Otomobil İznik

İznik

05.07.2006 - 14:36 | Son Güncellenme:

Berekteli toprakları, yemyeşil doğası, tertemiz gölü var. Meyvesi, sebzesi her mevsim bol. Çinisi dünyaca ünlü. Her yerinden tarih fışkırıyor. Adeta açıkhava müzesini andırıyor. Hıristiyanlık için kutsal yerlerden. Dünyada bir benzeri daha yok. Üstelik büyük şehirlerin yanıbaşında. Ama turizm açısından son derece geri. Turisti yatıracak, yedirip içirecek yeri yok…

İznik


Nadir Elçi

(2004)

Burası buram buram tarih kokan bir yer. İznik yöresinin tarihi Prehistorik dönemlere kadar gidiyor. Bugünkü İznik ise Makedonya Kralı Büyük İskender’in kumandanlarından Antigonius Monopthalmos tarafından MÖ 316’da "Antigonia" adıyla kuruluyor.
Altın Şehir
Bithynia’lıların başkenti olduğu dönemde "Altın Şehir" olarak anılıyor. Romalılar devrinde Gotlar’ın saldırılarından korunmak için, çoğu halen ayakta olan 5 kilometre uzunluğunda surlarla çevriliyor. 4 tane de muhteşem kapı yapılıyor.
Başkent Oluyor
Bizanslılar, Selçuklular (ilk başkentleri), tekrar Bizanslılar (7 yıl başkent) derken 1331’de Orhan Bey zamanında Osmanlılar’ın yönetimine geçiyor. Önemli konumundan dolayı her gelen, yeni eserler ekliyor. Ve çoğu hala ayakta duruyor… Burası buram buram tarih kokuyor.
Çinisi Ünlü
15-17. yüzyıllar arasında neredeyse tüm Osmanlı mimari eserlerinin çinileri burada yapılıyor. Gerileme döneminde, duran devlet yatırımlarına paralel olarak çinicilik burada da geriliyor. Tekrar gelişmesi için son yıllarda önemli adımlar atılıyor.
Göl Kıyısı
İznik’te restoranlar, çay bahçeleri daha çok sahil boyunca uzanan yol üzerinde yer alıyor. Hemen hepsi güller arasında kayboluyor. Her tür su sporu yapılabilen, balık ve kerevit avlanabilen göl kıyısında, piknik yapmaya, çadır kurmaya elverişli alanlar da bulunuyor.
Açıkhava müzesi
Çinileri dünyaca ünlü. Her yerinden tarih fışkırıyor. Adeta açıkhava müzesini andırıyor. Hıristiyanlık için kutsal ziyaret yerlerinden. Dünyada bir benzeri daha yok. Nitekim hemen yanıbaşında suları pırıl pırıl ve her tür su sporuna elverişli bir de büyük gölü var. Üstelik, göl çevresinde (birkaç köyü saymazsak) yapılaşma yok. Heryer alabildiğine zeytinlik ve meyvelik.
Turizmde çok geri
İznik, elindeki bütün bu bulunmaz enstrümanlara karşın, nedense turizm açısından bir türlü gelişemiyor. Hatta bana göre geriliyor. Düşünsenize, böylesi bir yerde turisti yatıracak, yedirip içirecek nitelikli tesis bulunmuyor. Buraya gezi veya inanç turizmi amacıyla sabah gelenler akşam dönmek zorunda kalıyor. İşin kötüsü, İznik ve çevresini hakkını vererek gezmek için bir gün kesinlikle yetmiyor. En azından üç-beş gün gerekiyor. Bu durumda Yalova, Orhangazi (iki otel var) veya Bursa’da konaklamak gerekiyor. Bu zorluğuna rağmen, İznik için değiyor…

Heryer tarih
Şehri, 10-13 metre yüksekliğinde ve 5 km. uzunluğunda surlar kuşatıyor. Şehre, her biri diğerinden ihtişamlı 4 ana kapıdan giriliyor. Şehrin tam göbeğinde, 4 ana kapıdan gelen yolların kesiştiği yerdeki St Sophia Kilisesi, sonradan camiye dönüştürülmüş, şimdilerde ise müze. I. Murat’ın annesi Nilifer Hatun adına yaptırdığı İmaret de şimdilerde müze olarak kullanılıyor. Eski Roma Yolu üzerindeki dikilitaş, MS 1. yüzyılda inşa edilmiş.
Çini çarşısı
Rumeli fatihi olarak bilinen Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Şah’ın 1332’de yaptırdığı ve kendi adını taşıyan medresesi, şimdilerde "Çiniciler Çarşısı" (Tel: 0224 757 7588) olarak hizmet veriyor. Burası bilinen ilk Osmanlı medresesi. Burada uygulama hakkında bilgi de edinilebiliyor. Avlusunda yorgunluk çayı kahvesi içmesi hayli keyifli oluyor. Çarşının çevresindeki sokaklarda da onlarca çinici dükkanı bulunuyor.
Çifte hamam" diye de anılan II. Murat Hamamı’nın kadınlar bölümü de şimdilerde "Firuze" sanat galerisi olarak hizmet veriyor. Tel 0244 757 7373
Geziyolu
İstanbul-Yalova
000.0 km. Aracımızın kilometresini TEM gişelerde sıfırlıyoruz...
040.0 km. Eskihisar’da araba vapurundayız.
055.0 km. Şimdi Yalova'dayız.
Yalova-Orhangazi
000.0 km. Kilometreyi, Yalova göbekteki Shell’de sıfırlıyoruz.
020.0 km. Orhangazi'deyiz.
Orhangazi – İznik
000.0 km. Solda İznik-Adapazarı sapağı..
020.0 km. Boyalıca Köyü.
031.5 km. Çakırca köyü.
036.0 km. İznik.
İstanbul-İznik
Araba vapuruyla 111 km.
Eskihisar-Topçular araç geçiş ücreti, yolcular dahil 22 milyon lira.
Tel: 0212 244 4359
Hızlı feribotla 56 km.
Yenikapı-Yalova araç geçiş ücreti, sürücü dahil 25 milyon lira. İlave her yolcu 5 milyon lira. Rezervasyon ve bilet satış Tel: 0212 444 4436
NEREDENEYENİR?
İznik’e her gidişimde İmren Izgara’ya uğrayıp, enfes köftelerinin tadına bakarım. Burada köfte kiloyla satılır. Okkayla yesen tadına doyulmaz. Şehir merkezinde ana cadde üzerindeki mekanı Yusuf Akkaş işletir. Köfteleri kallavi, tabakları küçüktür. Üstelik plastiktir. Yusuf’tan söz aldım, tabaklar büyüyor ve porselen oluyor. Haberiniz olsun, aksi halde para ödenmiyor. (Tel: 0224 757 3597).
NEREDEKALINIR?
İznik’te nitelikli otel ve restoran bulunmuyor. Kalınabilecek en yakın yer ise Orhangazi’de (36 km.) Yalova-Bursa yolu üzerindeki Otel Familia (0224 573 9025) ve Orhangazi-İznik yolu 4. kilometredeki Villa Familia (0224 573 8140). Villa Familia’nın (Eski Betülhan) yüzme havuzu da bulunuyor. Diğer alternatifler Yalova (56 km.) ve Bursa’daki (85 km.) oteller oluyor.