Oynatma Listesi
HABERLER

Herkesi çileden çıkardı! Ukraynalılardan tepki yağıyor

Sadece bir yıl şov dünyasının en gözde isimlerinden biriyken şu anda ülkesinde istenmeyen kişi durumuna düştü. 39 yaşındaki ünlü Ukraynalı prodüktör, 24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle başlayan süreçte sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar sonucu eşini, iş arkadaşını ve milyonlarca Ukraynalının ona olan sevgisini kaybetti.

Aldığı bale, dans ve müzik eğitimleriyle birlikte gelecekte ne olacağı da çocuk yaşlarda şekillenmişti. Ülkesi Ukrayna'nın Rusya sınırına en yakın bölgelerinden Luhansk'ta doğup büyüdü, henüz 10'lu yaşlarında başkent Kiev'deki tarihi opera binasında izleyici karşısına çıktı.

Heyecanlıydı ve kendine inanıyordu. Bir gün Ukrayna'nın gelmiş geçmiş en akılda kalan isimlerinden birine dönüşecek, şov dünyasının vazgeçilmezlerinden biri olacaktı.

Kariyeri boyunca başarıdan başarıya koşan, pek çok yıldızı müzik dünyasına kazandıran Youra ya da gerçek adıyla Yuriy Bardash her zaman ülkesinin sevilen isimlerinden biri oldu. Ancak ona olan sevgi 24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle başlayan süreçte yerle bir oldu. Bardash artık ülkesi Ukrayna'da istenmeyen kişi konumunda.

1983 yılında gözlerini Luhansk'ta açan Yuriy Bardash, çocuk yaşlardan itibaren şov dünyasına meraklı bir isimdi. Ailesinin desteğiyle bale, dans ve müzik eğitimleri alan Bardash, bir yandan okuluna devam ediyor, diğer yandan ise önemli müzik ve dans projelerinde önemli görevler üstleniyordu.

20'li yaşlarına kadar sanatsal etkinliklerde izleyiciyle buluşan Bardash, 2000'li yılların sonuna doğru şov dünyasına adım attı. Bugüne kadar pek çok önemli yıldızı müzik dünyasına kazandırdı, solo işlerle de dinleyici karşısına çıksa da onu ülke çapında şöhrete kavuşturan meslek prodüktörlük oldu.

Turneleri kapsamında 2009'da Türkiye'yi de ziyaret eden Quest Pistols adlı pop-rock grubunun başarısında önemli pay sahibi olan Bardash, Griby adlı rap grubuyla da adını özellikle alternatif sahneye duyurmayı başardı. Ancak Bardash'ın kariyerinin zirvesi olan isim Wellboy'du.

Gerçek adı Anton Velboi olan ve "Ukrayna'nın Robbie Williams'ı" olarak adlandırılan Wellboy adını ilk olarak dünyaca ünlü X Factor yarışmasının Ukrayna versiyonunda duyurmuştu. 2000 doğumlu yıldızı televizyondan takip eden Yuriy Bardash, yıllardır aradığı yıldızı televizyon ekranında bulmuştu.

Kısa süre içinde Wellboy ile iletişime geçen Bardash, büyük bir yıldız potansiyeli olan şarkıcıya reddedemeyeceği bir teklifte bulundu. Bardash gibi popüler bir prodüktörün bir sonraki yıldız adayı olan Wellboy bu teklifi düşünmeden ve kabul etti ve ikili çalışmalara başladı.

Wellboy dijital müzik platformlarında adını yavaştan duyurmuş bir isimdi ancak Bardash'ın prodüktörlüğünde 2021'de yayınlanan 'Gusy' şarkısı onu bir anda Ukrayna'da 1 numara yaptı. Wellboy ve Bardash Ukrayna'nın gelmiş geçmiş en büyük fenomen şarkılarından birine imza atmıştı.

Şarkı haftalarca radyolarda rotasyonda kaldı, dijitalde bir Ukraynalı şarkıcının Ukraynaca bir şarkıyla o güne kadar yakalayamadığı dinlenme rakamlarına ulaştı. Wellboy ülkenin en büyük fenomenlerinden biriydi. Bardash ise bir kez daha Ukrayna müzik sahnesine önemli bir yıldız daha kazandırmıştı.

Wellboy'un başarısındaki kilit isim olan Yuriy Bardash Ukrayna basınının yoğun ilgisiyle karşılaştı. Çok değil sadece bir yıl sonra bu ilgi yerini büyük bir öfkeye bırakacaktı.

Wellboy, haziran ayında sürpriz bir kararla prodüktörüyle yollarını ayırdığını duyurdu. Bardash'ın Ukrayna-Rusya gerginliğine dair fikirlerinden Wellboy haricinde pek de kimse haberdar değildi. İkili arasında işgalin devam ettiği süreçte böyle bir anlaşmazlık yaşanması herkesi şaşırttı.

Kimse ikili arasındaki anlaşmazlığın nedenini anlamamıştı. Ta ki geçtiğimiz günlerde Bardash sosyal medyada video çekerek duygu ve düşüncelerini kamuoyuyla paylaşana kadar sürdü bu soru işaretleri.

Kamera karşısına geçen Yuriy Bardash, elindeki bardakla birlikte pek çok Ukraynalıyı şoke eden açıklamalarda bulunmaya başladı. Instagram hesabındaki tüm eski paylaşımları silen Bardash'ın açıklaması Ukraynalıları şoke edecek cinstendi.

İki farklı video yayınlayan Bardash, "Aylar boyunca sessiz kaldım ve konuşmak istemedim. Ama artık bunları söylemem gerek" diyerek başladığı videoda Ukrayna aleyhinde konuşmaya başladı. Rus yetkililerin Kiev'i üç gün içinde devireceklerine dair sözlerinin olmadığını ve Ukraynalı politikacıların en başından beri yalanlar söylediğini iddia etti.

Bardash, Ukraynalıları kızdıracak şu sözleri paylaştı: "Ukrayna'da sadece yüzünü Avrupa'ya dönmüş gençler yaşamıyor. Şimdi beni Rusya'nın uşağı ilan edeceksiniz. Rusya'nın potansiyeli dünyadaki hiçbir ülkeyle kıyaslanamaz. Harika bir kültürleri var. Rusya çok büyük, Rusya çok güçlü. Geçmişte ABD ile savaşan Japonya ne yaptı? Teslim oldu. Bakın şimdi dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri Japonya."

Bardash'ın açıklamaları Ukraynalıları adeta çileden çıkardı. Wellboy, eski prodüktörü için "O tam bir pislik" ifadelerini kullanırken Bardash'ın eşi Elizaveta Bardash ise prodüktörü terk ettiğini, onun bir hain olduğunu söyledi ve sosyal medya hesabından 'Her şeyden önce Ukrayna' etiketi eşliğinde "Güle güle Youra" yazarak eşiyle birlikte evlendikleri anın karesini paylaştı.

Ülkesi Ukrayna ile köprüleri yakan Bardash'ın şu anda Gürcistan'da olduğu söylenirken pek çok kişi ise bu açıklamaları sayesinde en yakın zamanda Bardash'ın tamamen Rus propagandasına teslim olduğunu ve yakında Rus pasaportu sahibi olacağını iddia etti.

Müzisyen Misha Krupin ise Bardash'ın yurt dışında olduğu iddiasının doğru olduğunu belirterek, "Bir daha Ukrayna'ya dönmeyi düşünmüyor. Henüz Rus pasaportu yok ama benim de anladığım kadarıyla Rusya'ya taşınmayı düşünüyor" diye konuştu.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER