Oynatma Listesi
MAGAZİN

'Bay Sinema' Türker İnanoğlu'na veda! 'Onunla beraber bir devir kapandı'

Türk sinemasının efsane isimlerinden Türker İnanoğlu (88), 2 Nisan Salı akşamı geçirdiği ani rahatsızlığın ardından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. ‘Bay Sinema’ olarak anılan ünlü yapımcı ve yönetmen, bugün son yolculuğuna uğurlanıyor. Türker İnanoğlu için ilk tören TİM Show Center’da düzenlendi.

Kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılmayan Türker İnanoğlu, Levent Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Kanlıca Aile Mezarlığı’na defnedilecek. Bay Sinema için TİM Show Center’da tören düzenlendi. Sanat dünyasının ünlü isimleri, İnanoğlu'na veda için salonda yerlerini aldılar.

"ARDINDA ÇOK GÜZEL ESERLER BIRAKTI"

Yeşilçam'ın efsane isimlerinden Hülya Koçyiğit, "Hepimizin hayatında etkisi, dokunuşu var. Türk sinemasına çok değerli katkıları var. Dönem dönem sinema çıkmaza girdi. Bunun halledilmesi için Türker İnanoğlu, bizi alıp Ankara’ya götürdü. Kültür Bakanlığı’nı ziyaret ettik. O bir sinema aşığı, sinema tutkunu, sinema için yapmadığı yok. Hepimizin hamisi, emeklerine çok büyük saygı duyuyorum. Bugün bir devir kapandı onunla beraber. Öyle güzel eserler bıraktı ki ardında ne mutlu böylesine yaşanmış bir hayata" dedi.

 "ÇOK DİSİPLİNLİYDİ"

Şarkıcı Erol Evgin, "Türk sinemasının duayeniydi. 40 yılı aşkın süredir birlikte çok çalışmalar yaptık. En son bana Safranbolu Üniversitesi ile ilgili projelerini göstermişti. Çok titizdi, çok disiplinliydi. Ben her yıl burada konser veririm. Salon beni büyüler her seferinde. Onu arar, ‘Ne kadar güzel bir salon yapmışsın. Senin ekibin çok iyi' derdim. ‘Askeri disiplin almış onlar’ derdi bana. Ailesine, sevenlerine, sinema ve televizyon dünyasına baş sağlığı diliyorum" şeklkinde konuştu.

  "KOMİK, YARAMAZ BİR ÇOCUK GİBİ HATIRLAYACAĞIM"

Merhum sanatçı Kemal Sunal'ın eşi Gül Sunal, "Sinemacı olarak çok takdir ettiğimiz bir dostumuzdu. Ben onun daha çok mutfakta yemek yapan, komik, yaramaz bir çocuk gibi aile hayatını çok özleyeceğim. Gelirken Ali'yle (Sunal) onları konuştuk. Birlikte seyahatlerimiz oldu, o seyahatlerde hep başroldü. Onu hep komik, güzel, yaramaz bir çocuk olarak hatırlayacağım" ifadelerini kullandı.

 "HEP 'EN ÇOK SENİ SEVİYORUM' DERDİ"

Komedyen Cem Yılmaz, "Meltem Cumbul , 90’lı yılların ortasında program yapıyordu. Beni çağırmıştı, orada izlemiş. Bu sahne aktif olduktan sonra burada sahneye çıktım. Bin kez gösteri yaptıysam binine de geldi. Hep ‘En çok seni seviyorum’ derdi ve buna inandırırdı insanı. Ben de en çok beni zannediyordum ama herkesi seviyormuş. Her zaman sahnemize gelip 'Bir ihtiyacın var mı?' diye sorardı" açıklamasını yaptı.

"KARŞISINDA HALA ÇOCUK GİBİYİM"

 Türker İnanoğlu'nun eski eşi Filiz Akın ile birlikteliğinden dünyaya gelen oğlu İlker İnanoğlu, "18 yaşımdan beri sağlık sebeplerinden dolayı Amerika’ya götürdüm. Son zamanlarında yine Amerika’ya gittik ameliyat için. Otele geldik, asansörde düğmeye basmaya çalıştı ‘Baba bırak, onu da ben yapayım' dedim. Her şeyi kendisi yapmak isterdi, mükemmeliyetçi bir adamdı. Çok sert bir babaydı, hâlâ çocuk gibiydim karşısında. Vefat edince üzerimdeki baskı kalkar diye hissediyordum ama yanılmışım. Çok zor! Baba seni çok seviyorum" sözleriyle yaşadığı büyük acıyı dile getirdi.

 "TAM BABAMIN İSTEDİĞİ VEDA"

Sanatçının kızı Zeynep İnanoğlu ise "Babam önemsediği konuları kimseye emanet etmezdi. Bugünü de kendisi planladı. Bütün bu planlamalar yaşanan acıyı azaltmıyormuş. Çalışkandı, disiplinliydi. Duygularını göstermemekle beraber aşırı duygusaldı. İşine ve çalışma arkadaşlarına inanılmaz bağlıydı. Çok insana dokunup, çok eser bıraktı. Bugün burada sizleri görse çok mutlu olurdu. Tam istediği veda! Sevgili baba beni duyuyorsan, hissediyorsan seni çok sevdiğimi bilmeni istiyorum. İsminin ve adının bizlerle yaşaması için elimden gelen her şeyi yapacağımı sözünü veriyorum" dedi.

 

 

1964 yılında Filiz Akın’la evlenir. Çiftin, ileride çocuk yıldız olarak 'Yumurcak' filmleriyle ünlenecek İlker adlı bir oğulları olur. Ancak evlilikleri on yıl sürecek ve çift 1974’te ayrılacaktır. 1974'te Gülşen Bubikoğlu ile hayatını birleştirir ve 1977'de Zeynep adında bir kızları dünyaya gelir.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER