Siyaset ‘Mudanya, Cumhuriyet’e giden yolun zafer duraklarından biridir’

‘Mudanya, Cumhuriyet’e giden yolun zafer duraklarından biridir’

10.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın ‘Barış mührü’ niteliğindeki Mudanya Mütarekesi’nin 95’inci yıldönümü kutlama etkinlikleri eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un katılımıyla düzenlenen konferans ve imza günü ile başladı.

‘Mudanya, Cumhuriyet’e giden yolun zafer  duraklarından biridir’

Osmanlı İmparatorluğu’nun hukuken sona erdiği, Cumhuriyet’e giden yolun en önemli zafer duraklarından biri olan Mudanya Mütarekesi’nin (2-11 Ekim 1922) yıldönümünde Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde konferans veren Başbuğ, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ilk temelinin atıldığı yerin Mudanya olduğuna vurgu yaptı. Başbuğ, Mudanya Konferansı’nın TBMM’de tartışılması ve heyete başkanlık yapmak üzere Atatürk tarafından İsmet İnönü’nün seçilme süreçlerini anlattı. Mustafa Kemal’in Mudanya’da asıl hedefinin silah kullanmadan Trakya’yı almak olduğuna değinen Başbuğ, Atatürk’ün dış politikada takındığı tavrı ve gerçekçi kişiliğinden de bahsetti. Mütarekeden Lozan’a giden yolda yaşanan olayları kesitlerle anlatan Başbuğ, şöyle konuştu:

“Elimizden haksız, hukuksuzca adeta gasp edilen Musul’u tekrar geri almak için TBMM’nin Ordusu ve TBMM’nin yetiştirdiği özel grubuyla harekat planlıyor ve icra ettiriyor. Bütün amaçları Lozan’dan önce Musul’u geri alabilmek ve Lozan’a öyle gidebilmektir.”

Tarihi iyi bilmek gerektiğini de sözlerine ekleyen Başbuğ, “Bu coğrafya çok zor bir coğrafyadır. Bekanızı devam ettirebilmek için güçlü olmanız lazımdır. Her şeyden önce güçlü bir orduya ihtiyacımız, dün de vardı, bugün de var, yarın da olacak” dedi. Başbuğ, konferans öncesinde Tahir Paşa Konağı ile Mütareke Müze Evi’ni ziyaret ederek anı defterini imzaladı.

Haberin Devamı