Otomobil Ford Otosan 2012’de Transit’le büyüyecek

Ford Otosan 2012’de Transit’le büyüyecek

24.08.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Transit ve Transit Connect’i üreten Ford Otosan Kocaeli fabrikası, 2012’den itibaren sadece Transit’e yoğunlaşacak ve 330 binlik kapasitesinin tamamını kullanacak...

Ford Otosan 2012’de Transit’le büyüyecek

Halen Kocaeli’deki fabrikasında Transit ve Transit Connect üretimini sürdüren Ford Otosan, Transit’in tamamen yenilenmiş halinin devreye girmesiyle birlikte sadece bu modele yoğunlaşacak... Ford Otosan, böylece Transit’in dünyadaki bir numaralı üretim merkezi olacak ve 330 bin adetlik kapasitesinin tamamını kullanacak.
Ford’un Romanya’da satın aldığı fabrikanın devreye girmesinin ardından Transit Connect’in Avrupa’ya yönelik üretimi de kademeli olarak buraya taşınacak. Türkiye’nin Amerika ve Türkiye pazarına üretim yapmaya devam edeceğini belirten Ford Otosan Genel Müdür Başyardımcısı Nuri Otay, aracın yeni nesli devreye girene kadar Türkiye’de Transit Connect üretimini kesmesinin söz konusu olmadığını belirtti.
Amerikan pazarında Transit Connect teslimatlarının henüz yeni başladığını ve kesin rakamlar alamadıklarını belirten Otay, şöyle devam etti:
“Aracın göreceği ilgi ve elde edeceği satış rakamları konusunda kesin bir şey söylemek zor. Aracı şimdiki haliyle üretmeye devam edeceğiz. Yeni modelin devreye girmesinin ardından, gördüğü ilgiye bakılarak Amerika’da da üretilmesi gündeme gelebilir. Ancak 30-40 binlik bir rakam için ABD’de ayrı bir yatırım yapılmaz diye tahmin ediyorum.”

“Transit’in Ar-Ge’sinde varız”
Ford Otosan’ın, 2012 yılından sonra yoluna sadece Transit ile devam edeceğinin sinyallerini veren Otay, Ford’un 2015 yılında tüm dünyada yılda 750 bin adet Transit satışı öngördüğünü söyledi.
Kocaeli fabrikasının 330 bin adetlik kapasitesi bulunduğunu hatırlatan Otay, bu kapasiteye kademeli olarak ancak 2012 yılında ulaşabileceklerinin altını çizerken, tek model üretmeleri halinde bile fabrikanın kârlılığının etkilenmeyeceğini kaydetti. Transit’in, Ford ürün gamındaki en kârlı ürünlerden biri olduğunu da vurgulayan Otay, “Dünyada Transit üretiminin büyük bölümünü gerçekleştiriyoruz. İngiltere’nin kapasitesi 35 bin civarında. Çin’deyse, sadece o pazara yönelik üretiliyor. Şayet üretimimizi artırmamız gerekirse, o zaman neler yapacağımıza karar veririz” dedi.

“Daha farklı olacak”
Yeni Transit’in hazırlıklarının sürdüğünü söyleyen Nuri Otay, “Araç şu an Avrupa’daki merkezde geliştiriliyor. Ancak bizim kurduğumuz Gebze’deki Ar-Ge biriminde çalışan mühendislerimiz de işin içinde. Avrupa’yla koordineli çalışıyoruz” diye konuştu.
Otay, global kriz nedeniyle piyasaya çıkışı Ford tarafından ertelenen yeni Transit’in şimdikinden farklı ve daha fazla çeşide sahip olacağının da altını çizdi. Otay, “Öncelikle Ford’un şu anki modellerinde kullanılan Kinetic tasarıma uygun olacak. Ayrıca farklı tip, özellik ve boylarda üretimi de söz konusu olabilir” ifadesini kullandı.


Yenilenen Ranger çıtayı yükseltecek
Türkiye’de 10 yılda toplam 18 bin adet satılan Ford Ranger’ın yenilenen versiyonu, 37 bin 780 TL’den başlayan fiyatlarla satışa çıktı.
Ranger’ın bu yılın ilk yarısında sınıfının lideri haline geldiğini belirten Ford Otosan Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner, “Ranger, yüksek donanım seviyesi, öne çıkan güvenlik ve konfor özellikleriyle tüketicilerin her zaman beğenisini kazandı. Şimdi, yeni Ranger’la çıtayı daha da yükseltiyoruz” dedi.
Bu sınıftaki müşteri profilinin 2004’ten bu yana değişmeye başladığını vurgulayan Özüner, “Eskiden bu araçlar sadece ihalelerde ve devlet satışlarında yer alır, filo aracı kabul edilirdi. Son yıllarda binek araç konforuna kavuşunca, kişisel amaçlı kullanımı da artmaya başladı” diye konuştu. 2009’da toplam 2 bin adet Ranger satmayı hedeflediklerini söyleyen Özüner, bunun yarısının yeni versiyonla gerçekleşeceğini kaydetti.

Tasarımı yenilendi, gücü arttıÖzellikle ön bölümü, Ford’un yeni tasarım çizgisine uygun olarak değişen Ranger, daha dinamik bir görünüm sergiliyor. 156 HP’lik yeni 3.0 lt dizel motor seçeneğine kavuşan Ranger, istenirse otomatik vitesle de satın alınabiliyor.
4x2 ve 4x4 alternatifleriyle satışa çıkan yeni Ranger’ın en üst modeliyse, “Wildtrak” adını taşıyor. Bu araçta çift renkli deri koltuklar, spor pedallar, karartılmış arka camlar, özel tasarım spor arka barlar, krom kapı kolları, özel jant seçenekleri, yükleme alanı kapağı gibi unsurlar standart.