Siyaset Netanyahu: Güvenlik için Gazze’ye ambargo sürecek

Netanyahu: Güvenlik için Gazze’ye ambargo sürecek

28.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ile varılan anlaşmanın İsrail ekonomisine hemen olumlu etkiler yaratacağına dikkat çeken İsrail Başbakanı Netanyahu Gazze’ye yönelik deniz ablukasının kalkmadığını ve Hamas sözü aldığını vurguladı

Netanyahu: Güvenlik için Gazze’ye ambargo sürecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Türkiye ile varılan anlaşmayı ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmek için gittiği İtalya’nın başkenti Roma’da açıkladı.

Haberin Devamı

Netanyahu konuşmasında, Gazze’ye yönelik deniz ablukasının kalkmadığını ve Türkiye hükümetinin Hamas’ın topraklarından İsrail’e yönelik askeri eylemde bulunmasını engelleyeceğini taahhüt ettiğini vurguladı. Netanyahu, buna Hamas’ın Türkiye’den askeri eylemlerinde kullanmak için fon toplamasının da dahil olduğunu söyledi.

Doğal gaz vurgusu

Anlaşmanın İsrail ekonomisi için derhal olumlu etkiler yaratacağını belirten Başbakan, “Anlaşma doğal gaz da dahil olmak üzere enerji alanlarında işbirliğinin kapısını açıyor. Doğal gaz ekonomi ve deblet bütçesini güçlendirme potansiyeli taşıyor” dedi. Netanyahu, Türkiye’nin dahil olduğu uluslararası örgütlerde İsrail’e yardım etme sözü verdiğini de sözlerine ekledi. Gazze’de altyapının güçlendirilmesini desteklediklerini, elektrik ve arıtma sorunlarının giderilmesinin İsrail’in çıkarına olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

‘Türkiye ve Rusya’

Anlaşmanın İsrail’in güvenlik endişelerini gözettiğini ve yardımların İsrail üzerinden Gazze’ye gideceğini belirten Netanyahu, “Anlaşma Hamas’ın askeri kapasitesini artırmasını engelleyen güvenlik ambargosunun devam edeceğini ön görüyor. Bu konuda ödün veremezdim” dedi. İsrail Başbakanı, anlaşma ile İsrailli askerere yönelik davalarında düşeceğini ve ileride bu yönde iddilalar öne sürülmesini de engelleyeceğini savundu.

ABD anlaşmadan memnun

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Roma’da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla bir araya geldi. Kerry, Türkiye ve İsrail arasında ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik anlaşma için “Biz bu gelişmeden tabii ki çok memnunuz” dedi. Netanyahu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’a da çabaları için teşekkür etti.