Kültür Sanat Öncü kadınların yağlı boya portreleri

Öncü kadınların yağlı boya portreleri

13.03.2015 - 14:15 | Son Güncellenme:

Sanatın ve tarihin merkezi olan Pera’da konumlanan The Marmara Pera sanatseverlere çok özel bir sergi daha sunuyor.

Öncü kadınların yağlı boya portreleri

Ressam Gülderen Depas tarih boyunca güçlü ve farklı duruşları ile hafızalarımıza kazınan, ilkleri başararak öncü olan kadın portrelerinden oluşan yağlıboya sergisi ile toplumsal hafızamızı yenilemeyi hedefliyor. Bu çok özel sergi 27 Mart - 24 Nisan 2015 tarihleri arasında The Marmara Pera’da sanatseverlerle buluşacak.

Daha önce “Tekil Renkler”, “Yer Yok” ve çok ses getiren “Cityspace” gibi sergilere ev sahipliği yapan The Marmara Pera’da ressam Gülderen Depas’ın sanat, bilim ve politika alanında öne çıkan kadınların yağlıboya portrelerinden oluşan “Tarihin K Hali” isimli kişisel sergisi 27 Mart 2015, Cuma akşamı açılıyor.

Tarihin K hali sergisi

Aralarında Camille Claudel, Clara Zetkin, Duygu Asena, George Sand, Sabiha Sertel, Hannah Arendt, İsadora Duncan, Lou Andreas, Salome, Marie Curie, Rosa Luxemburg, Simone de Beauvoir, Anais Nin, Reha İsvan, Türkan Saylan, Joan Baez, Vilma Espin, Halet Çambel, Dr. Rebecca Gomperts, Doris Lessing, Kathe Kollwitz, Rosa Parks ve Mersedes Sose gibi isimlere ait portrelerin bulunduğu sergi, 27 Mart – 24 Nisan 2015 tarihleri arasında The Marmara Pera’da sanatseverleri bekliyor.

Gülderen Depas, bu çalışmaları yaparken yola çıkış noktasını şöyle anlatıyor: “Yıllar önce bir kadın, “İyi ki tıp ve biyoloji var, sadece tarihe baksaydık kadınların varlığından haberimiz olmazdı,” demiş. Bir şövalenin başında, mecliste, laboratuvarda çabalayan bir insanı zihnimizde canlandırdığımızda, gözlerimizin önüne gelen bir erkeğin görüntüsüdür. Oysa tarihi yapanlar, yönünü ve yolunu değiştirenler arasında pek çok kadın vardır.”

“Bu sergiyle portreleri bir araya gelmiş gibi gözüken kadınların aslında zaten birlikte olduğunu düşünüyorum. Örneğin Türkan Saylan’ın Marie Curie’ye sormak istediği pek çok şey vardır. Onun da Curie’ye ölümünden sonraki gelişmeleri anlatacağına şüphe yok. Simone de Beauvoir Clara Zetkin’e itiraz ederken Duygu Asena’dan destek alacağını, bu arada Sabiha Sertel’in lafa karışacağını tahmin etmek zor değil.”