Siyaset OHAL’de referandum planı tartışılıyor

OHAL’de referandum planı tartışılıyor

30.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti ile MHP arasında yürütülen anayasa çalışmalarında sona gelinirken, iktidar grubu içinde teklifin TBMM’de 330 ve üzeri oyla kabul edilmesi durumunda gerçekleştirilecek referandumun OHAL koşullarında yapılıp yapılmaması tartışılıyor.

OHAL’de  referandum planı tartışılıyor

Ak Parti, ocak sonuna kadar Meclis’ten geçirilmesi planlanan anayasa değişikliğiyle ilgili, “meşruiyet” tartışmaları yaşanmaması için OHAL’de referandum için sandık başına gidilmesine sıcak bakmıyor. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da, “sahada” olacağı belirtilen referandum propaganda sürecinde “terör” endişesi yaşayan Ak Parti, Anayasa değişikliklerinin OHAL sürecinde Meclis’ten geçirilip, kamuoyunda tartışılması, referandum tarihinden hemen önce de “olağan” döneme geçilmesi formülü üzerinde duruyor.
Konuyla ilgili Milliyet’e değerlendirme yapan Ak Parti kurmayları, Ortadoğu’nun şekillendirilmeye çalışıldığı, uluslararası güçlerin de devrede olduğu bir süreçte, ulusal ve uluslararası Erdoğan karşıtlarının anayasa değişikliğine karşı topyekün bir duruş sergileyeceğini belirterek, şu görüşleri dile getirdi:
“Böylesi bir dönemde Türkiye siyasi ve ekonomik istikrar açısından Anayasa tartışmalarına bir nokta koymak durumunda. Bu süreç daha fazla ötelenemez. Meclis’te 330 ve üzeri oyla kabul edilirse, en geç mayıs başı gibi mesele netleşmeli. Ama Erdoğan karşıtları referandum sürecinde rahat durmayacaktır. Buna karşı uyanık ve tedbirli olmak durumundayız. Referandum öncesi terör olayları, kamuoyunu etkilemeye yönelik algı operasyonları hızlandırılmaya çalışılacaktır. OHAL’in devamı bu heveslerin kursaklarında kalmasına yardımcı olacaktır. Ancak biz 12 Eylül Anayasası gibi, Başkanlık sistemi değişikliğiyle ilgili bu anayasa değişikliğinin üzerine de bir gölge düşsün istemiyoruz. Anayasa değişiklikleri ve Cumhurbaşkanımıza yönelik meşuriyet tartışması yaşanmamalı. Bu anayasa değişikliği kabul edilecekse, yıllar sonra ‘OHAL koşullarında oylandı’, ‘OHAL koşularında Başkan oldu’ sözleriyle anılmamalı. O nedenle referandum propaganda sürecinde OHAL sürse dahi, OHAL kaldırıldıktan sonra milletin sandık başına gitmesi daha uygun olacaktır.”