Milliyet Executive Dünyayı inşa etmeye ant!

Dünyayı inşa etmeye ant!

05.05.2022 - 13:09 | Son Güncellenme:

Ant Yapı, Amerika’nın en ünlü caddelerinde projeler geliştiriyor. Londra’da Buckingham Sarayı’na komşu projeleri var. Rusya’da 50 şantiyeyi aynı anda yürütüyor. Mehmet Okay, “Tabelalarımız Türk insanının göğsünü kabartıyor” diyor

Dünyayı inşa etmeye ant

DUYGU ERDOĞAN

Haberin Devamı

Amerikan dizi ve filmlerinin gece sahnelerinin anlık cadde geçişlerinde ışıltılı haliyle Manhattan’daki The Crown Building her zaman dikkat çeker. New York’un bu sembol projesi, renovasyon çalışmalarıyla otel ve rezidansa dönüştürülerek yeni çehresiyle geçmişten bugüne köprü kuruyor. İşte bu çalışmanın arkasında ise Ant Yapı var. Şirketin Amerika’daki ilk projesi The Crown Building ile beraber ABD’de 5 projesi bulunuyor. İngiltere’de 5 proje biterken, yeni 2 projeye başlandı. 30 yıldır şirketin yer aldığı Rusya’da ise 50 şantiye birden yürüyor. Hem taahhüt, hem de geliştiricilik faaliyetlerinde bulunan Ant Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, “Tabelalarımız Türk insanının göğsünü kabartıyor” diyor. ‘En Büyük 250 Uluslararası ‘Müteahhit Listesi’nde Türkiye’nin önemli temsilcilerinden olan Ant Yapı’nın yeni dönem planlarını ve gelişmeleri Mehmet Okay ile konuştuk.

Haberin Devamı

Önce Türkiye’den başlayalım. Mevcut ve gelecek projelerinizle ilgili bilgileri paylaşır mısınız?

Dünyada pek çok sorun aynı anda yaşanıyor. Pandemi, savaş... Ve bunlardan kaynaklı olarak hammadde sorunu, lojistik sıkıntılar, enflasyon, maliyet artışları var. Biz üretime ara vermiyoruz ancak ayakları yere sağlam basan şekilde tüm çözümlerimizi oluşturarak ilerliyoruz. Böyle bir süreçte ekibimizi de korumak adına Türkiye’de şu anda taahhüt işlerini yürütüyoruz. Toplamda 500 milyon liralık bir taahhüt işimiz var. Şişecam Mersin ve Eskişehir’de fabrika ve tesis inşaatları ile İş GYO’nun İstanbul Ömerli’de yer alan Kasaba Evleri Ant Yapı, Amerika’nın en ünlü caddelerinde projeler geliştiriyor. Londra’da Buckingham Sarayı’na komşu projeleri var. Rusya’da 50 şantiyeyi aynı anda yürütüyor. Mehmet Okay, “Tabelalarımız Türk insanının göğsünü kabartıyor” diyor DUYGU ERDOĞAN Dünyayı i̇nşa Mehmet Okay İŞ DÜNYASI 28 Mehmet Okay sanatla çok yakından ilgileniyor. Ofisindeki eserler arasında Prof. Mustafa Bulat’a ait ‘Aspat Kızı’ heykeli dikkat çekiyor. Heykelin orijinal boyutu ise Anthaven projesinin de yer aldığı Bodrum Aspat’ta. Dünyayı i̇nşa etmeye ant! projesinin inşasını yapıyoruz. Tüm bunların yanında kendi proje geliştirme işlerimiz olan İstanbul Beylerbeyi’nde yer alan Antteras projemizin 2. etap çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Mayıs ayında satışa çıkmayı hedefliyoruz. 650 milyon liralık bütçesi var. Ayrıca Bodrum’da yer alan Anthaven projemizin 2. etap çalışmalarına da tüm hızıyla devam ediyoruz. 850 milyon liralık bir proje.

Haberin Devamı

Aynı zamanda Türkiye’de turizm yatırımları da sürüyor...

Fraser Place Anthill Istanbul, Fraser Place Antasya Istanbul, Antmare Butik Otel, Radisson Blu Hotel, İstanbul Asia ve Antwell’den sonra 6’ncı turizm yatırımımızı 2021’in Mayıs ayında dünyanın en büyük otel zincirlerinden Radisson Hotel Group ile el sıkışarak Bodrum’da hayata geçirdik. Şu an tüm otellerimizde toplam 1500 yatak kapasitesine ulaştık. Radisson Collection Hotel Bodrum, grubun Premium markası Türkiye’de bu isimle açılan ilk otel olma özelliğini taşıyor. Ayrıca burası geçen yıl Time Dergisi tarafından Dünyanın En Muhteşem 100 yeri listesinde bulunan Bodrum ile ilgili bölümde övgüye değer gösterilen otel oldu. Bunun yanında yine Türkiye’de ilkler arasında yer alan Antwell sağlık otelimiz, çeşitli nedenlerle Türkiye’de tedavi için bulunan misafirlerimize konaklama hizmeti sunuyor. Antwell 7/24 revir hizmeti ve engelsiz tasarımıyla sağlık turizmi için önemli bir otel haline geldi. Bugün yüzde 95’lik doluluk oranıyla hizmet veriyor.

Haberin Devamı

Dünyayı inşa etmeye ant

İleri yaş bakımı için dünyada ihtiyaç artıyor. Antwell markalı yatırımlar sürecek mi?

Antwell, hem ileri yaş hem sağlık turizmi hedefiyle hayata geçen bir proje. Sağlık turizminde Türkiye çok iyi bir trend yakaladı. Ameliyatını olan burada kalıyor, dinleniyor. Açıkçası büyükşehirlerde ve güney bölgelerinde de markamızı geliştirmeyi düşünüyoruz.

İnşaatlarda Türk markaları

Sizin Rusya’daki işlerinizi özellikle merak ediyoruz. 30 yıldır en büyük yatırımlarda imzanız var. Neler oluyor?

Rusya’da devam eden 50 şantiyemiz var. Bunun içinde konutlar, rezidanslar, oteller, AVM’ler, endüstriyel tesisler ve üç havalimanı inşaatımız var. Bunlar tabii çok büyük işler olduğu için teknik şartnamelerinde ürünler batıya (Avrupa’ya) bağlı. Şimdi bu ürünlere erişim kesildi. Bunu ikame edecek ürünler aranıyor. Türkiye’den alabileceklerimizi alıyoruz ama şartnamelere marka yazıldığı için; ya Türk markalarına çevireceğiz ya da başka çözüm arayacağız. Yani orada iki büyük problem var. Birincisi fiyat farkı; enflasyon, maliyet yükü derken anlaştığımız fiyatın üzerine fiyat farkı almamız gerekiyor. İkincisi ise teknik şartname. Ürünlerin değişmesi lazım.

Haberin Devamı

Projeler yürüyor değil mi?

Evet, işlerimiz devam ediyor. Çözüm üretme noktasındayız. Rusya’da yıllık ciromuz 700 milyon dolarlık işlerimiz var. Bu şartlarda tabii biraz düşmesi bekleniyor. Bir uçak krizi de yaşamıştık; o zamandan sütten ağzımız yanmıştı. Gerçi o zaman bizi korudular, göndermediler. Rus işverenlerimizle iyi işler yapıyoruz, ki o vesile ile yine Rus işverenlerimiz ile İngiltere ve Amerika’ya gittik.

Dünyayı inşa etmeye ant

‘Maliyetleri yönetmek çok zor’

Bir yandan maliyet yükseliyor, diğer yandan konut ihtiyacı artıyor...

Fiyatlar malum, döviz artışları, maliyetler derken sektör genel olarak şu anda elindekileri satıyordu. Yeni projeler oldukça azaldı. Bu nedenle yüksek talep düşük arz ile yönetilemiyor. Kiralarda inanılmaz artışlar oldu. Metrekaresi 20 bin liradan satılık bir konut iki katına çıktı. Ve çıkış devam ediyor. Maliyet kalemleri arasında örneğin demir fiyatı 6-7 ay içinde yüzde yüz arttı. Beton üç misli arttı. Beton yine bu dönemde üç misline çıktı. Maliyetleri yönetmek çok zorlaştı. Diğer taraftan bir arsa sorunu var. Arsa geliştirmek ve arsa payının yüksek olması müteahhitler için çok zorlayıcı hale geldi. B sınıfının konut alımı ihtimali çok düşük. Bu süreçte ya mevcut evini satıp üzerine kredi çekecekler, ya da artışlara karşı parasını bir şekilde koruyabilen değerlendirenler konut alabiliyor. Ama şunu görüyoruz ki, çok ciddi bir konut ihtiyacı var.

‘Yumurtalar farklı sepetlere konmalı’

Türk geliştiricilere yurt dışında iş yapmayı önerir misiniz? Siz yeni ülkelerde olacak mısınız?

Yurt dışında yeni fırsatları her zaman değerlendiren ve titiz fizibilite çalışmaları sonucunda en iyi yatırımı yapmaya odaklanmış bir markayız. Yurt dışında fırsat olarak gördüğümüz yeni yerlerin başında Almanya, Belçika, Hollanda ve Doğu Avrupa’yı kapsayan Avrupa Birliği ülkeleri var. Bu ülkeler üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Yumurtaları farklı sepetlere dağıtmayı gayrimenkul geliştiricilere öneriyoruz.

Dünya listesinde tırmanıyor

Ant Yapı, dünya müteahhitlik sektöründe de yerini kuvvetlendiriyor...

Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhiti 2021 listesinde uluslararası alanda 57’nci sırada Türkiye’de ise 3’üncü sırada yerimizi aldık. Liste her yıl ağustos ayında açıklanıyor bu yıl da üst sıralarda olacağımızı düşünüyoruz. 2020 listesinde uluslararası alanda 80’inci sırada Türkiye listesinde ilk 5 içinde yer alıyorduk.

ABD’de 1 milyar dolarlık iş

Hem de oldukça ünlü merkezlerde projeleriniz var...

Önce Rus işverenlerle gittik. Çok iyi işler yaptık. İngiltere’de iş yapmak kolay değil, kendinizi kanıtlamanız lazım. Biz kanıtladık ve kendimiz işler geliştiriyoruz. Metrekaresi 40-50 bin pounda satılan yerler yaptık. Rusların projeleriydi. Bütün mermeri, ahşabı, parkesi Türkiye’den özel yapılıp gitti. Buckingham Sarayı, Hyde Park’a komşu projeler... Tabelalarımız Türk insanının göğsünü kabartıyor. Artık rüştümüzü ispat ettik. Şu anda İngiliz ortaklar ve fonlarla iş yapmaya başladık. 100 milyon poundluk devam eden bir işimiz var. Hyde Park yanında çok güzel bir yerde. Bir de yeni aldığımız bir iş var, 40 milyon pound değerinde. Deniz kıyısında özel bir proje, Londra’ya bir saat mesafede. İngiltere’de beş proje bitirdik. 13 Eaton Place, 20-22 Eaton Place, Apex House, Belgravia Gate, Harcourt House.

ABD’de hangi projeler var?

Yine aynı vesile ile yani Rus işverenlerimizin projeleriyle Amerika’ya gittik. New York’ta iki, Miami’de üç projemiz var. Bir kısmı Rus işverenlerle, bir kısmı ise artık Amerikalı işverenlerle yürüttüğümüz projeler. ABD’de şöyle bir fark var; direkt sizi işlere sokmuyorlar, yüzde 50 Amerikalı firma ile ortaklık gereği var. Toplamda 5 projemiz ile 1 milyar dolarlık işimiz var. Örneğin New York’un sembol binalarından olan ve Manhattan’ın Tacı olarak nitelenen ‘The Crown Building’in renovasyonunun ana yükleniciliğini üstlendik. Ayrıca Brickell Plaza (Miami - ofis projesi), Missoni Baia (Miami - 252 daireli lüks konut) ve Vernon Bulvarı (New York - 535 adet lük konut) projesi. Ayrıca Miami’de Una Residence inşasına başlandı.