Oynatma Listesi
HABERLER

Düşen yolcu uçağının karakutusu denizden çıkarıldı

Patlama sesinin duyulduğu noktaya önce donanma birlikleri ulaştı, uçaklar ve helikopterler havalandı. Yalnızca dört dakikada meydana gelen felaketin detayları dünyayı şoka uğrattı. Muhtemel kurbanlar arasında yedi çocuk ve üç bebeğin olması yürek dağladı. Kazadan önce uçakta fotoğraflar paylaşanların trajik son mesajları ve gönderileri de ortaya çıktı. Son dakika haberine göre, Endonezya’da düşen yolcu uçağının kara kutusu denizden çıkarıldı

2021'e ABD'deki tarihi işgalle 'merhaba' diyen dünya, yeni yılın henüz 10 günü bile dolmadan bu kez Pasifik Okyanusu üstünden gelen haberle sarsılmıştı.

Endonezya'da Sriwijaya Air havayollarına ait SJ 182 sefer sayılı yolcu uçağı, başkent Cakarta'dan Batı Kalimantan bölgesindeki Pontianak'a gitmek üzere saat 14.36'da havalanmıştı.

50 yolcusu ve 12 mürettebatı bulunan yolcu uçağı, Flightradar24 verilerine göre Cumartesi günü gerçekleşen kalkıştan yaklaşık dört dakika sonra 3 bin 350 metre yüksekliğe çıkmıştı.

İşte ne olduysa tam da bur sırada oldu, uçak bir anda irtifa kaybetmeye başladı. Uçuş takip sitesi Flightradar24'e göre, sinyal kesilmeden önceki son bir dakika içinde uçak yaklaşık 3 bin metre irtifa kaybetti.

Yerel saatle 14.36’da havalanan uçağın, 10 bin 900 fite ulaştıktan sonra 14.40’da alçalmaya başladığı anlatılan açıklamada, uçağın 250 fitteyken de hala fonksiyonel olarak bilgi transfer edebildiği ifade edildi.

Endonezya'da 62 kişiyi taşıyan yolcu uçağı ve kalkıştan kısa süre denize düşen uçağın karakutusu sudan çıkarıldı. Karakutunun yeri önceki gün tespit edilen uçağın neden düştüğü henüz bilinmiyor.

Endonezya Ulusal Ulaşım Güvenliği Komitesi'nden (KNKT) bir araştırmacı, hafta sonu 62 kişiyle Java Denizi'ne düşen Sriwijaya Hava jetinin, şimdiye kadar bulunan enkazlara dayanarak muhtemelen suya çarptığında parçalandığını söyledi.

Nurcahyo Utomo Pazartesi günü, "Kesin olarak bilmiyoruz, ancak enkazlara bakarsak, çok geniş olmayan bir alana dağıldığını görüyoruz." dedi.

Utomo açıklamasına şöyle devam etti: "Muhtemelen suya çarptığında parçalandı çünkü havada patlamış olsaydı, enkaz daha geniş bir alana yayılacaktı."

Kazadan önce uçakta fotoğraflar paylaşanların trajik son mesajları ve gönderileri de ortaya çıktı. Bunlardan biri de üç çocuğuyla beraber uçağa binen Ratih Windania'ydı.

Ailesiyle uçağa binerken üç çocuğuyla birlikte bir selfie paylaşan genç kadın, sosyal medya paylaşımında "Güle güle aile. Biz eve gidiyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Ratih Windania'nın ağabeyi Irfansyah Riyanto, ailesinin aslında farklı bir uçağa binmeyi planladığını ancak son dakikada karar değiştiklerini söyledi.

Onlarca çaresiz akraba gibi, Irfansyah da Cumartesi günü geç saatlerde Cakarta'nın Soekarno Hatta Havaalanı'na koştu. Pazar günü hâlâ kız kardeşi ve ebeveynleri de dahil olmak üzere uçakta bulunan dört aile üyesi hakkında iyi haberler almayı umuyordu.

Irfansyah gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kendimizi güçsüz ve çaresiz hissediyoruz, ancak bekleyebilir ve yakında herhangi bir bilgi almayı umabiliriz." ifadelerini kullandı. Irfansyah'ın kız kardeşi ve çocukları üç haftalık bir tatilin sonundaydı.

Irfansyah, "Onları havaalanına götüren, check-in işlemlerine ve bagajlara yardım eden bendim... Buna hala inanamıyorum, her şey çok hızlı oldu." dedi.

Öte yandan Endonezya’da yolcu uçağının düştüğü bölgede geniş çaplı arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ulusal Arama Kurtarma Ajansı (BASARNAS) Koordinatörü Rasman, yaptığı açıklamada, uçağın düştüğü alanda bugünkü arama kurtarma çalışmalarının 53 gemiyle yürütüleceğini belirtti.

Bölgede 2 bin 600 personelin katılımıyla 6 farklı noktada çalışmaların sürdüğünü bildiren Rasman, alandaki özel dalgıçların deniz altında uçak ve ceset parçaları aramalarına devam edeceğini aktardı.

Dün yerinin tespit edildiği belirtilen uçağın karakutusu henüz denizdeki enkazdan çıkarılamadı. Öte yandan bölgedeki polis hastanesine kaldırılan 16 torba içerisindeki ceset parçalarının DNA testlerine bugün başlanılacağı bildirildi.

Karakutunun çıkarılıp incelenmesiyle kazanın nedeninin aydınlatılabileceğini kaydeden yetkililer, uçağın düşüş sebebine ilişkin de henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Kompas adlı haber sitesine demeç veren bir yerel siyasetçi de, balıkçıların söz konusu bölgede bir patlama gördüğünü aktardı.

Reuters haber ajansı, hava trafik kontrolörünün uçağın pilotuna bağlantı kopmadan saniyeler önce neden kuzeybatıya yöneldiğini sorduğunu bildiriyor.

Endonezya ordusu, yolcu uçağının enkazının başkent Cakarta sahilinin kuzeyindeki Thousand Adaları açıklarında dört ayrı noktaya dağıldığını açıkladı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER