Gündem Okul binası, müfredat programı kadar önemli

Okul binası, müfredat programı kadar önemli

23.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Okul, eğitim anlayışına uygun nitelikli bir fiziksel ortam sunmalı. Çünkü öğrenci odaklı tasarlanan okul binaları, öğrencilerin akademik başarısının yanı sıra kişisel gelişiminde ve karakterinin oluşumunda da ciddi rol oynuyor

Okul binası, müfredat programı kadar önemli

Okul seçiminde onlarca kriter bulunuyor ve hepsi de birbirinden önemli. Okulun fiziki yapısı bunlardan biri. Çünkü yenilikçi eğitim anlayışına uygun tasarlanan eğitim yapıları, öğrencinin akademik başarısının yanı sıra fiziksel, duygusal ve zihinsel becerilerinin gelişimi için de belirleyici olabiliyor. Peki, doğru okul binası nasıl olmalı? Bu soruyu PAB Mimarlık’tan Pınar Gökbayrak, Ali Eray ve Burçin Yıldırım’a yönelttik.

Haberin Devamı

Okul seçiminde mimari ne kadar önemli?

Okulun eğitim anlayışına uygun nitelikli bir fiziksel ortam sunması eğitimin kalitesini etkileyen bir unsur. Yenilikçi eğitim anlayışına uygun tasarlanan eğitim yapıları, öğrencinin akademik başarısının yanı sıra fiziksel, duygusal ve zihinsel becerilerinin gelişimi için de belirleyici. Öğrenci odaklı tasarlanan mekânlar, onun kişisel gelişiminde ve karakterinin oluşumunda ciddi rol oynar. Ders saatleri dışında da eğitimin devam ettiği unutulmamalı. Şeffaf, erişilebilir, öğrenciye çalışma, oynama, dinlenme, üretme imkânı tanıyan çeşitli mekânlar sunabilen bir okuldaki öğrenci, sosyal hayatında özgüvenli, girişimci, keşfetme duygusu fazla, işbirliğine ve takım çalışmasına yatkın bir birey olma yolunda deneyimleyerek yol kat eder.

Haberin Devamı

Mimari açıdan nelere dikkat etmeli?

Öncelikle, mekânın asgari konfor koşullarını sağlaması gerekli. Bu da güvenli, herkes tarafından erişilebilir, yeterli derecede doğal ışık ve hava alan mekânlar anlamına gelir. Öğrenciler fiziksel olarak rahat ettikleri mekânda, duygusal olarak da iyi hissederler. Atölye ve serbest çalışma mekânları gibi özelleşen alanlar ise öğrencinin kendisini keşfetmesini sağlayacak imkânlar yaratır. Okulun sadece kapalı mekânları değil, açık alanları da bir o kadar önemlidir. Açık alan ve bahçe kullanımı, çocuğu hem fiziksel gelişimi için hareket etmeye teşvik edecek hem de doğayla iç içe, çevreye saygılı büyümesi için önemli farkındalıklar kazandıracaktır.

Okulun ve sınıfların renkleri önemli mi?

Renk, en kuvvetli görsel uyarıcılardan biri olarak elbette çok önemli. O mekânda ne kadar süre kalabileceğinizi, konsantrasyon düzeyinizi, pozitif veya negatif hislerinizi hep doğru ya da yanlış renk seçimi tetikler. Burada altını çizmemiz gereken önemli bir konu, çocuklara yönelik mekânların canlı renklerle donatılmış olması gerektiğine dair yetişkinlerde yanlış bir kanı var. Tersine, fazla renk çocuğun dikkatini dağıtır. İdeali, eğitim yapılarında çocuklara dönem içerisinde kendi yaptıkları resimleri, ürünleri asacakları alanlar ayırmak ve kendi mekânlarını kendilerinin renklendirmesine izin vermektir.

Haberin Devamı

Derslikler, en az kaç metrekare olmalı?

Derslik metrekaresinden ziyade derslikteki öğrenci yoğunluğuna daha çok dikkat edilmeli. Uluslararası standartlara göre genel olarak dersliklerde kişi başı en az 2 metrekare, ideal olarak ise 2,5 metrekare ayrılmalı. Yaş gruplarına göre de bu rakamlar farklılaşır.

Okul binası, müfredat programı kadar önemli

Okullar fiziksel mekâna önem veriyor mu?

Okulun öğrenciyi katılımcılığa teşvik etmesi, yenilikçi eğitim anlayışının vazgeçilmez bir unsuru artık. Eğitimciler de günümüzde fiziksel mekânın öneminin farkına varmaya başladı çünkü çocuğu katılımcılığa, öğrenmeye, merak etmeye teşvik eden nitelikli bir fiziksel çevre, eğitimci için de kolaylaştırıcı olacaktır.

Asil bir nesil yetiştiriyor

Geçmişten geleceğe köprü kuran, teknolojik gelişmelerin beraberinde kendini yenileyen ve nitelikli insan kaynağının yetişmesine katkı sağlayan Asil Okulları, akademik başarılarının yanı sıra öğrencilerin sosyal, kültürel ve sportif gelişimlerini de önemsiyor. Bu kapsamda ulusal ve uluslararası projelerle zenginleştirilmiş eğitim destek yöntemlerini kullanarak öğrencileri, duyarlı ve bu duyarlılığı yönetebilecek bir birey olarak hayata hazırlayan okul, eğitimde butik yaklaşımla yol alıyor. UNESCO bünyesinde uluslararası ASP.net okulu olan ve akıl oyunları, robotik gibi zenginleştirilmiş eğitim destek yöntemlerini kullanarak öğrencileri çok yönlü bireyler olarak yetişmeyi amaçlayan Asil Okulları, milli ve manevi değerlerini evrensel değerler ölçeğinde algılayıp; ailesine, vatanına ve milletine bağlı, motivasyonunu, özgün donanımından alan “Asil Bir Nesil” yetiştirmeyi hedefliyor.