Oynatma Listesi
HABERLER

Polisler, 41 saniyede 96 kurşun sıktı! Kan donduran anlar vücut kamerasına yansıdı

Siyahi genç, emniyet kemeri takmadığı gerekçesiyle Amerikan polisi tarafından durduruldu. Gence kapıyı açması için bağırdıkları sırada kendilerine ateş açtığını savunan memurlar, yalnızca 41 saniyede 96 el ateş etti. Yaşananlar ise polislerin vücut kamerası görüntülerine yansıdı.

ABD'nin Chicago şehrinde kayıtlara geçen kan donduran olaya göre, dört polis, emniyet kemeri takmadığı gerekçesiyle siyahi Dexter Reed'i durdurdu. Güvenlik güçlerinin Reed'e, çıkan çatışmada yalnızda 41 saniyede 96 kurşun sıkması sonucu hayatını kaybetti.

Yetkililer, 21 Mart'ta West Garfield Park'ta ölümle sonuçlanan çatışmayla ilgili polise ait vücut kamerası görüntülerini paylaştı. Videoda memurlardan biri Reed'e, 'arabasının camını açmasını' söylüyor. Genç, ilk önce camını indiriyor ancak cam daha sonra tekrar kapanıyor. Memur ise, 'pencereyi açması' talebini tekrar ediyor.

Polis ilerleyen anlarda, kilitli gibi görünen sürücü kapısının kolunu çekiyor ve ardından silahını çekerek hemen kapıyı açmasını istiyor. Reed ise, "Tamam, deniyorum" diyerek cevap veriyor.

Birkaç saniye sonra ise aniden silah sesleri yükseliyor ve onlarca el ateş ediliyor. Görüntülerde, en az iki polis memurunun daha caddenin karşısından Reed'e ateş ettiği dikkat çekiyor. Her iki polis memuru da silahlarını yeniden doldurmak için duruyor.

Silah sesleri sona erdikten sonra Reed'in bedeni aracın arkasında yüzükoyun yatar halde bulunuyor. Genç, yerde yatarken dahi polisin ona 'hareket etmemesi için' defalarca bağırdığı da dikkat çekiyor. Yaklaşık bir dakika sonra bir polis memuru Reed'in arabasını inceliyor. Chicago polisi ayrıca, silahlı saldırı sırasında bir polis memurunun bileğinden vurulduğunu ve durumunun iyi olduğunu duyurdu.

Hazırlanan ön raporda, silahını ilk ateşleyenin Reed olduğu, memurların daha sonra karşılık verdiği ileri sürüldü. Öte yandan kamuya açık görüntülerde bunun net olmadığı dikkat çekti. Reed'in aile üyeleri ve avukatları ise, birçoğu sivil giyimli ve taktik yelekli polis memurlarının neden arabasına silahlarla doluştuğunu anlayamadıklarını söyledi.

Hastaneye kaldırılan Reed'in yaşamını yitirdiği, olayda bir polis memurunun ise bileğinden yara aldığı bildirildi.
Yanı sıra yetkililer, söz konusu olayda siyahi gence 41 saniyede 96 kurşun sıkan polis memurlarının, soruşturma tamamlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmalarını talep etti.

ABD'li Senatör Dick Durbin, sosyal medya platformu X'ten (eski adıyla Twitter) yaptığı açıklamada, Dexter Reed'in vurulduğu anları ortaya koyan videodaki şiddetin 'şoke edici' olduğunu kaydetti.

Durbin açıklamasında, "Kolluk kuvvetlerimiz, topluma onur ve cesaretle hizmet ediyor ve birçok riskle karşı karşıyalar. Ancak uymaya yemin ettikleri yüksek standartları takip edemeyenlerin sorumlu tutulması gerekiyor. Kapsamlı bir soruşturmanın adil ve zamanında yürütüleceğini umuyorum" diye yazdı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER