Dünya Musul’da iktidar oyunları yapılıyor

Musul’da iktidar oyunları yapılıyor

14.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Musul’un IŞİD’den temizlenmesi için operasyon hazırlıkları sürerken, bölgedeki Şii ve Sünni güçleri de hareketleniyor. Irak ordusu ve Peşmerge arasında bulunan ABD askeri sayısı da artışta

Musul’da iktidar  oyunları yapılıyor

Musul’un IŞİD’den temizlenmesi doğrultusunda düzenlenecek operasyon için hazırlıkların hızlandığı belirtilirken, Irak ordusunun kuzeye doğru ilerlediği, bununla birlikte bölgede Şii ve Sünni güçlerin de hareketlendiği bildiriliyor.
Katar merkezli “Al Jazeera”nin özel haberine göre, kente sadece Irak ordusunun gireceği konusunda anlaşma sağlanmasına ve Tahran’ın eğittiği Şii milisilerin kente girmeyeceği ifade edilmesine rağmen bögledeki Sünnilerin bu konuda şüpheleri olduğu kaydediliyor. Bununla birlikte Başika’da Türk askerlerinin eğittiği 3 bin kişilik “Haşdi Vatani” birlikleri, bu kaygılara karşı bir güvence oluşturuyor. Bu birliklerin de, birkaç güne kadar Musul’a doğru yola çıkacağı belirtiliyor.
Haberde, Musul operasyonu öncesinde Irak ordusu ve Peşmerge arasında bulunan Amerikan askeri sayısının da arttığına dikkat çekiliyor.
Peşmerge kent dışında
Peşmergelerin Musul saldırısında Irak Ordusu’na kent dışından destek vermesi de kesinleşirken, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkanı Mesud Barzani’nin, Bağdat üzerinden hem İran hem de Türkiye ile dengeli ilişki kurmaya çalıştığı ifade ediliyor. Bölgedeki kaynaklara göre İran’ın desteklediği Şii milisler, Aşûre günü için geldikleri Kerkük’ten ayrılmazken, Barzani de Tahran’ın bölgedeki varlığını kabul ediyor. Kerkük’teki bu güçlerin, Türk sivilleri “koruyamayacakları uyarısı yaparak” bölgeye sokmadığı haber veriliyor.
Irak’ta iç politika karışıklığı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak Başbakanı Haydar El Abadi hakkındaki açıklamaları nedeniyle Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı’nın Irak Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı bildirildi. Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Cemal, Büyükelçi’ye ‘sert formüle edilmiş’ bir mesaj verildiğini söyledi. Irak hükümeti iç politikadaki problemler ile de uğraşıyor. Eski başbakan Nuri El Maliki’nin Irak mahkemesi tarafından Devlet Başkanlığı görevine geri getirilmesi yönündeki kararı sonrası, Maliki’nin en önemli karşıtı olan Şii din adamı Mukteda El Sadr, destekçilerini protestoya çağırdı. Sadr, ‘mahkeme kararının yolsuzluğu geri getirme çabası’ olduğunu ifade etti. 2006-2014 arası başbakanlık yapan Maliki, döneminde mezhepsel gerilim artmış, IŞİD kuvvetlenmişti.
Irak ordusuna bağlı 36'ncı Tugay Komutanlığı, Musul'un terör örgütü IŞİD’den kurtarılması operasyonu kapsamında zırhlı araçların sevkiyatını başlattı.HEJAR REŞİT AA