Oynatma Listesi
HABERLER

İngiltere'de tarihi an! Charles resmen Kral

Bütün televizyonlar canlı yayına geçti, kürsüye çıkan Kral Charles "Yeri doldurulamayacak bir kayıp yaşadık" diyerek annesi Kraliçe II. Elizabeth'i andı.

Birleşik Krallık bir yandan Kraliçe II. Elizabeth'in yasını tutarken, bir yandan da tahta oturan Kral III. Charles'ı selamlıyor. Annesinin öldüğü İskoçya Balmoral Kalesi'nden Cuma günü öğle saatlerinde başkent Londra'ya dönen Kral III. Charles, bugün resmen kral oldu.

 

Krallık töreni, yerel saatle 10:00'da (Türkiye saatiyle 12.00) St James's Sarayı'nda başladı. Tören için İngiltere'nin eski başbakanları Boris Johnson, Tony Blair, Theresa May, David Cameron  gibi isimler saraya geldi.

Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümünün resmen açıklanmasının ardından 3. Charles'ın Kral olduğu resmen duyuruldu.

Salonda bulunan aralarında birçok eski başbakanın da bulunduğu kalabalık bu ilanın ardından "Tanrı Kralı korusun" diye bağırdı.

Ardından duyuru Başbakan Liz Truss, eşi Konsort Kraliçe Camilla ve Galler Prensi William'ın da aralarında olduğu kişiler tarafından imzalandı.

Daha sonra salona giren Kral Charles, kürsüye çıktı. "Yeri doldurulamayacak bir kayıp yaşadık" diyerek annesi Kraliçe II. Elizabeth'i anan Kral Charles, "Annem ömür boyu sevgi göstermenin ve kendini öne çıkarmadan hizmet etmenin nasıl bir şey olduğunu gösterdi" cümlesini kurdu.

 

Kral III. Charles daha sonra yemin etti.

Charles’ın hükümdarlık ilanı Sarayın balkonundan okunacak. 12:00’de aynı ilan Londra'nın ticari kalbi olan, İngiltere Merkez Bankası'nın karşısındaki Royal Exchange’de de okunacak.

Bu ilanın ardından bayraklar 26 saat boyunca yeniden göndere çekilecek. Ulusal yas döneminde yeniden yarıya indirilecekler.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER