Gündem O atışa jet soruşturma

O atışa jet soruşturma

18.02.2011 - 01:16 | Son Güncellenme:

Yüzbaşı Gürcan’ın er ve erbaşları hedef tahtasının başına geçirerek yaptığı atışla ilgili soruşturma başlatıldığını açıklayan Genelkurmay Başkanlığı, TSK’da böyle bir talim bulunmadığını bildirdi

O atışa jet soruşturma

Genelkurmay Başkanlığı, Şırnak Akçay’da 6. Motorize Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı Seslice Üs Bölgesi’nde görevli Yüzbaşı Metin Gürcan’ın, er ve erbaşları hedef tahtasının başına geçirerek yaptığı atışın görüntülerinin basında yer almasının ardından soruşturma başlatıldığını açıkladı. Genelkurmay açıklamasında, TSK’nın atış yönergelerinde böyle bir talim bulunmadığı vurgulanırken, Yüzbaşı Gürcan’ın Özel Kuvvetler Personeli’nin icra ettiği “güven atışı” eğitimi aldığı ifade edildi.
Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan açıklamada, Yüzbaşı Gürcan’ın basına yansıyan görüntüleriyle ilgili olarak şunlar kaydedildi:
“Araştırma sonucu, olayın Şırnak/Akçay’da konuşlu 6. Motorize Piyade Tugayı’nın Seslice’deki üs bölgesinde meydana geldiği tespit edilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin atış yönergelerinde bu şekilde bir atış eğitimi yer almamaktadır. Ancak ‘güven atışı’ olarak adlandırılan bir atış şekli, önceki yıllarda bizzat adı geçen personelin de katıldığı bir gösteride, TSK Özel Kuvvetler personeli tarafından icra edilmiş ve televizyonlarda da gösterilmiştir. Anılan subay hakkında gerekli işlem başlatılmıştır.”

Gönül: Müessif olay
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de gazetecilerin soruları üzerine, “Olay doğruysa fevkalade üzüntü verici, olmaması gereken, fevkalade yanlış ve müessif bir olay. Nefretle kınıyorum. Böyle bir şey kabul edilemez. Genelkurmay gerekli inceleme ve soruşturmayı başlatmış durumda” dedi. Gönül görüntüleri izlemediğini ancak haberleri okuduğunu ifade etti. Gönül, “Genelkurmay ile görüşüp görüşmediği sorusuna ise “Bizim iç meselemiz” karşılığını verdi.

Bordo berelilerin talimi
Askeri kaynaklar, TSK atış yönergelerinde, yükümlülük altına alınan er ve erbaşlara yönelik atış eğitimlerinde bu tür bir atışın bulunmadığını vurgularken, yönergelerde yükümlüleri tehlike altına sokacak herhangi bir hükmün yer almadığını bildirdi.

Haberin Devamı

Standart atış talimleri
Er ve erbaşların piyade tüfeğiyle yaptıkları atış talimleri şöyle:
- 25 metre sıfırlama atışı
- 50 metre yatarak atış
- 200 metre yatarak atış
- Gece atışı

Güven atışı nedir?
“Güven atışı” olarak anılan ve Yüzbaşı Gürcan’ın da askerleri hedefin yanına dizerek uyguladığı talim şöyle gerçekleşiyor:
Hedef tahtasının yanında bir bordo bereli bulunurken, nişan alan bordo bereli ise hedef tahtasına doğru gerçek mermilerle iki el nişan alır. Daha sonra hedefe biraz daha yaklaşan bordo bereli, hedefe ters dönerken, bacaklarının arasından nişan alır ve gerçek mermilerle hedefi vurmaya çalışır. Bu çalışma, dönüşümlü olarak devam eder. Sadece Özel Kuvvetler Komutanlığı personelinin uyguladığı bu atış talimi, personelin her duruma karşı atış yüzdesinin yükselmesi için yapılıyor.

Haberin Devamı

Bu görüntüler tartışılıyor
Sadece Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde bulunan personelin uyguladığı bu atış talimi, tartışma yarattı. Seslice Taburu’nda yüzbaşı Metin Gürcan’a ait olduğu öne sürülen görüntülerle ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı’nın soruşturma başlattığı öğrenildi.

Yazarlar