Oynatma Listesi
HABERLER

Hologram teknolojisiyle yaratılan ‘gerçekçi’ dünyalar! ‘O kedi gelip sizi ısırabilir’

Teknoloji o kadar farklı alanlarda kendini gösteriyor ki pek çok kişi hayranlığını gizleyemiyor. Hologram teknolojisinin kullanıldığı alanlar oldukça çeşitli. Onları gerçekçi kılan şey ise tamamen geliştirilme şekli ve yazılımı. İşte bu teknolojinin en gerçekçi ve akılda kalan örnekleri:

2014 yılında Michael Jackson bir konserde kendisini hologram teknolojisiyle göstermişti. Pek çok kişinin o yıllarda hologram teknolojisi noktasında meraklandığını da görmüş olduk.
STAR WARS GÖRÜNÜR KILDI, POPÜLERLEŞTİRDİ
Hologramlar ilk olarak Jules Verne'in 1893'te bunun fikrini ortaya sürmesiyle akıllarda yer etti. O zamandan bu yana tüketicilerin yanı sıra teknoloji ve eğlence şirketlerinin de bir rüyası olan teknoloji yüzyıl sonra ancak ‘ulaşılabilir’ hale geldi. Bu teknolojiye yönelik popüler ilgi ise Prenses Leia'nın Star Wars’ta yüzen bir görüntü olarak ortaya çıkmasıyla gerçekten moda oldu.
YAPAY ZEKA İLE FİLME DAHİL OLMUŞTU
Öte yandan geçirdiği trafik kazasıyla hafızalara kazınan ve en son Hızlı ve Öfkeli film serisiyle unutulmayan Paul Walker da filmde ‘hologram ve yapay zeka modelleme’ sayesinde yer almıştı. Kısa süre önce de ‘gelişmiş ve çok gerçekçi’ örnekleriyle karşılaştık.
Herhangi bir "hologram" örneğinin ışığı yansıtması için cam, duman veya su gerekiyor. Ancak 2014 yılında ortaya çıkan bir gelişmeyle bu tamamen değişti. Aerial Burton olarak bilinen bir şirket, havada 3 boyutlu bir görüntüyü gezdirmek için plazma lazer kullanan bir holografik projektör yarattı. Teknoloji, bir 3D tarayıcı aracılığıyla havadaki doğrudan noktalara odaklanıyor ve kızılötesi darbeli lazer kullanıyordu.
Yine benzer bir teknolojiye dayanan 2PAC Hologramı YouTube üzerinden yaklaşık 20 milyon izlenerek, teknolojinin günümüzdeki haline gelene kadar hangi aşamalardan geçtiğini gözler önüne seriyor.
Sosyal medya üzerinden paylaşılan ve oldukça dikkat çeken videolar bulunuyor. Bunlar arasında yerini almaya başlayan hologram ve 3 boyutlu reklamlar/kampanyalar, milyonlarca kişiye ulaşmayı başarıyor.
ORTALIĞI KASIP KAVURDU
ABD’de başarılı örneklerini gördüğümüz bu teknoloji en son NFL takımlarından olan Carolina Panthers’in açık sahada gerçekleştirmiş olduğu gösteriyle milyonlarca kişiyi mest etti. Sahanın başından ucuna atlayışlar gerçekleştiren panter adeta ortalığı yıkıyor.
Gelişmiş görüntü teknolojisi panteri bir oyun karakteri görünümünden, kanlı canlı devasa bir yırtıcı kedi olarak görmeyi sağlıyor. Sahanın ortasında da gezinin hologram görüntüsü, League of Legends Worlds 2017 açılış törenini hatırlatsa da karma gerçeklik sayesinde 2021 yılında çok daha gelişmiş görünüyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER