Gündem Oscar ödüllü yönetmen kalbine yenildi

Oscar ödüllü yönetmen kalbine yenildi

21.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘The Graduate’ ve ‘Closer’ın da aralarında olduğu pek çok önemli filmin yönetmeni Mike Nichols, 83 yaşında kalp krizi geçirmesi sonucu dün hayatını kaybetti

Oscar ödüllü yönetmen kalbine yenildi

Zanaatkâr yönetmenlerin dev ismi ve ABD eğlence sektörünün en önemli figürlerinden Mike Nichols, 83 yaşında kalp krizi geçirmesi sonucu dün hayatını kaybetti. Nichols’ın yarım aslı geçen ve başarılarla dolu kariyerinin köşe taşları arasında ‘Aşk Mevsimi’ (The Graduate), ‘Who’s Afraid of Virginia Woolf’ ve ‘Daha Yaklaş’ (Closer) da bulunuyordu.
Kariyerinde prestijli Emmy, Grammy, Oscar ve Tony ödüllerini kazanan ender kişilerden olan Nichols, 1931’de Mikhail Igor Peschkowsky adıyla Berlin’de doğdu. 2. Dünya Savaşı sırasında ABD’de göç eden bir ailenin oğlu olan Nichols, eğlence dünyasındaki kariyerine doğaçlama tiyatroyla başladı ve Elaine May’le oluşturduğu başarılı komedi ikilisiyle ünlendi. Ardından tiyatro yönetmenliği yapan Nichols, ilk kez yönetmen koltuğuna, tiyatro oyunu ‘Who’s Afraid of Virginia Woolf?’u sinemaya uyarlamak için oturdu.

‘Hikâyeyi iyi anlatmak’
Tiyatro oyunu havasını üzerinden atabilen ender tiyatro uyarlamalarından olan film, iki çift arasındaki gerilimi mükemmel şeklinde ortaya koyarak sinema tarihine geçti ve Elizabeth Taylor’a Oscar kazandırdı. Ardından Nichols, Dustin Hoffman’ı üne kavuşturan, tüm zamanların en önemli filmlerinden ‘The Graduate’i yönetti ve En İyi Yönetmen dalında Oscar kazanarak sinemadaki başarısını pekiştirdi.
Nichols, sadece Hoffman’ı sinemaya kazandırmadı, onun filmleriyle 17 oyuncu Oscar’a aday oldu. Özetle oyuncu yönetiminin usta isimleri arasındaydı. Aradaki yıllarda tiyatro yönetmenliği kariyerine ağırlık veren Nichols, 1980’lerde ‘Çalışan Kız’ (Working Girl) ve ‘Silkwood’u yöneterek sinemayı da ihmal etmedi. Onu yeni nesle tanıtacak film ise 2004’te yönettiği yine iki çift üzerinden kadın erkek ilişkilerine benzersiz bir bakış atan ‘Closer’dı.
Sinema sektörünün önemli figürlerinden biri olarak yerini hiç kaybetmeyen Nichols, bir yönetmenin tekniği açıklamaması gerektiğini düşünüyor ve görevinin hikâyelerini olabildiğince iyi anlatmak olduğunu söylüyordu. Bu işi hakkıyla yaptığın kanıtı bütün kariyeriydi.

Haberin Devamı

Nichols’dan 5 kural

* Titiz dozlarda uygulanan terör önemli bir iletişim aracıdır.
* Uğrunda mücadele etmeye değer dediğiniz şeyler için kural tanımadan mücadele edin.
* Ciddi bir hazırlık yapmamanın hiçbir telafisi yoktur.
* Eğer herkesin bir iyi yönü olduğunu düşünüyorsanız henüz herkesle tanışmamışsınızdır.
* Arkadaşlar gelir, gider ama düş-manlar mutlaka stüdyo patronu olur.

Yazarlar