Gündem Online GBT (Genel Bilgi Taraması) sorgulaması!

Online GBT (Genel Bilgi Taraması) sorgulaması!

27.08.2016 - 12:38 | Son Güncellenme:

GBT sorgulama işlemi ile sabıka kayıtlarınıza erişim sağlayabilirsiniz. Ayrıca GBT sorgulama hizmetleri kapsamında elde edilen sabıka kaydı belgesi, resmi belge özelliğini taşımaktadır. GBT sorgulama işlemini E-devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Online GBT (Genel Bilgi Taraması) sorgulaması

Vatandaşlar olarak bizlerin herhangi bir işe başvuru yapacağı zaman ya da bir iş kurumuna başvuruda bulunduğumuzda yetkililer bizden belirli belgeler talep etmektedir. Bu istenen belgeler doğrultusunda işe giriş için sağlanan ve bu şekilde desteklenen bilgiler yer alır. Bu belgeleri talep etmedeki amaç vatandaşların daha önce nerede çalıştıkları hakkında bilgi sahibi olma, iş nitelikleri, öz geçmişi gibi birçok konu hakkında bilgi sahibi olmak için iş yeri bu belgelerin getirilmesini iş başvurusunda bulunan kişiler tarafından ister. İş yerinin getirmesini istediği belge türü ise GBT (Genel Bilgi Tarama) belgesidir. Bu belge işe başlayacak olanlar için oldukça önemlidir.

GBT – SABIKA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

YARGITAY DOSYA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

GBT belgesi vatandaşların adli sicil kaydı olarak bilinmektedir. Yani eğer geçmiş yaşamımızda bizlerin almış olduğunuz herhangi bir kanunsuz olayın ya da suçlamanın GBT sorgulaması halinde kimliğinizde kayıtlı olarak her resmi kurumda karşınıza çıkmasıdır. Kanun karşısında işlenen her su ve de alınan her ceza bu bizlerin GBT kaydında yer alır. Böylece her isteyen işveren kurum yanına alınacak olan personeller tarafından bu belgeyi isteyerek onların geçmiş yaşamı hakkında bilgi alabilir. Bu sebeple iş kurumları GBT sorgulama belgenizi sizden talep etmektedir. Çünkü iş kurumları elemanlarının GBT bilgilerinin temiz olması şartını aramaktadır. Kurum içerisinde ki ve huzur için bu belgeyi talep etmeleri normaldir. Aksi takdir de bizlerin bu GBT belgesini getirmemesi halinde gerekli belgeler toplanmamış sayılarak işi alma olasılığımızda düşer. Aynı zamanda lisans eğitimi almaya hak kazanan öğrenci adaylarının da barınma ihtiyaçları için bir yurda gittiklerinde onlardan da bu GBT sorgulama sonucunda elde edecekleri belge istenir.

GBT bilgilerinize ulaşabileceğiniz en kolay ortam e-Devlet sistemidir. Gerekli olan adliye kurumuna gittiğimiz zamanlarda bizlerin karşılaşmış olduğu bazı sorunlar vardır. Çünkü bu adliyelerden pek çok işlem yapılmaktadır. Dolayısıyla bizler de GBT sorgulama yapmak için bu kuruma gittiğimizde vakit kaybedebiliriz. Ve de bu kurum bizlere uzakta ve de ulaşımı zor olabilir. Bu nedenle de bizler GBT sorgulama işlemi için artık e-Devlet sistemini kullanırız. E-Devlet sistemi bildiğiniz üzere devletimizin resmi internet sitesidir. Bu resmi site üzerinden A’dan Z’ye hizmet verilmektedir. E-Devlet sistemi ülkemizin resmi internet sitesi olduğu için ülkemizde bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşlarının resmi internet sitelerini tek bir çatı altında toplayarak vatandaşlarımıza daha kolay ve daha hızlı hizmet verme imkânını sunmuştur. İçerisinde kullanımda olan en büyük uygulama ise sizlerin de bildiği üzere GBT sorgulama işlemidir. GBT sorgulama e-Devlet sistemi üzerinden sunulan bu kolaylıklardan biridir. Bizler de bu sistemden yararlanmak istiyorsak ilk önce e-Devlet üyeliğinizin olması gerekmektedir. E-Devlet üyeliği almak için yapmanız gereken tek işlem postanelere giderek e-Devlet sisteminden yararlanmak isteyen kişilere e-Devlet şifresi vermek olacaktır. Herhangi bir PTT şubesine giderek bu şifreyi alarak e-Devlet üyeliği almak istediğinizi belirtmeniz yeterli olur. Bu basit işlemin ardından vezne görevlisi 2 TL işlem ücreti karşılığında sizde T.C. kimlik numaranız tanımlı olan bir e-Devlet şifresi verecektir. Bu şifreyi ve T.C. kimlik numaranızı e Devlet giriş ekranında bulunan ilgili alanlara yazmanız halinde e-Devlet sistemine kolay bir şekilde giriş yapabilirsiniz. Böylece gerçekleştirecek olduğunuz GBT sorgulama işlemini yaparak kaydınızı internetten yazıcı ile çıkarabilirsiniz.