Gündem Online vergi borcu sorgulama işlemleri ve detayları

Online vergi borcu sorgulama işlemleri ve detayları

15.04.2015 - 17:11 | Son Güncellenme:

Vergi borcu sorgulama işlemini online olarak hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Vergi borcu sorgulama işleminin tüm aşamalarını ve vergi borcu sorgulama hakkında tüm detayları haberimizde sizler için anlattık.

Online vergi borcu sorgulama işlemleri ve detayları

Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan vatandaşlar belli bir yaşa geldikten sonra devlete vergi ödemesi gerekmektedirler. Ödedikleri vergiler ile devlet vatandaşa bazı hizmetleri sağlamaktadır. Bu hizmetler sayesinde ülkemiz daha yaşanabilir bir hale gelmekte ve vatandaşlar kolay bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmektedir. Ülkemizde yaşayan vatandaşlar vergi borçlarını vergi dairelerine veya Gelir İdaresi Başkanlıklarına giderek sorgulayabilirler ve ödeyebilirler. Vergi borcu sorgulama işlemini daha kolay bir şekilde yapabilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden vergi borcu sorgulama ekranı açmıştır. Vatandaşlarımız vergi borcu sorgulama işlemini internet üzerinden 2 farklı şekilde gerçekleştirebilir. Biraz önce bahsettiğimiz gibi Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden gerçekleştirebildiğiniz gibi Gelir İdaresi Başkanlığı E-Devlet hizmetleri altında yer aldığı için vergi borcu sorgulama işlemini E-Devlet uygulaması üstünden de gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

VERGİ BORCU SORGULAMA

İnternet üzerinden şifresiz olarak vergi borcu sorgulama işlemini Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinin vergi dairesi bölümünden gerçekleştirebilirsiniz. Şifresiz olarak sorgulama işlemine başlamak için ilk olarak Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesine giriş yapılır. Ana sayfanın sağ tarafında bulunan internet vergi dairesi seçildiğinde Gelir İdaresi Başkanlığının internet vergi dairesi bölümüne ulaşabilirsiniz. Bu sayfada en alt bölümde bulunan borç sorgulama bölümüne giriş yaptığınızda uyarılar bölümü karşınıza çıkacaktır. Dikkatlice bu uyarıları okuduktan sonra sayfayı kapatabilirsiniz. Borç bilgilendirme servisine bazı kimlik bilgilerinizi girerek sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. T.C. kimlik numaranızı, nüfus cüzdan seri ve numarası, annenizin, babanızın, eşinizin veya çocuğunuzun herhangi birinizin T.C. kimlik numarasını sisteme girmeniz gerekmektedir. Daha sonrasında annenizin kızlık soyadının ilk ve ikinci harflerini sisteme girmeniz gerekmektedir. Son olarak güvenlik kodunu da gerekli yere girdikten sonra vergi borcu sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz. E-Devlet sisteminde vergi borcu sorgulama işlemini gerçekleştirmek için ilk olarak sisteme T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girerek sisteme girişinizi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. E-Devlet şifrenizi PTT şubelerine giderek 2 TL karşılığında temin edebilirsiniz. Sisteme girişinizi gerçekleştirdikten sonra E-Hizmetler bölümünden Gelir İdaresi Başkanlığı bölümünü bulmalısınız. Gelir İdaresi Başkanlığının alt seçeneklerinden vergi borcu sorgulama seçeneğini seçerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.