Eğitim Okullarda obeziteyle mücadele

Okullarda obeziteyle mücadele

21.09.2011 - 09:59 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından yayımlanan genelgeyle yeni eğitim öğretim yılında okul kantinlerinde gazlı içecekler ile cips satışı yasaklanırken, bunların yerine taze meyve satışı başladı.

Okullarda obeziteyle mücadele

Gelişmiş ülkeler obeziteyle mücadele ederken, Türkiye’de de çocukların gazlı içecek ve cips gibi zararlı yiyecek ve içeceklerden uzak tutulması için okul kantinlerinde bu ürünlerin satışına yasak getirildi.

Haberin Devamı

Okulların açılmasıyla kantinlerdeki yeni düzenlemeler dikkati çekti. Kantin raflarında cips ve gazlı içeceklerin yerini taze meyveler alırken, bu durum en çok velileri mutlu etti.

Öğrenci velilerinden Zülfiye Bağ, "Çocuklarımızın beslenmelerini, ancak evde kontrol edebiliyorduk. Çocuklarımız verdiğimiz okul harçlıklarını kantinlerde satılan ve sağlık için zararlı maddelere veriyordu. Milli Eğitim Bakanlığının bu uygulamasıyla çocuklarımızın beslenme alışkanılıklarını biraz daha kontrol altına alabiliriz" dedi.

Samsun Milli Eğitim Müdürü Hülya Ertürk Koç, okul kantinlerinde obeziteyle mücadele için artık cips gibi yiyeceklerin ve gazlı içeceklerin satılmayacağını, bunların yerine sağlıklı besinler ve meyvelerin satılacağını belirtti.

Haberin Devamı

"Obeziteyle mücadele her şeyden önce bilinçli olma meselesi" diyen Koç, şunları kaydetti: "Okul kantinlerinde obeziteye yol açan cips gibi yiyeceklerin ve gazlı içeceklerin satılması artık yasak. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliği içinde neden böyle bir karar alındığının hem çocuklara hem de velilere çok iyi anlatılması gerekir. Bu yiyecekler ve içecekler gelişme döneminde, büyüme döneminde olan çocukların sağlıkları için olumsuz nitelikler taşıyor, çocuklarımızın sağlığını olumsuz etkiliyor. Çocuklarımız yanlış besleniyorlar ve bugün dünyanın yaşadığı obezite tehlikesi artık ülkemizde de görülmeye başladı ve bu yeni nesil üzerinde daha fazla etkili. Gazlı içeceklerle, cipsler veya katkı maddesi yüksek olan gıdalarla beslenen çocuklar bu yönde bir gelişim gösteriyorlar."

Mili Eğitim Bakanlığının daha önce çocukların sağlıklı beslenmesi ve okul kantinlerinde sağlıklı gıdaların satılmasıyla ilgili caydırıcı önlemler aldığını, ancak daha etkili ve kesin bir mücadele için kantinlerinde bu tür gıdaların satışının artık yasaklandığını ifade eden Koç, şöyle devam etti:"Okul kantinlerinde kesinlikle gazlı içecekler ve cips gibi yiyecekler satılmayacak. Okullarımızda bu konunun denetimi için kantin denetleme komisyonları kurduk. Başta okul müdürlerimiz olmak üzere nöbetçi öğretmenlerimiz ve denetleme komisyonumuz her gün rutin olarak kantinleri kontrol edecek. Bu denetimler sadece mili eğitim boyutuyla değil, milli eğitim müdürlüğü, tarım müdürlüğü ve sağlık il müdürlüğü tarafından üç boyuttan da değerlendirilecek, kontroller yapılacak."

Haberin Devamı

Koç, yönetmeliğe uymayan kantinlerin uyarılacağını, uyarıları dikkate almayanların ise sözleşmelerinin feshedileceğini vurguladı.

Obeziteyle mücadelede en büyük sorumluluğun öğrenci velilerine düştüğünün de altını çizen Koç, şunları kaydetti:"Özelikle velilerimiz, kesinlikle okul kantininde satılmıyor diye çocukların çantalarına obeziteye yol açan daha önce belirttiğimiz yiyecekler ve içecekler koymasınlar. Çocukların bu tür gıdaları dışarıdan almalarına ve tüketmelerine izin vermesinler. Velilerin bu konuda bilinçli olmaları çok önemli. Biz bu gıdaları okula sokmayız, kantinlerde sattırmayız ama obeziteyle mücadele için çocuk bunu dışarıdan da almamalı. Çocuk bu yiyecekleri dışarıdan alıyorsa ve tüketiyorsa bu hedeflenen amaca ulaşılmasını engeller. Burada iş velilere düşüyor. Çocuklarımız bizim en kıymetlilerimizse, en kıymetlilerimizi çok istemelerine rağmen yeri geldiğinde onlara ’hayır’ demesini de bilmeliyiz. Sırf çocuğumuz istiyor, sızlanacak veya mutsuz olacak diye bu prensipten taviz vermememiz lazım, onlar için bu uygulamayı yaptığımızı bilsinler. Çocuklarımızın anlık mutluluğu yerine ömür boyu mutlulukları için obeziteyle mücadele edilmeli ve onlara doğru beslenme kültürü kazındırılmalı."

Haberin Devamı

Samsun Kantin İşletmecileri Esnaf Dernek Başkanı Hasan Balcı da, maddi kazançtan ziyade insan sağlığının kendileri için daha önemli olduğunu ifade etti.

"Kantinlerde obeziteye yol açan gıdaların satışının kontrol altına alınması doğru bir karar" diyen Balcı, kendi kantinlerinde bu tür yiyecek ve içeceklere yer vermediklerini söyledi.

Balcı, kantinciler yönünden uygulamada bir sıkıntı olmadığını, ancak çocukların bu gibi gıdaları okulun etrafından alabildiklerine işaret ederek, bunun da önüne geçilmesini istediklerini vurguladı.