Oynatma Listesi
HABERLER

Türkiye-İsveç-Finlandiya arasındaki üçlü görüşme! Sözcü Kalın'dan açıklama

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO Karargahı'nda düzenlenen Türkiye-İsveç-Finlandiya Daimi Ortak Mekanizması'nın üçüncü toplantısı sona erdi. Görüşem sonrası Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan açıklama geldi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO Karargahı'nda düzenlenen Türkiye-İsveç-Finlandiya Daimi Ortak Mekanizması'nın üçüncü toplantısı sona erdi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Biz bugüne kadar açıkça ifade ettik. Madrid'de imzalanan mutabakatın tamamen uygulanmasını istiyoruz. Bu uygulandığında iki ülkenin NATO üyeliği olumlu şekilde ilerleyecektir. Bir güvenlik olarak Türkiye'nin güvenlik kaygıları NATO'nun kaygılarıdır. Biz nasıl onların güvenlik kaygılarını ciddiye alıyorsak, müteteffiklerden aynı tutumu beklemek gayet doğaldır. Geçtiğimiz süre içinde atılan bazı adımlar memnuniyet verici ve ilerleme kaydedildi. Ancak süreç henüz bitmedi. PKK/PYD ve FETÖ ile ülkelerle ilgili süreci takip edeceğiz. Şiddete teşvik edilen eylemlerin engellemesi için gerekli adımların atılması gerektiğini ifade ettik. İsveç yeni bir terörle mücadele yasası yaptı. u bizim için memnuniyet verici. Bu yasayla ilgili terörle mücadelede daha iyi bir konumda olacaklar. Bu yasa 1 Haziran'da yürürlüğe giriyor. Atılan adımları yakından takip etmeye devam edeceğiz. Küresel güvenlik mimarisi giderek daha kırılgan hale geldi. Bu bir süreç. Bir sonraki toplantı yakın bir tarihte yapılacak. Türkiye'den kaynaklı oyalama ya da geciktirme söz konusu değil. Önümüzdeki günlerde bu ülkelerin atacağı adamlar süreci belirleyecek.

TÜRKİYE 2 ÜLKENİN TERÖRE KARŞI DURUŞUNU GÖRMEK İSTİYOR

Madrid'de imzalanan memorandumda NATO üyesi olmak isteyen Finlandiya ve İsveç, terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede Türkiye’yle tam dayanışma ve iş birliği sergileyecekleri, terör örgütü PKK başta olmak üzere milli güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı Türkiye’ye tam destek verecekleri, PYD/YPG ve FETÖ’ye destek sağlamayacakları taahhüdünde bulunmuştu.

TÜRKİYE'YE SİLAH AMBARGOSU KONUSU

Üç ülke terörizmle, örgütlü suçlar ve diğer ortak sınamalarla mücadelede mutabakat temelinde iş birliğini geliştirmek için kolluk kuvvetlerini ve istihbarat kuruluşlarını da içeren her düzeyde hükümetler arası yapılandırılmış ortak bir diyalog ve iş birliği mekanizması tesis edeceklerini belirtirken, bu çerçevede muhtırada kayıtlı adımların takibi ve hayata geçirilmesi için Dışişleri, İçişleri ve Adalet Bakanlıkları, İstihbarat Servisleri ve Güvenlik Kurumlarından uzmanların katılımıyla bir Daimi Ortak Mekanizma tesis etmeyi kararlaştırmıştı.

Ayrıca memorandumda Finlandiya ve İsveç, Türkiye’ye yönelik silah ambargosu bulunmadığını teyit ederken, bu konuda Türkiye’yle dayanışma ve iş birliği içinde hareket edeceklerini duyurmuştu.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER