Bursa MOBİLYACILARIN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

MOBİLYACILARIN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

16.06.2014 - 13:54 | Son Güncellenme:

.

MOBİLYACILARIN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

İnegöl Belediyesi ve İnegöl İşletme Fakültesi işbirliği ile düzenlenen ve İnegöl’deki mobilyacıların sorunlarının masaya yatırıldı.
İnegöl’ün ihracat anlamında iller arasında 19’ncu sırada olduğunu belirten Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi Muhasebe Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Orhan Bozkurt, "2013 değerleriyle baktığınız zaman İnegöl’ün önemli bir mobilya ihracatçısı olduğun görüyoruz. İhracat tutarı 916 milyon dolar, bunun için de 655 milyon dolar ihracat fazlası var. Bugün mobilya ihracatının 312 milyon dolara yükseldiğini görüyoruz. Hedef 1 milyara ulaşmak. Geçen yıla rağmen yüzde 20 artış var. Bunlar bildiğiniz şeyler. Türkiye’de yaklaşık 1 milyar 813 milyon ihracatın 312 milyon doları İnegöl tarafından yapılıyor. Şuan da çok gibi görünen tutar, dünya mobilya ihracatında yüzde 1 bile değil. İnegöl’de ne kadar çok üretirsek aslında pazar çok büyük, satabiliriz. Ne kadar çok üretirsek o kadar satmak için pazar var. İnegöl ticaret hacmi olarak iller arasında 22, ihracata göre ise 19’ncu sırada. Çok önemli bir durum. Mobilya üretiminin topluma, o bölgenin insana, kent ekonomisine, dolayısıyla mobilyadan beslenen birçok kesime faydası var" diye konuştu.
"KONTROL EDEMEDİĞİNİZİ YÖNETEMEZSİNİZ"
İşletmeyi, çalışanların inisiyatifinden mutlaka kurtarmak gerektiğini ifade eden Bozkurt, "Birçok işletmede muhasebe kayıt sisteminin yeterince önemsenmediğini gördük. Birçok mobilya işletmesinin mali tablosunu inceledim. İncelemeye de devam ediyorum. Orada gördüğümüz şu, gerçekten durumlar çok göründüğü gibi değil. Mobilyacıların belki muhasebe mantığını bilmeleri de gerekmiyor. Ama önemli ölçüde çalışma ve işletme sermayeleri açısından çok sıkıntıları var. Çalışanların inisiyatifinden mutlaka kurtarmak gerekiyor. Bir işletmede 2-3 tane muhasebe programı var. Böyle bir şey yok. Verimlilik için, işlerimizin arzu edilen şekilde yürüyebilmesi için kişiye bağlılıktan bazı şeyleri kurtarıp, gerçekten iyi bir muhasebe sistemini tek programla yürütmemiz lazım. ‘Kontrol edemediğinizi yönetemezsiniz’. Kesinlikle doğru bir sözdür. Ben olayın şeklini, şemailini bilmezsem, fikir yürütemem. Kontrol etmek araçları olarak da, en basit muhasebe programı veya işletme programı yeter. Bizim işletmemizin, işletme planlamasında, ihtiyaç planlamasında bize gerekeni almalıyız. Fazlasına gerek yok. Çalışanların her ay, her hafta oluşumla ilgili rapor getirmeleri gerekiyor. Bizim de onu okuyup, ona göre hareket etmemiz gerekiyor" dedi.
"MOBİLYANIN BUGÜNLERE GELMESİNDE HERKESİN PAYI VAR"
Düzenlenen programın bir istişare toplantısı olduğunu belirten Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, "Bu bir istişare toplantısı. Gönül isterdi ki, İnegöl’deki tüm mobilyacılar burada olsun. Burada bir araya gelip sektörle ilgili sorunları, problemleri konuşup tartışalım istedik. Büyüyoruz, gelişiyoruz. Muhakkak bazen sükutu hayale kapıldığınız oluyordur ya da heyecanlandığınız oluyordur. Dışarıdan bakıldığında ben de bu şehrin Belediye Başkanı olarak; İnegöl Mobilya AVM yapılıyor, İnegöl’ün ihracatı artıyor, 2. OSB yapılıyor. Bunları görünce heyecanlanıyorum. İnsanlık tarihi var oldukça, herkes kendini yenilemeye devam edecek. Biz de bu pazarda nasıl daha fazla pay alırız, onun hesabını kitabını yapacağız. İnegöl’de mobilyanın bugünlere gelmesinde herkesin çok büyük payı var" diye konuştu.
İNEGÖL ‘MOBİLYA AVM’ BENİ HEYECANLANDIRIYOR
Mobilyanın çok önemli ve değerli bir sektör olduğunu ifade eden Başkan Alinur Aktaş, "Biliyorum sıkıntılarınız var. Artık Türkiye’nin her tarafında mobilya üretimi var. 62-63 şehirde mobilyacılık yapıldığını MOSDER Başkanımız Ahmet Güleç’de söylüyor. Rekabet iyidir, hızlı koşan kesinlikle önde olur. Bizim avantajlarımız var. İnegöl’de 3 kuşaktır bu işe devam edenler var. İnegöl Mobilya AVM beni heyecanlandırıyor. Benim Mobilya AVM’de hissem falan yok. Hatta ikinci bir Mobilya AVM olsa İnegöl kaldırır mı? Bana göre 5’i 6’yı bile kaldırır. Bunların hepsi İnegöl’ü pazara çevirecek. Eskiden Osmanbey Caddesi diye bir gerçek vardı. Bugün Ertuğrulgazi Caddesi diye bir gerçek var. Ama oranın da 3-5 senelik ömrü kaldı. Bu değişim kaçınılmaz bir gerçek. Mobilya AVM de birileri için hüsran gibi gözüküyor. ‘Eyvah bizi bitirecek’ diye düşünülüyor. ‘İnegöl’e gelenler oraya girip gidecekler, hiç kimse buraları gezmeyecek’ diye düşünüyorlar. Öyle bir şey olur mu kardeşim. Mobilyayla ilgili bu tür toplantıları çok daha fazla yapmamız gerekiyor. Çok işimiz var. Ayrıca Ramazandan sonra tarım faaliyetleriyle ilgili de bir çalıştay yapacağız. İnegöl’de müthiş bir tarım potansiyeli var, ama kimse farkında değil. Bunun üzerine de gideceğiz" şeklinde konuştu.
YENİ FUAR MERKEZİ 2016 SONRASINA KALDI
Konuşmaların ardından oluşturulan 5 grupta, gündemdeki maddeler tartışıldı. Yaklaşık 5 saat süren Mobilya Çalıştayı sonunda alınan kararları açıklayan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Fuar alanı olarak 2016 veya sonraki yıllarda yapımıyla alakalı sürecin gerçekleştirilmesi noktasında bir karar aldık. Sektörü özendirmek için, sektörle alakalı çalışanların standartlarını daha da yükseltebilme adına onların da firmalarıyla, kendi sivil toplum kuruluşlarıyla alakalı bir dizi çalışmaları, yönlendirmeleri olacak. İnşallah mobilya sektöründe çalışanların, çalışmaktan keyif aldığı, gerçekten sektörüyle övündüğü, firmasıyla övündüğü bir ortamın oluşturulması adına bir geleceği ve süreci kendimize hazırlamak istiyoruz" diye konuştu.
Mobilya Çalıştayı'na, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, STK'lar Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnegöl Şubesi Başkanı Zeki Kavaz ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Başkanı Mustafa Akyol ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İnegöl Genç İşadamları Derneği (İGİAD) Başkanı Bahadır Bayraktar ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Turgut Kani ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İnegöl Sanayici ve İşadamları Derneği (İNSİAD) Yönetim Kurulu Üyeleri, İnegöl Mobilya AVM (Mobilya Kent) Genel Müdürü Yusuf Şen, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ile İnegöl İşletme Fakültesi öğretim görevlileri katıldı.