Gündem Oğlum gibiler tedavi olabilsin

Oğlum gibiler tedavi olabilsin

02.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Virüsle bulaşan Lyme hastalığıyla ilgili protokol olmaması tedavisi devlet tarafından karşılanmıyor. Olcayto Seyfioğlu’nun annesi, “12 yıl oğlum boş yere epilepsi tedavisi gördü. Devlet bu hastalığı artık tanısın” diyor

Oğlum gibiler  tedavi olabilsin

İzmir’de yaşayan 19 yaşındaki Olcayto Sefiloğlu, Türkiye’deki 25 bin lyme hastasından biri. Dünyada 60 milyon hastası olduğu tahmin edilen ve virüs yoluyla bulaşan bu hastalığın tedavisi de mümkün. Virüs, aralarında MS, demans, ALS, kas hastalıkları, kalp yetmezliği, beyin felci, otizm, karaciğer fonksiyon bozuklukları ve görme kaybının da bulunduğu yaklaşık 350 farklı hastalığı taklit edebiliyor ve sonunda hastayı öldürüyor. Tüm gelişmiş ülkelerde bu virüse karşı ciddi bir savaş verilirken, Türkiye’de bu hastalığın tedavisiyle ilgili bir protokolün olmaması hastaları ve hasta yakınlarını zor durumda bırakıyor. Olcayto’nun annesi de bu soruna çözüm bulunması için “change.org”ta bir imza kampanyası başlattı. Anne Sefiloğlu’nun hedefi; Sağlık Bakanlığı’nın hastalığı tanıması.

Haberin Devamı

12 yıl yanlış teşhis

Uzun yıllar yanlış teşhis konulduğu için tedavisi mümkün olan bu hastalıkla mücadele edemeyen Olcayto’nun hayatı, annesi İsmihan Sefiloğlu’nun bir biyokimya uzmanıyla tanışmasının ardından değişti. Hala Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi gören Sefiloğlu’ndan geçtiğimiz gün örnekler alınarak Almanya’ya gönderildi.

Milliyet’e konuşan Anne Sefiloğlu, “12 yılda hayatımızda ne olmadı ki? İki yıl önce Olcayto’nun ani kalp çarpıntıları ve tansiyon yüksekliği başladı ve kan tahlilinde de enfarktüs görüldü. Gelin görün ki ileri kalp tetkikinde kalp hastalığı çıkmıyordu. Bir yıl kadar önce de Olcayto’nun bacak ve eklem ağrıları başladı. Kollarında da ağrı ve güç kaybı. Yine bize epilepsiye ve kullandığı ilaçlara bağlı olduğu söylendi. Konuyla alakalı çok ünlü bir profesör spastik olduğunu ve nöroloğunun çok iyi arkadaşı olmasına rağmen nasıl da fark etmediğini söyledi. 12 yıldır epilepsi diye koşuşturmalarımızın nedeni ‘lymemış.’ Bu hastalığın en temel tedavisi ciddi antibiyotik kullanımı, yani bu kadar basit. Ama erken tanı olursa. Gelişmiş ülkeler bunu böylece çözüyorlar. Söylenen diyeti ben bilmeden yıllardır çocuğuma uyguladığım için Olcayto yaşamış zaten. Ama şimdi kalbi, karaciğeri, beyni bu virüsle yaşıyor ve tedavisinin nasıl ve nerede yapılacağını bilmiyoruz çünkü bu ülkede bunun yerleşik bir tedavi protokolü yok. Tek bir isteğim var. Lyme hastalığının tedavisi Türkiye’de kabul edilsin. Oğlumun durumunda olan herkes tedavi olabilsin” dedi.

Haberin Devamı

Doktordan ‘gaf’

Tedavi sürecinde maddi anlamda oldukça zorlandıklarını anlatan anne Sefiloğlu, “Varımızı yoğumuzu sattık. Çocuğumuz belki iyileşir diye şahsına münhasır bir meşhur nörolog tavsiyesi ile beynine pil taktırdık ve bu nörolog bir süre sonra ‘Artık ben pil hastalarına bakmaktan vazgeçtim. Hastanedeki tüm pil hastası çocuklar gidin kendinize başka bir doktor bulun’ dedi. Şimdi bu ulvi kişilik özel muayenehanesinde gayet keyifli günler geçiriyor, bizler de biten pilimizi değiştirecek ya da takibini yapacak yer arıyoruz” ifadelerini kullandı. Sefiloğlu, yaklaşık 1 ay önce de bir devlet hastanesinde başına gelenleri şu sözlerle anlattı: “Doktor, devletin yine başka bir hastanesinden doktorla konuşurken karşı tarafın sorduğu soru üzerine, ‘Hasta yakınının durumu iyi görünüyor. Size yönlendireyim pilini siz değiştirin sorun olmaz’ dedi. Gaf yaptığını anlayınca da ‘Siz çok iyi bir aileye benziyorsunuz onun için öyle söyledim’ dedi. Ben de ne kadar zarifsiz dedim ve oda çok mutlu oldu hatta zarif olduğuna da inandı” diye konuştu.