Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Savunma Sanayi İçin Araştırmacı Yetiştirecek

Osmangazi Üniversitesi, Savunma Sanayi İçin Araştırmacı Yetiştirecek

07.03.2017 - 18:09 | Son Güncellenme:

.

Osmangazi Üniversitesi, Savunma Sanayi İçin Araştırmacı Yetiştirecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında “Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı” (SAYP) anlaşması imzalandı.
Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan imza törenine, Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ile programa dahil şirket temsilcileri katıldı.
Törende konuşan Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Osmangazi Üniversitesinin stratejik hedeflerine uygun olarak gelişen teknolojiyi takip etmenin ötesinde, ürettiği bilim ile teknolojiye yön verici olarak yoluna devam etmekte olduğunu, bugünde savunma sanayi için araştırmacı yetiştirme programına dahil olmanın gururunu yaşadığı söyledi. Osmangazi Üniversitesi kurulduğu günden bugüne, ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda insan kaynağı yetiştirmeyi her zaman görev edinmiştir diyen Rektör Hasan Gönen şunları dile getirdi;
“Üniversitemiz, sahip olduğu alt yapı ve akademik birikimiyle savunma sanayine, ülkemizin ihtiyaç duyduğu teknolojik gelişmelere, bugün imzalayacağımız protokol ile daha güçlü bir şekilde katkı sağlamaya devam edecektir. Üniversite, sanayi işbirliklerinin artık zorunluluk olduğu günümüzde, ülkemizin sahip olması gereken teknolojilerin milli üretim için SAYP protokolünün önemli bir itici güç olduğu kanaatindeyim. Bu sayede kamu, üniversite ve sanayi işbirliği ile üniversitedeki bilgi birikimi, sanayinin dinamizmiyle buluşacak ve kamu destekleriyle kısa zamanda ülkemizin hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacaktır.”
Türkiyenin savunma sanayinde çok büyük hedefler ortaya koyduğunu belirten Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi ise, “Hem sayısal hem de nitelikli insan kaynağı olarak yeni hedeflere ulaşılmaya çalışıyoruz. Savunma sanayinde nitelikli insan kaynağı için 2023 hedefi olarak, 300 bin araştırmacı yetiştirilmesi ön görülmüştür. Bununda yüzde 60’ı özel sektörde bulunması hedefleniyor. SAYP gibi programlarla bu mekanizmaları sağlamaya çalışıyoruz. SAYP protokolü ve üniversitelerde yapılan çalışmalar, bizleri aydınlığa çıkaracak çalışmalar olduğuna inanıyoruz. Savunma Sanayi İcra Komitesinde, nitelikli insan yetiştirmek için yeni bir karar aldık. Buna bir bütçe ayırıp, nitelikli insanların yetiştirilmesine yönelik, yıllık 10 milyonluk kaynak oluşturmuş durumdayız. Hayali kurduğumuz kendi savaş uçağımızı, kendi firkateynimizi yapabilmek, kendi tankımızı yaptık ama seri üretime koyabilmek, özgün helikopterimizi uçurabilmek için önümüzdeki engeller materyal engeller değil, tek engel nitelikli insan kaynağı ve bunun yetiştirilmesi, bunun için böyle programları yapıyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından, Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ve programa dahil şirketler tarafından anlaşma imzalandı.