Gündem Oğuz Güven’e 12 yıla kadar hapis istemi

Oğuz Güven’e 12 yıla kadar hapis istemi

18.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper’in ölümüne ilişkin paylaşımı nedeniyle yargılanan Cumhuriyet Gazetesi İnternet Sitesi Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven’in 12 yıl 9 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi

Oğuz Güven’e 12 yıla  kadar hapis istemi

Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper’in trafik kazasında ölümüne ilişkin Cumhuriyet Gazetesi’nin resmi twitter hesabındaki paylaşımı nedeniyle yargılanan Cumhuriyet Gazetesi İnternet Sitesi Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven hakkında savcı mütalaasını verdi.
2. celseye, tutuksuz yargılanan Güven ve avukatı Tora Pekin katıldı. Duruşmada Savcı Orhan Uzun, esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Mütalaada, “Sanık, trafik kazasında şehit olan Başsavcı Mustafa Alper’i FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile mücadele kapsamında sembol isimlerden olması dolayısıyla kamyon biçtiği, görevi dahilinde yaptıklarının ölümüne sebep olduğunu ifade etmiştir. Örgütle mücadelede görev yapan kamu görevlilerinin uğrayacakları akıbete dikkat çekilmiştir” denilerek düşünce özgürlüğünün sınırlarının aşıldığı ve örgüt propagandası yapıldığı öne sürüldü.
Şiddet içerikli paylaşım
Mütalaada sanığın sosyal medya hesaplarının incelendiği de anlatılarak “Ya Apo Kandil’e, Ya Biz İmralı’ya. Ahmet Şık’ın Kandil röportajı” şeklindeki paylaşımı, cebir ve şiddet içermediğinden düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirildi. Ancak 2015’teki “Kandil’den sert tepki, silah bırakma beklentisi boş” ve “Kandil’de KCK Eş Başkanı konuştu: Öcalan serbest kalmadan silahlar bırakılmaz” paylaşımlarının cebir ve şiddet içerdiği ileri sürüldü.
Sanığın söz konusu paylaşımlarıyla terör örgütünün eylemlerini meşru gösterme, teşvik etme suretiyle, silahlı terör örgütü propagandası yapmak suçunu işlediği iddia edildi. Bu kapsamda Güven’in 2 yıl 9 aydan, 12 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Güven’in avukatı mütalaaya karşı savunma yapmak için süre talep etti. Talebi kabul eden mahkeme, duruşmayı 21 Kasım’a erteledi.