Gündem Orda bir okul var, uzakta!

Orda bir okul var, uzakta!

07.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Viranşehir’e bağlı 7 köyde taşımalı eğitim sistemi hayata geçirilemediği için öğrenciler yaklaşık 1 aydır okula gidemiyor. İlçe Milli Eğitim ile servis firması arasında yaşanan ihale anlaşmazlığı öğrencileri mağdur etti...

Orda bir okul  var, uzakta

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı Şölenli köyünün tek okulu Şölenli İlköğretim Okulu’nda, öğrenciler okula gidemediği için 3 haftadır dersbaşı yapılamıyor. Yaklaşık olarak 7-8 kilometre uzaktaki okullarına gitmek için her sabah hazırlanıp yollara dökülen öğrenciler, bekledikleri servis bir türlü gelmeyince çaresiz evlerine dönüyor. Veliler ise, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün servis firmasıyla anlaşamamasına tepkili.

Eğitim öğretim yılı başlayalı 3 hafta oldu. Türkiye’nin hemen hemen her yerinde milyonlarca öğrenci haftalardır derse girerken Şanlıurfa Viranşehir ilçesine bağlı 7 köyde taşımalı eğitim sistemi hayata geçirilemediği için öğrenciler yaklaşık 1 aydır okullarına gidemiyor. Yaklaşık 200 öğrencisi olan Şölenli İlköğretim Okulu’nda 150’den fazla öğrenci taşımalı eğitim sitemiyle okula ulaşıyordu. Ancak bu yıl İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, köylerden öğrencileri taşıyacak servis firmasıyla anlaşma sağlayamadı. Müdürmlüğün şartlarıyla servis firmasının isteklerinin uyuşmamasından kaynaklanan bu sorun, hem öğrencileri hem de öğretmenleri mağdur etti. Her sabah ders yapılacakmış gibi okula giden öğretmenler de aynı öğrenciler gibi bir süre sonra evlerine geri dönüyor.

Her sabah bekliyorlar

Sorun nedeniyle iki çocuğunun okula gidemediği söyleyen Eyüp Tayboğa, “Okulla köyümüz arasında 4-5 kilometre var. Bazı köyler ve okul arasında bu mesafe daha fazla. Önceki yıllarda çocuklarımız servislerle okullarına gidiyordu. Fakat 3 hafta oldu okullar açılalı, çocuklar servis olmadığından okula gidemiyor. 3 haftadır tek gün bile şaşmadan, her sabah bu çocuklar okula gider gibi hazırlanıyor. Sabah erkenden giyip yola gidip servis bekliyorlar fakat gelen bir servis yok. Her gün yolda 1 saat servis bekleyip eve geri dönüyorlar. Sadece bizim köyde 17-18 öğrenci var okula gidemeyen. Çocuklarımız bir an önce okula gitmek istiyor” ifadelerini kullandı.

‘Fırsat eşitliği nerede?’

“Servis ihalesi yapılmadığı için çocuklarımız mağdur” diyen Tayboğa, “Okula geç başladılar diye kimse okulu geç kapamayacak. Haliyle aynı dersleri görmeleri gereken öğrencilerin bazıları zaman olmadığı için göremeyecek. Türkiye’deki bütün öğrenciler aynı sınavlara giriyor. Burada fırsat eşitliğinden söz etmek mümkün mü sizce” sözleriyle dert yandı.

Haberin Devamı

‘Birkaç güne kadar çözülecek’

Mağdur öğrencilerin durumunu sorduğumuz Viranşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri de yaşanan anlaşmazlık nedeniyle öğrencilerin 3 haftadır okula gidemediğini doğruladı. Servis ihalesinin önceki gün tamamlandığını belirten yetkililer, ihaleyi alan firma ile sözleşmeler imzalandıktan sonra sorunun en fazla birkaç gün içerisinde çözüleceği bilgisini verdi.