Gündem Okul yöneticileri sadece mülakatla görevlendirilecek

Okul yöneticileri sadece mülakatla görevlendirilecek

23.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tartışmalara neden olan, “sadece sözlü sınavla yönetici görevlendirmesi” uygulamasını bir adım daha ileri taşıdı.

Okul yöneticileri sadece  mülakatla görevlendirilecek

Bakanlık, okul müdür yardımcılarının görevlendirmesi için yapılan ve objektif kriterlere dayanan yazılı sınav uygulamasını kaldırdı. Yerine adayın kişisel verilerine dayanan, “değerlendirme puanı” ile “sözlü sınav puanı”nın aritmetik ortalaması alınarak puan üstünlüğüne göre görevlendirme yapılacak. MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmelik yenilendi. Buna göre yenilenen maddeler özetle şöyle:
Okul müdür yardımcılarının görevlendirmelerinde, objektif kriterlere dayanan yazılı sınavlar kaldırıldı. Görevlendirmeler artık daha önce de kullanılan ve adayların kişisel bilgilerinin yer aldığı form üzerinden verilen değerlendirme puanı ile sözlü sınav puanının aritmetik ortalaması alınarak puan üstünlüğüne göre yapılacak.
Müdür, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı görevlendirmelerinde, görevlendirmeye esas puan, değerlendirme puanı ile sözlü sınavın aritmetik ortalaması alınarak belirlenecek. Değerlendirme formunda adayın kimlik bilgilerinin yanı sıra lisans eğitimi, yüksek lisansı ya da doktorasının olup olmadığı, varsa aldığı teşekkür ve takdir belgeleri, aldığı ödüller ve cezalar ile yöneticilikte geçirdiği sürelerle ilgili puanlamalar yer alıyor.
Sözlü sınav komisyonlarının yaptığı mülakatta önceden 6 konu başlığında adaylara sorular yöneltiliyordu. Bu konu başlıklarına Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi de eklendi. Yeni düzenleme ile Atatürk ilkelerinin sözlü mülakatta 10 puanlık etkisi olacak.
Sözlü sınav komisyonu, adayları 100 puan üzerinden değerlendirecek ve 60 ve üzerinde puan alan adaylar başarılı sayılacak.
Yöneticiler yine 4 yıllığına görevlendirilecek ve bu yöneticiler 8 yıldan fazla aynı eğitim kurumunda aynı unvanla görev yapamayacak.

1 yıl deneyim yeterli

Artık okullarda yönetici olarak görevlendirilecek öğretmenlerin görevlendirileceği okulun türüne uygun nitelikte olması özelliği aranmayacak. Öğretmen olma şartlarını taşıması yeterli olacak.

Müdür olarak görevlendirilmek için gerekli en az 2 yıl müdür başyardımcılığı ya da en az 3 yıl kurucu müdür, müdür yardımcılığı ya da müdür yetkili öğretmenliği yapmış olma şartı kaldırıldı. Yerine yalnızca 1 yıl görev yapmış olmaları yeterli hale getirildi.