Gündem Ordu mesajı: Bu yıl fındık yok, sel aldı

Ordu mesajı: Bu yıl fındık yok, sel aldı

11.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ordu’da yaşanan sel felaketinin ardından birçok ev ve iş yerini su basmış, 70’e yakın köprü ve menfez ise sel nedeniyle yıkılmıştı. Felaketin ardından bölgeye gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, selin vurduğu yerleri gezdikten sonra Orduluların en önemli geçim kaynağı olan fındık hakkında brifing aldı.

Ordu mesajı: Bu yıl fındık yok, sel aldı

Ziraat odaları ve tarım il müdürlüğü yetkilerinin de yer aldığı brifingte Oktay’a, “Bu sene fındık yok, fındığı sel aldı” mesajı verildi. Ak Parti Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız, felaketi Milliyet’e anlattı. Yediyıldız, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘Kazıklama sistemi yok’

“Karadeniz sahil yolu Ünye’den geçerken, Ünye’de Cevizlidere Köprüsü gelişli ve gidişli iki köprü. 1960’da yapılmış. O zamanki yapılma tekniği olarak kazıklama sistemi olmadığı için zemini sağlam oturtulmuş ama, suyun şiddetine, selin şiddetine dayanamamış. Ayak kurtulunca da köprü olduğu gibi çökmüş.

Sel Ordu’da iki şeye zarar veriyor. Bir yol, iki tarım. Tarım ürünümüz fındık. Yollarımızdaki sahil yolundaki bu köprü aynı dere üzerinde üç tane daha köprü yıkıldı. Bunun yanında köyler arasındaki menfezler ufak köprüler olmak üzere 70’e yakın böyle şeyler var. Bunlar mahalleler arasındaki iletişimi engelliyor. Sayın Oktay, perşembe günü Ordu fındığı ile ilgili 2 saat süren bir brifing aldı. Her sene biz bu fındığın davasını veriyoruz devletle. ‘Devlet gel müdahale et, batıyoruz, Ordulu batıyor’. Devlet müdahale ediyor, fındığın fiyatını yükseltiyor. Bir sene yatıyoruz, bir sene yine başlıyoruz aynı yerden.”

Haberin Devamı

‘Rekolte yüzde 30 düşük’

“Fuat Bey’e iki şey söylendi. ‘Bu yıl fındığımız yok sel aldı’ denildi. Zaten yoktu. Giresun fındığının yüzde 30’u yok bu sene. Giresun rekoltesi yüzde 30 daha düşük. Ordu rekoltesi yüzde 10 daha düşük geçen senelere göre. Onun için fındık üretimi bu sene az. ‘Bize iyi fiyat verin’ dediler. Fındık Ordu için çok önemli. Alternatif üretecek yerimiz yok. Ordu’nun zor coğrafyasında fındıktan başka bir şey üretilemiyor. Onun için fındığı burada iyi yere getirmemiz lazım.”

Yazarlar