Gündem Online Emekli Maaşı Sorgulama ve Hesaplama İşlemleri Nasıl Yapılır?

Online Emekli Maaşı Sorgulama ve Hesaplama İşlemleri Nasıl Yapılır?

19.03.2015 - 15:20 | Son Güncellenme:

Emekli maaşı hesaplama ve sorgulama işlemlerinizi online olarak kolayca yapabilirsiniz. Emekli maaşı hesaplama ve sorgulama işlemlerinizi yapabilmek için haberimizi inceleyebilirsiniz.

Online Emekli Maaşı Sorgulama ve Hesaplama İşlemleri Nasıl Yapılır

Vatandaşlarımız çalıştıkları süre zarfında emekli olabilmek için bağlı oldukları kuruma belli primler ve sigortalar ödemek zorundadırlar. Bu ödenen prim ve sigortalar ile vatandaşlarımız rahat bir yaşlılık geçirebilmek için bağlı oldukları kurum vatandaşlara belli bir maaş bağlamaktadır. Bağlanan bu maaşa emekli maaşı denmektedir. Emekli maaşı sayesinde vatandaşlar emekli oldukları zaman çalışmadan bağlı oldukları kurum tarafından maaş alabilmektedirler. Sosyal Güvenlik Kurumu kurulduktan sonra bu prim ve sigortaların hepsi Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmektedir. Eksiksiz olarak prim ve sigortalar ödendiği zaman ise Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaşı emekli yapmaktadır. Emekli olabilmenin bir diğer önemli şartı ise emeklilik yaşının gelmiş olması lazımdır. Bu koşullar sağlandığı zaman Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaşı emekli yapabilmektedir. Vatandaşlar çalıştıkları süre zarfında emekli olduklarında ne kadar maaş alabilecekleri emekli maaşı sorgulama işlemi ile öğrenebilmektedirler. Sosyal Güvenlik Kurumunun geliştirmiş olduğu E-SGM uygulaması ile şifresiz olarak emekli maaşı sorgulama işlemi yapılabilmektedir. Şifresiz olarak emekli maaşı sorgulama işlemi yapabildiğimiz gibi bir de E-Devlet şifresi ile emekli maaşı sorgulama işlemini yapabilirsiniz. E-Devlet şifresi ile emekli maaşı sorgulama işlemi E-Devlet ana sayfasından yapılabilmektedir.

Haberin Devamı

EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

Şifresiz olarak emekli maaşı sorgulama işlemi için ilk olarak Sosyal Güvenlik Kurumun E-SGM uygulamasına giriş yapılmalıdır. Bu uygulamaya giriş yaptığınızda karşınıza iki tane uyruk seçeneği çıkacaktır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysanız eğer T.C. uyruğunu seçerek işleme devam edebilirsiniz. T.C. uyruğunu seçtikten sonra uygulama sizi kişi sorgulama sayfasına yönlendirecektir. Bu sayfaya bazı kimlik bilgilerini girerek işleme devam edebilirsiniz. T.C. kimlik numarası, cilt numarası, nüfusa kayıtlı olduğunuz il ve doğum tarihinizi girdikten sonra son olarak da güvenlik kodunu gerekli yere girmelisiniz. Bu bilgileri girdikten sonra sisteme giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra emekli maaşı sorgulama işlemi için üst tarafta bulunan seçeneklerden emekli seçeneği altında bağlı olduğunuz kuruma göre emekli maaşı sorgulama işlemini yapabilirsiniz. SSK kurumuna bağlı bir şekilde çalışan iseniz emekli maaşı sorgulama işlemi için 4A emekli aylığı seçilmelidir. Bağ-Kur kurumuna bağlı bir şekilde çalışıyorsanız ve emekli maaşı sorgulama işlemi yapmak istiyorsanız emekli seçeneği altından 4B emekli aylığı seçilmelidir. Emekli sandığı kuruna bağlı şekilde çalışan vatandaşlar emekli maaşı sorgulama işlemi için 4C emekli aylığı seçeneğini seçmelidirler.

Haberin Devamı

E-Devlet şifresi ile E-Devlet sayfasından emekli maaşı sorgulama işlemi için E-Devlet şifresine sahip olmalısınız. E-Devlet şifreniz yok ise E-Devlet şifrenizi PTT şubelerinden alabilirsiniz. T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus kağıdınız ile herhangi bir PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında E-Devlet şifrenizi alabilirsiniz. E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra E-Devlet sayfasında E-Hizmetler seçeneği altından Sosyal Güvenlik Kurumunu bulmalısınız. Sosyal Güvenlik Kurumunun seçenekleri altından bağlı olduğunuz kuruma göre emekli maaşı sorgulama işlemine devam edebilirsiniz. Son olarak emekli maaşı sorgulama işlemi için T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifrenizi sisteme girmelisiniz.