Oynatma Listesi
HABERLER

Trabzon'da tarihi keşif

Trabzon'un Ortahisar ilçesinde, Tabakhane Köprüsü ile Kahramanmaraş Caddesi arasında kalan bölümde yapılan arkeolojik kazılarda, Roma dönemine ait sur ve hendek duvarı ortaya çıktı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı Trabzon Müze Müdürlüğünce yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında, Roma Kralı Hadrianus dönemine ait, milattan sonra 117-128 yılları arasına tarihlendirilen, şehrin ilk surunun güneydoğu köşesine ait kalıntılar, Roma Kralı Justinyanus dönemine ait milattan sonra 6. yüzyıla tarihlendirilen sur duvarının bir bölümü ile Geç Bizans dönemi olarak bilinen 1460 yılına tarihlendirilen hendek duvarı bulundu.

Ayrıca, 5 bin metrekare genişliği bulan alandaki kazı çalışmalarında yine Hadrianus dönemine ait olduğu düşünülen örme sütun ortaya çıkarıldı.

Kazı çalışmalarının bilimsel danışmanlığını yürüten Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yavuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin bu alanla ilgili bir otopark projesi olduğunu, bu nedenle proje alanının 5 farklı noktasında arkeolojik sondaj çalışması yapıldığını söyledi.
Yavuz, bölgede, özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminden itibaren Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar yoğun bir şekilde iç içe geçmiş bir yapılaşma söz konusu olduğu için çalışmaların zor ilerlediğini kaydetti.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER