Ekonomi Otomatik BES’e tekrar gelene 1000 TL

Otomatik BES’e tekrar gelene 1000 TL

06.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Otomatik BES’e tekrar gelene 1000 TL

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın “Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

3 kritik düzenleme

Çalışanlar için hesaplanacak devlet katkısına ilişkin iş ve işlem süreçleri yönetmeliğinde şu değişiklikler yapıldı:

- Cayma hakkını kullanarak sistemden ayrıldıkları için adlarına başlangıç devlet katkısı hesaplanmamış çalışanların, sisteme yeniden dahil olmaları halinde 1000 lira tutarındaki başlangıç devlet katkısının yeniden hesaplanabilmesi yönünde düzenlemeye gidildi.
- Ek devlet katkısının iadesine ve azami limiti de değişti. Çalışan için ödenecek ek devlet katkısı hesaplamasına esas teşkil eden birikim toplamı, çalışanın emeklilik hakkını kullandığı ayda geçerli aylık brüt asgari ücret tutarıyla sistemde kaldığı ay sayısının çarpımını aşamayacak.
- 1 Ocak 2013’ten itibaren şirketlerce Hazine’ye yapılmış fazla veya yersiz ödemelerin iade edilebilmesi ve benzeri sorunların gelecekte yaşanmaması için de çeşitli hükümlerde düzenleme yapıldı.

Haberin Devamı

Büyük beklenti yok

Otomatik BES’te katılımın yüksek olmasını hedefleyen düzenlemeyi yorumlayan sektör temsilcileri, önemli bir geri katılım olmasını beklemiyorlar. Yönetmelikteki maddelerin önemli kısmının teknik düzenlemeler olduğunu ifade eden sigortacılar, çalışanların 1000 TL katkının verilmesinin veya verilmemesine bakmadığı belirterek otomatik katılıma ilişkin asıl düzenlemelerin mart ayında yapılacak yerel seçimlerden sonra yapılmasını beklediklerini söylediler.