Dünya Muhaliflere takas önerisi

Muhaliflere takas önerisi

14.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye konusuna kalıcı çözüm bulunması amacıyla Kazakistan’ın başkenti Astana’nda yapılan görüşmelerin bir sonraki aşaması olarak görülen Cenevre toplantısı öncesinde, Şam ve muhalifler cephesinden “ön hazırlık haberleri” gelmeye başladı.

Muhaliflere takas önerisi

Nitekim Suriye devlet televizyonu “el İkbariye”, muhalif gruplarca kaçırılan Suriyeliler ile hapishanedeki tutukluların takas edilmeye hazırlanıldığını ifade etti. Haberde, “Özellikle Astana’da yapılacak görüşmelerden önce böyle bir çaba gösterilmesi büyük önem taşıyor” yorumu yapıldı.

Şam rejiminin elindeki tutukluların serbest bırakılması, Suriye’deki muhaliflerin, ülkenin siyasi geleceğinin tartışılması öncesinde atılmasını istedikleri insani adımlar arasında yer alıyordu.

Astana’da yeni tur

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriyeli silahlı muhaliflerin siyasi sürece katılması ve seslerinin duyulmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Lavrov Moskova’daki basın toplantısında, 15-16 Şubat’ta Astana’da düzenlenmesi planlanan Suriye görüşmelerine, ilkindeki gibi Türkiye, Rusya, İran ile rejim ve muhaliflerin katılacağını söyledi. Lavrov, Astana’ya BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın yanı sıra ABD’nin de gözlemci statüsünde davet edildiğini belirtti.

Yazarlar