Milliyet Executive Gençler işte esneklik istiyor

Gençler işte esneklik istiyor

10.11.2023 - 04:32 | Son Güncellenme:

DataExpert ve Milliyet Executive iş birliğinde BMI organizasyonuyla düzenlenen CHRO Summit gerçekleştirildi. İş dünyasının dönüşümüne öncülük eden Türkiye’nin önde gelen firmalarının üst düzey yöneticileri ve CHRO’larını (insan kaynakları yöneticileri) bir araya getiren zirvede, genç yeteneklerin şirketlerden beklentileri, şirketlerin bu konuda neler yaptıkları masaya yatırıldı.

Gençler işte esneklik istiyor

Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol, insan kaynakları alanındaki faaliyetlere yönelik açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Gençler işte esneklik istiyor

İş dünyasında değişimin artan hızla devam edeceğini söyleyen Akkol, “Her alanda çok hızlı değişim var. Yetkili mercilerin bu ışık hızında değişime yeteri kadar cevap veremediğini görüyoruz. Hem çok hızlı değişim hem de o değişime hiç adapte olamayan bir iş hayatı görüyoruz. Teknolojik dönüşüm masamızda uzun yıllar boyunca var olmaya devam edecek. Bu aynı zamanda beşeri bir değişimi de beraberinde getiriyor” dedi. Şirketlerin hiyerarşik olduğunu düşündüğü için çevik çalışmanın altını çizen Akkol, hiyerarşik çalışmanın yeni jenerasyona uymadığını açıklarken İK'ya bu anlamda çok iş düştüğünü dile getirdi. Genç işsizliğin OECD ülkelerinde yakın zamanda yüzde 20’ye yaklaştığını kaydeden Akkol, şöyle konuştu: “Dünyada her 5 gençten 1'i işsiz. Bunun kolay bir çözümünün olmadığının farkındayım. Kamu kurum ve kuruluşlarının, özel sektör ve STK iş birlikleriyle aşılacağını düşünüyorum. Dünyanın en genç yaş ortalamasına sahip olan ülkelerinden biri olarak gençlere daha fazla destek olmamız gerektiğini düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Hibrit çalışma

Geleceğin Liderlik Modeli: Liderliği Dönüştüren Yeni Trendler Neler? başlıklı bir konuşma gerçekleştiren Assessment Systems & Talentouch Kurucu ve CEO’su Levent Sevinç, ana trendlerin başında hibrit çalışmanın geldiğini söyledi. Çalışanların yüzde 72'sinin hibrit çalışmayı istediğini dile getiren Sevinç, çalışanların yüzde 80'inin esnek çalışma imkanı sunan şirketlere daha bağlı hissettiğini belirtti. Uzaktan çalışmada yöneticinin iletişim becerilerinin de gelişmesi gerektiğinin altını çizen Sevinç, şirketlerin çalışanlarının fiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal ve finansal esenliğini sağlamaya yönelik bütüncül esenlik programları yürüttüğünü açıkladı. Sevinç, çok kuşaklı çalışma ortamının farklı kuşakların işle ilgili farklı beklentilere sahip olması nedeniyle çalışanların yönetimini zorlaştırdığını kaydetti. Sevinç, çalışanların liderlerden beklentilerini esnek ve çevik olması, anlayışlı ve empatik, iletişime açık, yenilikçi, yönlendiren ve geliştiren şeklinde sıraladı.

Haberin Devamı

Gençler işte esneklik istiyor

Gelecek için insanı merkeze almak önemli

Bugünün Gerçekleri ve Geleceğin Riskleri Karşısında Bireysel ve Toplumsal İyilik Hali başlıklı konuşma yapan Axa Sigorta Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO'su Yavuz Ölken, meslek olarak bu yıl 6 Şubat'ta meydana gelen deprem felaketi nedeniyle önemli bir görev üstlendiklerini söyledi. “Biz insanlar için önemli olan bazı şeyleri koruyabildiğimizi gördük” diyen Ölken, şöyle konuştu: “Meslek olarak bunları yapabilmek, insanlık için kıymetli olanı koruyabilmek, STK olarak çalışabilmek beni iyi yapıyor. Bu açıdan bakarsak kurum olarak bu yıl icra ettiğimiz meslek olarak iyiyiz. Sigorta mesleğinin deneyim gerektiren, itibarlı bir meslek olduğunu ispat etmek amacıyla iyiyiz. Hangi açıdan iyi değilim? İklim krizi, finansal gerçekleri dikkate aldığım zaman zorlu bir süreçteyim. Meslek itibarıyla Türk sigorta sektörünün de kendisiyle gurur duyması gereken bir dönemden geçtik pandemi de dahil. Son dönemde pandemiyle beraber şunu gördük ki gelecek riskler raporlarıyla insan faktörlerini hatırladık. Gelecek için insanı merkeze almak öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Gençler işte esneklik istiyor

Dijital dönüşüm yatırımına devam

Organizasyonların Yarınını Şekillendirmek adlı panel McKinsey & Company Partneri Manolya Yazarkan moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Borusan Holding İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş, mutlaka iş süreçlerinin dijitalleşmiş olması gerektiğinin altını çizdi. Ateş, “Dijital dönüşüme olan yatırımları sürdürüyoruz. Bu da iş süreçlerini daha verimli, hızlı hale getiriyor” dedi. Şişecam İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Şengül Arslan, yapay zekanın belki de 6-7 yılda yaklaşık 500 milyon işe yol açacağı bir dönemden bahsedildiğini söyledi. Koç Holding İnsan Kaynakları Direktörü Umut Günal, pandeminin ardından iş arayışının bir miktar hızlandığını belirterek, “Bizim ülkemiz için bir beyin göçü konusu var. Dolayısıyla bunun bizim ülkemizdeki yetenek açığının üzerine etkisi olduğunu düşünüyorum. Genç yeteneklerin az hiyerarşi, takdir ve ödüllendirme, esneklik, sürekli gelişim, bütünsel refah gibi beklentileri var” dedi. Eczacıbaşı Topluluğu İnsan Kaynakları Grup Başkanı Dr. Eylem Özgür, insan kaynakları alanında şirket içinde yaptıkları uygulamalardan bahsetti. Özgür, video mülakatına birkaç kriter ekleyerek farklı yetkinliklerde, hangi aşamalarda olduğuna dair bir ön resim veren bir uygulamayı da devreye aldıklarını anlattı.

Haberin Devamı

Gençler işte esneklik istiyor

Kişisel farkındalığı yüksek gençler

Kırılmadan İlerlemek: Niçin? Nasıl? adlı panel Happy Place to Work Yönetici Ortağı Prof. Dr. Türker Baş moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Hayat Global İnsan Kaynakları Direktörü Alper Tokalp, yeni dönemde daha az hiyerarşi, çeviklik, esnek yan haklar ve diyalogların tercih edildiğini söyledi. TAV Havalimanları Holding İnsan Kaynakları Grup Başkanı Hakan Öker, her şeyin yaşayarak öğrenildiğini belirterek, “Dayanıklılık hayatın ta kendisi. Yarına gençlere dünyayı temiz bir şekilde bırakma sorumluluğunu unutmadan devam edebiliriz” dedi. Kale Grubu İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı Selda Seçkinler Oba, genç nesillerin akışta tutulması halinde çok ciddi bir potansiyeli olduğuna inandığını kaydetti. Oba, “Başarı, ne istiyorsun sorusunun cevabı asla değildir. Asıl soru sen hangi fedakarlıkları yapmaya hazırsın, hangi bedelleri ödemeye hazırsın. Bu sorular bir kişinin ne istediğinin cevabıdır” dedi. Trive İnsan Kaynakları Grup Başkanı Şenay Gani ise, zorluk dönemlerinde insanların dayanıklılığını ölçümlediklerini söyledi. “Tüm çalışanlarımızda resilience arıyoruz” diyen Gani, şöyle konuştu: “Genç ekiplerin bu konudaki dayanıklılığıyla ilgili inanılmaz örnekler görüyorum. Gençlerin bir yerden alıp bir yere götürme hızları pratiklikleri, networkleriyle de alakalı. Herkesin dayanıklı olduğu bir konunun olduğunu da düşünüyorum. Bizim bunu çıkarıp hangi konuda dayanıklılık, başarı göstereceğini ortaya çıkardığımızda inanılmaz işlere imza atıyorlar.

Gençler işte esneklik istiyor

Salgın, dünyanın akışını değiştirdi

Çalışma Hayatının Dönüşümü adlı panelin moderatörlüğünü DataExpert Yönetici Ortağı Yasin Altunkaya yaptı. Yıldız Holding İnsan ve İş Destek Başkanı Bahattin Aydın, dijital dönüşümün şirketler için önemli bir rol oynadığını söyledi. “Artık geleceği düşünmemiz ve oraya hazır mıyız diye düşünmemiz gerekiyor” diyen Aydın, “Pandemide birçok şirketi değiştiren şeyin Kovid olduğunu gördük. Pandemide hazır olan şirketler bu sürece daha hızlı adapte oldu” dedi. Esin Avukatlık Ortaklığı Ortak Avukat Elif Nur Çakır Vurgun, işverenlerin yan haklar belirlenirken aynı alanda çalışanlara eşit haklar verildiğine emin olması gerektiğini vurguladı. Vodafone Türkiye İnsan Kaynaklarından Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Nazlı Tlabar Güler, teknoloji sektöründe çalışan kadın oranının yüzde 10, telekomünikasyonda yüzde 30’a çıktığını kaydetti. Vodafone’da ise yüzde 44 düzeyinde kadın çalışan olduğunu söyleyen Güler, “2027 itibarıyla yüzde 50'ye taşımayı hedefliyoruz. Aslında çeşitliliğin organizasyona çok iyi geldiğini ve başarılı olması için olmazsa olmaz olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. Yapı Kredi İnsan Kaynakları Organizasyon ve İç Hizmetler Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özden Önaldı, İK’nın gözünün hep uzaklarda ve gelecekte olması gerektiğinin altını çizdi. Önaldı, “Yaptığımız işlere ürettiğimiz projelere aşık olmamalıyız. Hayat çok hızlı değişiyor” dedi.

Gençler işte esneklik istiyor

Çalışan deneyimi 'olmazsa olmaz'

Geleceğin İş Dünyasında HR ve Teknoloji: Dijital Dönüşüm ve İnsan Kaynakları Yönetimi Deloitte Türkiye Şirket Ortağı & İnsan Yönetimi Hizmetleri Lideri İlksen Keleş moderatörlüğünde gerçekleştirildi. IC Holding İnsan Kaynakları Direktörü Nazire Ulusoy, “Son birkaç yıldır yaşadığımız şeyleri iş hayatım boyunca yaşamamıştım. Beceri setimizi biz değiştiriyoruz şu an. İK olarak ana görevimiz farkındalık yaratmak. Buna ayak uydurabilmek için değişime bizim de farkındalık yaratmamız gerekiyor. Bizim görevimizin farkındalık yaratmamız olduğunu düşünüyorum. Her şey insan etrafında dolaşırsa başarıya ulaşabiliriz. Çalışan deneyimi de bizim için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor” dedi. Ata Grubu Teknoloji Şirketleri CHRO'su Seda Erdem Yılmaz, son yıllarda dünyadaki teknolojik gelişmelerin daha çevik ve daha dinamik bir yapıya geçme zorunluluğu getirdiğini açıkladı. Yılmaz, yıllardır dijital dönüşümden bahsedildiğini ancak bu süreçte en çok unutulanın da insan olduğunu söyledi. Enerjisa Enerji İnsan ve Kültür Bölüm Başkanı Yakup Aydilek, iklim krizi, sürdürülebilirlik, artan kentleşme, yaşlanan nüfusun değişimi hızlandırdığını dile getirdi. Bugün 4. sanayi devriminin konuşulduğunu, 5. sanayi devriminin de sinyallerinin geldiğini söyleyen Aydilek, 5. dönemde insan ve robotun tekrar bir arada çalışmayı öğrenmesi gerektiğinin altını çizdi.