Gündem Öcalan: Taslak kabul edilmezse çekilirim

Öcalan: Taslak kabul edilmezse çekilirim

04.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

PKK lideri Abdullah Öcalan ile HDP’nin İmralı heyeti arasında yapılan görüşmenin önemli ayrıntıları ortaya çıkmaya devam ediyor. Görüşmede Öcalan’ın heyete sunduğu, “Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı”, İmralı’nın talebi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na da gönderildi.

Öcalan: Taslak kabul edilmezse çekilirim


İddiaya göre Öcalan, hükümete ve KCK’ya uyarıda bulunarak, taslağın kabul edilmemesi halinde kendisinin süreçten çekileceğini heyete söyledi. Hükümet ve KCK yetkilleri ile görüşecek olan heyet, kararları Öcalan’a aktaracak. Aralarında DTK Eş Başkanı Hatip Dicle’nin de yer aldığı genişletilmiş İmralı heyeti, Öcalan ile geçtiğimiz hafta sürecin geleceğini etkileyecek önemli bir görüşmeye imza attı.
4 saat süren görüşmenin büyük bölümünün Öcalan’ın hazırladığı dört başlık ve 66 maddeden oluşan taslağa ayrıldığı öğrenildi. Öcalan, taslağın hükümet ve KCK’ya aktarıldıktan sonra kamuoyuna açıklanıp tartışılmasını istedi. Öcalan heyete, daha çok hükümete aktarılmasına yönelik mesajlar verdi.

Haberin Devamı

‘Yasal zemin oluşsun’
Öcalan, hükümetin yasal zemine ilişkin adımlar atması gerektiğini belirtirken, “1 Eylül 2013’te çözüme yönelik dört maddeden oluşan yasal düzenleme önermiştim. Ancak bunların uygulanmadığını gördük. Hükümet bunun aksine 11 saatlik MGK toplantıları yaparak, bu kararları onayladı ve savaş tezkereleri kabul edildi. Kobani bu planları bozunca yeniden sürece döndüler. Hükümeti ciddiyete davet edin.
Çözümden yanalarsa biz buradayız” dedi. Öcalan, çözüm sürecini yasal zemine oturtan kanunun ete kemiğe bürünmesi durumunda kamu düzeninin sağlanmasına ilişkin adımların atılabileceğini söyledi.
Öcalan’ın hazırladığı taslağın hükümet ve KCK yetkililerine sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanması konusunda İmralı’da yapılan görüşmelerde mutabakata varıldığı öğrenildi. Taslağın açıklanmasının ardından ise heyet, yeniden İmralı’ya giderek Öcalan ile görüşecek.
Öte yandan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bir devlet heyetinin de Kandil’e gideceği yönündeki haberlerin doğru olmadığını söyledi.