Gündem Milli Botanik Bahçesi 29 Ekim’de açılıyor

Milli Botanik Bahçesi 29 Ekim’de açılıyor

24.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

350 milyon lira bütçeyle 2 bin 500 dönüm arazi üzerine kurulan Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ikinci büyük botanik bahçesi olan “Türkiye Milli Botanik Bahçesi”  29 Ekim’de açılıyor. Hedef ise milli ilaç hamlesi kapsamında yeni moleküller bulmak...

Milli Botanik Bahçesi 29 Ekim’de açılıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2005 yılından beri üzerinde çalıştığı, 350 milyon lira bütçeli Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ikinci büyük botanik bahçesi olan “Türkiye Milli Botanik Bahçesi”, 29 Ekim’de açılıyor. 2011’de başbakan olduğu dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara ile ilgili açıkladığı “vizyon projeler” arasında yer alan Milli Botanik Bahçesi’nde hazırlıklar son aşamaya geldi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, 2 bin 500 dönüm arazi üzerine kurulan botanik bahçesini Milliyet’e anlattı. 81 ilin tarım müdürlüklerinden, o ilde yetişen tıbbi bitkiler, sebzeler, tahıllar, baharatlar ve meyve ağaçlarının listesini istediklerini belirten Saraçoğlu, bunların Milli Botanik Bahçesi’nde 700-800 dönümlük araziye dikileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

En büyük laboratuvar

81 ildeki üniversitelerin biyoloji, kimya, ziraat ve eczacılık bölümleriyle çalışacaklarını vurgulayan Saraçoğlu, “Tıbbi bitkileri birlikte araştıracağız. Hedefimiz, milli ilaç hamlesi kapsamında yeni moleküller bulmak. Bu araştırmalarla Türkiye dünyada çığır açacak, çağ atlayacak” dedi. Milli Botanik Bahçesi içinde Türkiye’nin en büyük laboratuvarının kurulacağını söyleyen Saraçoğlu, “Bilim adamları, bu laboratuvarı kullanacak, burada konferanslar verecek. Türkiye’nin her yerinden akademisyenler burada birbirleriyle tanışacak. Etkileşimli çalışmalar yapacaklar” dedi. Türkiye’nin tohumuna sahip çıkması gerektiğini anlatan Saraçoğlu, şunları kaydetti: “Türkiye’nin doğalgazı, petrolü yok ama Anadolu’nun milyarlarca dolarlar değerinde tohumları var. Biz bu katma değeri ortaya koymak zorundayız. Şunu bilmeliyiz ki tohum yoksa gıda da yok. Gıda yoksa gelecek yok. Enerjisiz, doğal gazsız, petrolsüz bir yaşam mümkün ama gıdasız yaşayamayız.”

Haberin Devamı

Saraçoğlu, Ankara’da Milli Botanik Bahçesi’nin bir merkez görevi göreceğini, ileriki dönemde İzmir, Adana, Mersin gibi illerde de küçük milli botanik bahçeleri kurulmasının planlandığını bildirdi.

Milli Botanik Bahçesi 29 Ekim’de açılıyor

Nefes alınacak koridor

Türkiye Milli Botanik Bahçesi Müdürü Hasan Esat Trabzon da Türkiye’nin bitki biyoçeşitliliğinin garanti altına alınacağını belirterek, “Ülkemizin bitkisel varlığına sahip çıkıyoruz. Ankara halkının ve 3.5 milyon ziyaretçinin nefes alacağı bir koridor oluşturuyoruz. Ziyaretçilerine çöl bitkileri, muson bitkileri ve tropikal bitkiler arasında dolaşabilme imkanı sağlıyoruz. Tarımsal üretimimize ve tarım kaynaklı sektörümüze yeni ürünler sunmanın yolunu açıyoruz” diye konuştu. Botanik bahçesindeki faaliyetlere ilişkin de bilgi veren Trabzon, şunları söyledi: “Bitki fizyolojisi, biyokimya, bitki üretimi, bitki kimyası, farmokoloji, peyzaj mimarlığı, ekoloji ve genetik dallarında çalışmalar yapılacak. Okul öncesi ve okul çağı çocukları ile lisans, yüksek lisans, doktora seviyesindeki öğrencilerin ve halkın çeşitli eğitici, öğretici ve eğlendirici kurslarla programlarla eğitilmesi sağlanacak. Doğa müzeleri, zooloji, maden, hayvanat bahçesi, paleontoloji gibi bilim müzeleri ile iletişim içinde çalışmalar yapılacak. Bitkilerin koleksiyonları oluşturulacak ve benzer ekolojilerden bitkiler bir araya getirilerek karşılaştırılacak. Tehlike altında bulunan ve hızla azalan ya da nadir bulunan bitkiler korunmaya alınacak, üretimleri yapılacak, tohumları saklanacak.”

Haberin Devamı

3 milyon bitki kapasiteli herbaryum

2 bin 500 dönüm arazi üzerine kurulan Botanik Bahçesi’nde beş etap bulunuyor. Bahçenin 2 bin 375 dönümü peyzaj alanı olarak ayrılırken, alanda konferans salonu, tanıtım merkezi, botanik temalı ürünler satış merkezinin de bulunduğu giriş ve ziyaretçi merkezi; araştırma, koruma ve üretim seralarının içinde bulunduğu üretim ve işletme kompleksi; botanik araştırma laboratuvarları, 3 milyon bitki kapasiteli herbaryum, peyzaj tasarım stüdyoları, biyoenformasyon merkezi, kütüphane, sanat galerisi ve AR-GE merkezinin içinde bulunduğu Herbaryum ve AR-GE kompleksi; birbirine geçişli iklimsel bölümlerde, Ankara şartlarında yetişmesi mümkün olmayan Türkiye’nin ve dünyanın farklı bölgelerinde yetişen farklı bitki gruplarının içinde yer alacağı bir, “peyzaj vahası” olacak bitki sarayı yer alıyor. 2 bin 375 dönümlük peyzaj alanının içindeyse iki doğal gölet yer alıyor.