Siyaset Muğla’nın kilidi Fethiye

Muğla’nın kilidi Fethiye

05.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

35-40 bin oy eksikleri olduğunu düşünen CHP’liler, Kılıçdaroğlu’nun 8 Haziran’da miting yapacağı Fethiye’de bunu tamamlarlarsa Muğla’da garanti gördükleri 3 vekil sayısını 4’e çıkaracaklarına inanıyor

Muğla’nın kilidi Fethiye

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kıyıları istiyorum” talimatından sonra Ak Parti’nin en yoğun çalıştığı illerden biri Muğla. Bir süre önce Başbakan’ın katıldığı mitinge ilçelerden gelenlerle birlikte 60 bin kişi katılarak Muğla tarihinde bir rekor kırılmış. Muğla merkezdeki seçim havasından Marmaris ve Bodrum’da eser yok. İki ilçede seçim yolda yürürken İngiliz, Rus, Bulgar, Belçikalı hatta şortla dolaşan İranlı turistlerin arasında oy kullanacak bir tek Türk vatandaşı görmek mümkün değil. Marmaris ve Bodrum’daki Ak Parti bürolarında çalışan bayan personel bile askılı ve dekolte kıyafetleriyle yadırganmıyorlar. Üç otelin işletmesini yapan Ak Parti Marmaris ilçe başkanı Kadem Mete çalıştırdığı tesislerde içki verdiğini bunun aksini yapmanın mümkün olmadığını söylüyor.

İki farklı Muğla
Muğla’nın iki yüzü var. Kıyılar ve iç kesimler. İlçe ve köyleriyle birlikte 980 bin nüfusu olan Muğla ekonomisinin yüzde 60’ı tarım, yüzde 30’u turizm sektörü gelirlerine dayalı. Muğla Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş kıyılarda 30 bin liraya kadar çıkabilen kişi başı gelirin iç kesimlerde 7-8 bin liraya kadar düştüğünü arada çok büyük bir uçurum olduğunu söylüyor. Turizmde ise Antalya’ya yapılan yatırımın çok azının Muğla’ya gelmesi, Türkiye’nin en ücra köşelerine otoyol gitmişken Muğla’da duble yolların yeni yapılması bölge halkının en büyük eleştirisi. Bu durumun seçim sandıklarına nasıl yansıyacağını ise ilçeden ilçeye değişecek gibi görülüyor. En fazla oy 134 bin seçmen ile Fethiye’de var. Onu sırasıyla 95 bin seçmenle Milas, 89 binle Bodrum, 56 binle Marmaris, 49 binle Muğla merkez takip ediyor.

8 Haziran’da miting var
Ak Parti’nin en fazla oy aldığı, Belediye Başkanı’nın ise MHP’den olduğu Fethiye’de CHP üçüncü sırada. 8 Haziran’da Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu Fethiye’ye giderek bir miting yapacak. Halen 35-40 bin oy daha eksikleri olduğunu düşünen CHP’liler bunu tamamlarlarsa Muğla’da garanti gördükleri 3 milletvekili sayısını 4’e çıkaracaklarına inanıyorlar. Bunun için de kilit yer Fethiye oluyor. CHP Bodrum ilçe Başkanı Durmuş Ali Öztür, Bodrum , Marmaris, Fethiye gibi yerlerdeki demografik nüfus yapısının değişmesinin oyların rengini değiştirdiğini söylüyor. Dışarıdan gelip yerleşen nüfus o yerli nüfusun yaklaşık iki katına çıkmış durumda. Geçmiş yıllarda Demokrat Partili olan Bodrum’da artık İstanbul, Ankara’dan gelen eğitim düzeyi yüksek, sosyal demokrat eğilimli kitle CHP’yi birinci sıraya taşımış. Benzer durum Marmaris’te de görülüyor. Sonuçta CHP yaşam tarzına müdahale endişesi taşıyan kıyıların ve tarım kesimine azalan destek ve mazot fiyatları başta olmak üzere artan maliyetler nedeniyle Muğla’daki tarım kesiminin de oylarına güvenip en az 3 milletvekilliğini garanti görüyor.

Birinci olma stresi
Muğla’da Ak Parti yönetici ve adaylarında Başbakan’ın kıyıları istiyorum talimatı hayli stres yaratmış görülüyor. Referandumda çıkan yüzde 68.9 oranındaki ‘Hayır’ oyları da Ak Partilileri zorlamış. Bu gayretle mitinge öyle bir hazırlanmışlar ki 60 bin katılımcı ile Muğla tarihinin en kalabalık mitingini organize etmişler. İktidar partisi Muğla ve ilçelerinde ciddi bir altyapı yatırımı başlatmış görüyor. Özellikle Bodrumlular Ak Parti hükümeti dönemindeki alt yapı yatırımlardan çok memnun. Bodrum Ticaret Odası Meclis Başkanı Hüseyin Nail Sağat, “Su problemi çözüldü. Yıllık yolcu kapasitesi 5 milyon turiste ulaşacak yeni dış hatlar terminali yapılıyor. Bu hükümet döneminde ne zaman Ankara’ya gitsek hiç elimiz boş dönmedik” diyor. Benzer şekilde Aydın- Muğla ve Muğla-Marmaris’e arasında da yoğun bir yol genişletme çalışmaları görülüyor. Ancak içkide ÖTV’nin artırılması ve saat 23:59’dan itibaren müziğin kesilecek olması Bodrum ve Marmaris’te esnafta ciddi rahatsızlık yaratmış.

Kıyıların sessizliği
Pek çok yerde olduğu gibi Muğla’da da MHP kaset mağduru olarak oylarının yükseldiği kanısında. MHP’liler ayrıca yeni CHP yönetiminde ulusalcıların tasfiye olup CHP’nin altı okundan biri olan milliyetçiliğin düştüğünü düşünüyor. Bölgedeki 10 beldeden 4’ünün belediye başkanlığı MHP’de. Yoğun bir yörük nüfusun olduğu Fethiye’nin Belediye Başkanlığı da MHP’de. O nedenle seçimlerin kritik ilçesi Fethiye CHP, Ak Parti arasında olduğu kadar MHP için de kıran kırana bir savaşa neden olacak.