Zehra Akpınar ile katıldı.

Kalabalığın Vapur İskelesi karşısındaki etkinlik alanına ulaşması ile birlikte coşku zirveye çıktı. Belediye Orkestrası’nın verdiği mini konserde Başkan Akpınar, İzmir Marşı’nda da bateri çaldı. Akpınar, “Karşıyaka Ulu Önder Atatürk’ün devrimlerini yaşatmak demektir” dedi.

‘Temelleri sağlam’

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Bölünmez Çankırı, bağımsızlığımızın teminatı olan Cumhuriyet’in ilan edilişinin 95. yıl dönümünün Türkiye’nin her tarafında ve İzmir’de gururla kutladıklarını söyledi. Çankırı mesajında şu ifadelere yer verdi:

‘Emin adımlarla ilerliyor’

“Cumhuriyet’in kurulduğu günden bu yana kalkınma yolunda çok önemli mesafeler kat etmiş olan ülkemiz; AK Parti iktidarı ile birlikte 16 yıldır dünyanın söz sahibi, saygın ülkelerinden biri haline gelmiştir. Bulunduğu coğrafyada mazlumların ümidi olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temelleri sağlamdır ve geleceğe emin adımlarla ilerlemektedir.”

Karabağlar tek yürek

Karabağlar Belediyesi’nin geleneksel ‘Cumhuriyet Korteji’ bu yıl da büyük ilgi gördü. Binlerce kişi ellerinde Türk bayraklarıyla toplam 6 kilometrelik yolu ilk günkü heyecan ve aşkla yürüdü. Kalabalığı Üçyol Uğur Mumcu Parkı’nda ünlü sanatçı Edip Akbayram karşıladı. Başkan Muhittin Selvitopu, “Karabağlar bugün layıkıyla Cumhuriyet’e sahip çıktı” dedi.

Yazarlar