Teknoloji Microsoft'un kablosuz Designer Bluetooth Mouse'unu inceledik

Microsoft'un kablosuz Designer Bluetooth Mouse'unu inceledik

23.03.2017 - 12:39 | Son Güncellenme:

Güvenilir ve göze zarif gelen çevre birimleri üreten Microsoft, Designer Bluetooth adlı faresini de bu doğrultuda üretmiş. Sadelik ve hafiflik üzerine kurulu fare, ilk bakışta size 'ucuz' gibi görünse de görünüşü aldatıcı olabilir. Designer Bluetooth farenin basit tasarım altında paranızın karşılığını verip veremeyeceğini test ettik.

Microsoftun kablosuz Designer Bluetooth Mouseunu inceledik

Fare, plastik üçgen bir prizma kutuyla geliyor. Kutu, Microsoft ürünlerine özgü geleneksel beyaz ve kırmızı renkte. Paketin ön yüzünde Windows 10 ile olan uyumluluğunu gösteren büyük bir etiket, arkasında ise birkaç özellik, yazılım ve donanım gereksinimi listesi bulunuyor. Cihazın Windows 7 ve daha eski işletim sistemleri ile uyumlu olmadığını belirtelim. Kutunun içinde normal broşürler, iki adet AAA pil ve kullanım kılavuzu yer alıyor. Paket, ürünü kullanmaya başlamanıza yardımcı olacak temel bilgileri içeriyor. Ancak ürün uyumluluğu, gereksinimlerinin pakette yeterince net gösterilmediğini düşünüyorum. Bu durum bazı müşterileri mutsuz edebilir.

Haberin Devamı

Normalde Bluetooth destekli bir farenin USB alıcısı ile gelmesi gerekir. Bu modelde öyle bir şey yok. Aslında bu küçük parça taşıma sırasında kaybolabileceğinden olmaması gayet iyi. Bununla birlikte dizüstü bilgisayarınızın veya tabletinizin Bluetooth 4.0 standardıyla uyumlu olması gerekiyor.

Microsoftun kablosuz Designer Bluetooth Mouseunu inceledik

TASARIM VE ÖZELLİKLER

Cihazı kutusundan çıkardığınızda fark edeceğiniz ilk şey oldukça hafif olduğu. Pilsiz ağırlığı sadece 80 gram. Uzunluğu 4.22" / 107 mm, genişliği 2.36" / 60.1 mm, kalınlığı ise 25.8 mm. Küçük boyutta olması taşıma için oldukça ideal, ergonomik olup olmamasına ise ileride değineceğim. Fare, sol veya sağ elini kullananlar için sıkıntı oluşturmuyor.

Designer Bluetooth farenin üstünde sağ ve sol tuş ile kaydırma tekerleği yer alıyor. Altında ise 3 saniye basılı tutulduğunda eşleştirme sağlayan ve açma/kapama görevi gören ufak bir tuş bulunuyor.

Haberin Devamı

Altı kısımda gözüme çarpan ikinci şey ise pil bölmesinin kaplayan kapak. Kapak mıknatıslarla yerine tutturulmuş ve kapağın alt tarafından basılınca kolaylıkla açılıyor. Bu sistem pil bölmesini kapatmak için oldukça ideal bir sistem gibi görünüyor. Çünkü zamanla kırılabilecek herhangi bir menteşe veya kilitleme mekanizması yok. Bence gayet basit, kullanımı kolay ve güvenilir.

Microsoftun kablosuz Designer Bluetooth Mouseunu inceledik

Diğer farelerin aksine, piller aynı yönde takılıyor. Pil tutma mekanizması basit bir metalik yay ile değil, göze oldukça hoş görünen bir çift düğmeden oluşturuyor. Bu küçük bir ayrıntı ama cihazın değerini artırıyor.

Cihazın altı aya kadar pil ömrü sunduğu söyleniyor. Bu süreyi test edecek kadar fareyi kullanmadım. Bu epey uzun bir süre ancak bunun yarısı kadar bile pil ömrü sunsa bence gayet iyi. Muhtemelen cihazı kullanımlar dışında kapattığınızda 6 ay kullanabilirsiniz. Kutu içerisinden çıkan piller şarj edilemiyor. Uzaktan kumanda gibi düşük güçlü cihazlarda başta olmak üzere Microsoft'un bu faresini şarj edilebilir pillerle kullanmak hem çevrenize hem de uzun vadede cüzdanınız için iyi bir fikir.

Cihaz, bilgisayarınızla bağlantı kurmak için Bluetooth 4.0 standardını kullanıyor. Bu da size zahmetsiz ve güvenilir bir deneyim sunuyor. Güç tüketimi açısından da iyi.

Haberin Devamı

BlueTrack hareket izleme sensörü, inç başına 1000 dpi çözünürlüğe sahip. Bu, kabul edilebilir performans ve minimum çözünürlüğün (800 dpi) biraz üzerinde. Aynı zamda Office uygulamaları ve Web'de gezinmek için yeterli. Sensörün, cam ve ayna gibi parlak yüzeyler hariç hemen hemen her türlü yüzeyde çalıştığı iddia ediliyor. Bunu bir sonraki bölümde test edeceğiz.

KULLANIM

Kutudan çıkardığınızda cihazın ucuz görünebileceğini söylemiştik. Kullanmaya başladıktan sonra, farenin öyle olmadığını fark ettim. Cihazı Windows 10 ve 8 işletim sistemi yüklü iki farklı bilgisayar ve Android 5.1.1 yüklü bir tablette test ettim. Sonuç oldukça iyi.

Microsoftun kablosuz Designer Bluetooth Mouseunu inceledik

Eşleştirme ise oldukça basit: Açma/kapama düğmesine üç saniye boyunca basın. Farenin üst kısmında beliren beyaz bir nokta, cihazın eşleştirmeye hazır olduğunu bildirerek yanıp sönmeye başlayacak. Aygıtı, dizüstü bilgisayar veya tabletin Bluetooth yazılım arabirimini kullanarak aratın. Bulunan aygıtlar listesinden Microsoft Designer Mouse'u seçip birkaç saniyede içinde eşleştirerek kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Cihaz, Windows 7 64/32 bit işletim sistemi dışında diğer Windows'larda kullanılabiliyor. Andorid 3.2 ve 4.2 sürümleri dışında diğer sürümlerle uyumlu.

Designer Bluetooth fareyi çeşitli durumlarda kullandım. Web'de gezinme, belge düzenleme, photoshop ve oyun oynama gibi. Plastik kaplamalı yüzey elinizde güzel bir his uyandırıyor. Ancak üstünde kolayca toz ve parmak izleri oluşabiliyor. Ped haricinde kullanıldığında alt kısmı ise sürtünmeden dolayı tozla dolabiliyor.

Farenin ön kısmı çok geniş değil, yoğun şekilde pürüzlü yüzeylerde kullanılırsa yıpranabilir. Cihazı fare pedlerinde, kumaşta, ahşapta, metalde ve hatta battaniyede bile denedim ve iyi sonuçlar aldım. Ayna veya cam yüzeylerde ise çalışmıyor.
Fare tıklama sesi düşük sesli. Ofis ortamında ve düşük sesli ortamlarda çevrenizdekileri rahatsız etmeyecektir. Kaydırma tekerleğini döndürünce ilk başta garip geliyor ama kullandıktan sonra rahatsız etmiyor. Tarama ve belge düzenlemede, farenin hassasiyeti atlamadan veya gecikmeden komutları takip edebiliyor. Ancak oyunlar ve fotoğraf düzenlemede hassasiyet yeterli değil. Bu tür uygulamalar için pek önermem.

Haberin Devamı

Farenin düşük profili uzun süre kullanılınca rahatsızlık veriyor. Baş parmak farenin kenarında kalıyor, herhangi bir desteği yok. Avucunuzun alt kısmı farenin alt kısmına oturmadığından eliniz bir süre ağrımaya başlıyor. Dikdörtgen şekliyle şık görünmesine rağmen fare pek ergonomik değil.

Pil ömrü test sırasında da sorun çıkarmadı. Bağlantı, dizüstü bilgisayardan on metre uzakta bile mükemmeldi. Bu, dizüstü bilgisayarın projektöre yakın, sizin ise bunlara uzak olduğunuz zamanlarda oldukça yararlı. Mesela sunum yaparken.

Microsoftun kablosuz Designer Bluetooth Mouseunu inceledik

SONUÇ

Bluetooth teknolojisini kullandığından, kurulumu oldukça kolay. Bununla birlikte, satın almadan önce farklı işletim sistemleriyle uyumluluk listesine başvurmanız gerekiyor. Ergonomisi ise göreceli. Bu nedenle fareyi tüm gün bilgisayarda çalışacaklar için de önerebilirim.

Kısaca Microsoft Designer Bluetooth Mouse'u çok seyahat eden, bilgisayarını uzun süre kullanmayan ve kolay taşınabilecek şık bir fare arayanlar tercih edebilir.

Microsoft Designer Bluetooth Mouse'a 99 TL fiyat etiketiyle sahip olabilirsiniz.

ARTILARI

İyi pil ömrü
Windows, OS X ve Android ile uyumlu
Kaliteli yapı
Hafif ve ince profil

EKSİLERİ

Küçük yapı
Sınırlı özellikler
Yalnızca Bluetooth 4.0 ile uyumlu cihazlar ile eşleşebilir
Farenin boyutu ve tasarımı, uzun süre kullanılınca rahatsızlık veriyor