Milliyet Executive Amaç, daha çok amaç

Amaç, daha çok amaç

06.04.2024 - 02:01 | Son Güncellenme:

Başarılı CEO ve patronların söyleminde hep öne çıkan bir cümle var: "Bir amaç etrafında toplanan ekiplerin başaramayacağı iş yok." Önemli olan amacı, bir diğer ifadeyle hedefi belirlemek...

Amaç, daha çok amaç

ŞÜKRÜ ANDAÇ- Başarılı yöneticilerin başucu kitapları hep iş yaşamı, meditasyon veya biyografiler olmamalı. Olaylara başka bir açıdan bakmayı sağlayacak bir roman, sürükleyici bir öykü veya bir şiir kitabı da bir yöneticiye büyük katkılar sağlayabilir. Rotayı kıralım ve gelin, hep birlikte bu sayıdaki yazımıza farklı bir açıdan giriş yapalım.

Haberin Devamı

Ressam Vasıf'ın Gizli Aşklar Tarihi'nde, hikâyemiz şöyle başlıyor:

"Sabahları erken kalkarım. Güneşin doğuşunu mutlaka seyretmek isterim. "Işık, daha çok ışık" demiş ölürken şair. Goethe idi değil mi? Ben de ölürken öyle diyeceğim. "Licht mehr Licht." Bu yaşıma geldim, şafak vaktine şaşırmadığım bir gün olmadı. Biliyor musunuz, hiçbir sabah bir diğerine benzemez. En kötü gecelerin sabahında bile semaya baktım, hayret ettim, her seferinde hayran oldum. Yeter ki açıklık bir yerde olayım, bir parça gökyüzü görünsün.

Bakın buradan manzara daha güzel görünüyor, tam karşımız eski istanbul. Topkapı, Ayasofya, Sultanahmet. Biraz sağa baktınız mı Galata.

Bu sabah biraz sis vardı, şimdi dağıldı ama rengi kaldı. Hafif altın tozu serpilmiş gibi. Adeta geçmiş zamanların rüyası. Çocukluğumdan belli belirsiz hatıralar görünüp kayboldular. Hafıza acayip bir sinema makinesi, ama makinisti delinin teki, hangi hatıranın filmini oynatacağını tahmin etmek mümkün değil. Hani derler ya insan yaşlandıkça maziyi daha iyi hatırlarmış diye, şaşıracaksınız ama bende öyle olmadı, yani henüz olmadı. Belki de yeterince yaşlı değilim, ne dersiniz? Halen ileride çizeceğim resimleri düşünüyorum. ileride... 

Haberin Devamı

Kolayca ulaşılmamalı

Evet. Başarıya ulaşmak, mutlu olmak, başkalarına ilham vermek isteyenler için hep bir ilerisi vardır. "İleri" denildiğinde; bugünden sonraki günlere ulaşmak değil, kafada planlanan hedefin ulaşılacağı nokta öne çıkar.

Başarılı CEO'lar veya patronların söylemlerinde öne çıkan bir cümle vardır; "Bir amaç etrafında toplanan ekiplerin başaramayacağı iş yoktur."

Önemli olan amacı, bir diğer ifadeyle hedefi belirlemekten geçer.

Bu amaç uğruna mutlu bir yaşam da yaşanabilir, en yaşanılabilir ülke de olunabilir, dünyanın 1 numaralı şirketi de ortaya çıkarılabilir. Bahçesine muazzam şekilde bakan ve en güzeli olması için çaba harcayan bahçıvan da benzer çizgidedir...

Amaç ve hedefin olmadığı yerlerde ise çoğu hüsranla biten hikâyeler vardır.

Üstelik bu amacı sadece yönetici veya patronun belirlemesi gerekmez, aslında herkes kendisine ulaşacağı bir rota çizebilir. Önemli olan belirlenen hedefin, amacın kolayca ulaşılamayacak olmasıdır.

Haberin Devamı

Kimler neler söyledi!

Kimileri; dünyanın en zenginleri listesinin tanıdık siması Elon Musk "uzayı sahiplenirken"; onun atıp, tuttuğunu düşünebilir. Ama o, farklı bir katmanda, çok farklı bir amaç uğruna yaşadığını ortaya koymaktadır. Apple'ın efsanevi ismi Steve Jobs örneğinde olduğu gibi... "Dünyayı değiştireceğim" dediğinde, en yakınındakilerin dahi buna inanmadığını sıklıkla dile getirmişti Jobs. Ama kendisi gittikten sonra bile bu değişimin izlerini sürüyor olması, belirlediği hedefin değerini bir kez daha keskin çizgilerle ortaya koyuyor.

Elbette belirlenen amaç, sadece başarıya ulaşmak isteyenler için önemli değildir; hedefler, gerçekten de her bir insan için "mutluluğun kapısını açan anahtar" olabilir.