Milliyet Executive İş hayatında neler öne çıkıyor?

İş hayatında neler öne çıkıyor?

06.06.2022 - 15:42 | Son Güncellenme:

Kitle fonlamasından metaverse’e iş dünyasının yakın vadede gündeminde olan konular arasında bir ufuk turuna çıkalım...

İş hayatında neler öne çıkıyor

Milliyet Gazetesi Yazarı
cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Sürdürülebilirlik: Sürdürülebilirliği göz ardı eden herhangi bir işletmenin bu bilinçli tüketim çağında başarılı olması pek olası değil deniliyor. Oysa gerçek hayatta sürdürülebilirlik konusunda yeterince çaba gösterilmiyor.

Doğru amaçlı iş: Z jenerasyonu doğru amacı olan bir şirkette çalışmayı daha iyi para kazanacakları bir şirkette çalışmaya tercih ediyor. Hatta ABD’de yapılan araştırmalara göre, Z jenerasyonunun yüzde 95’i sevdikleri ve amacına inandıkları bir işte çalışmayı ya da kariyer sahibi olmayı önemsiyor.

Robot mu, insan mı?

Uzaktan çalışma: Pandemi nedeniyle gördük, her gün ofise gitmek gerekmiyor. Pekala işler uzaktan da yapılabiliyor. Bu durumda işverenler ofis kiralarından kurtuluyor. Bırakın aynı ofiste olmayı, aynı şehirde ya da ülkede de olmadan işler tıkır tıkır yürüyebiliyor. Tabii belli sektörlerde ve çocuk bakımı konusunda sorun olmadığında. Verimlilik artıyor mu azalıyor mu işte orası tartışılır.

Haberin Devamı

İnsanlar mı, akıllı robotlar mı?: 2030 yılına kadar otomasyon nedeniyle 800 milyondan fazla işin kaybedileceği tahmin ediliyor. Önce hibrit bir sistemle yapay zeka ile bir ortaklık kuruluyor, sonra ise yapay zeka hızla ilerledikçe insanlara gerek kalmayacak.

Yeni finansman: Kitle fonlaması, geleneksel kaynaklardan fon sağlayamayan şirketlerin başvurduğu en etkili yöntemlerden biri. Kickstarter ve Indigogo gibi pazarlama araçlarından çok SPAC’ler dikkat çekiyor.

Yenilenebilir enerji: Yeni bir iş modeli haline geldi, çevreye duyarlı teknolojinin geliştirilmesi ile yenilenebilir enerji daha da önem kazanacak ve evlere de yayılacak.

Gizlilik kalmadı

Veri analizi: Şu anda hayatımızın önemli bir parçası, giderek daha da gelişecek ve toplanan veriler yapay zekayı ve makineleri eğitmek için daha da çok kullanılacak. Veri koruma yasaları da bu durumda daha da çok önem kazanacak.

Otomasyon: Şirketler bu sayede hem yaptıkları tasarrufu, hem de üretimi artırmaya devam edecek.

Blok zincirler: Blockchain, düşünüldüğünden daha yavaş ilerliyor. Kripto para birimlerinden NFT’lere birçok alanda genişledi. Ancak sürdürülebilirlik konusuna gelince henüz ne olacağını kestirmek mümkün değil.

Haberin Devamı

Kripto para birimleri: Bir ödeme kaynağı olarak daha yaygın olarak kabul edilecek. Kripto para işlemlerinin düzenlenmesi, vergilendirmesi için çalışılacak.

NFT’ler: NFT’ler (Nitelikli Fikri Tapu) kripto paralar gibi daha uzun yıllar hayatımızda olacak. Beeple’ın Every Day ile dünyanın en pahalı 10 çağdaş sanat eseri arasına girdiğini unutmamak lazım.

Metaverse: Evet büyük çalışmalar yapılıyor, ama hâlâ kimse yeterince hazır değil Metaverse’ün getireceklerine ve tabii götüreceklerine... İşte o yüzden şimdilik Meta (Facebook) ile idare edeceğiz.

Veri koruma ve güvenlik: Kişisel ve kurumsal verileri paraya dönüştüren iş modelleri ve süreçleri nedeniyle artık hayatlarımızda gizlilik kalmadı. Bu nedenle siber suçların da sayısı arttı, yeni düzenlemeler yapılması gerekecek.