Otomobil Renault Bursa coştu Çinliler sıraya girdi

Renault Bursa coştu Çinliler sıraya girdi

17.09.2009 - 00:46 | Son Güncellenme:

Uluslararası 63. Frankfurt Otomobil fuarından gelen yatırım haberleri, krizle birlikte üretimlerini kısan ve pazar kaybıyla sıkıntılı günler geçiren otomotiv endüstrisine ilaç gibi geldi. Renault ve Chery’nin yeni üretim planlarıyla otomotiv sektörü şimdiden 1 milyar liralık yatırım bütçesini cebine koydu

Renault Bursa coştu Çinliler sıraya girdi

Daha kısa bir süre önce Renault’un Fluence modelinin üretimi için 100 milyon euro’luk (210 milyon lira) yatırım yapılan Bursa Renault fabrikasında Renault Fluence’ın elektrikli modelinin de üretileceği haberi geldi. Daha da önemlisi bu üretim sadece Türkiye’de yapılacak ve ihraç edilecek. Bunun için de ilave yatırım yapılacak. Bursa fabrikasında bu amaçla 50 milyon euro’luk yatırım yapılacak. Böylece elektrikli modele yapılacak yatırımla birlikte Fluence için toplam ilave yatırımı 150 milyon euro’ya (215 milyon lira) ulaşacak.

Peuogeot da listeye eklenebilir
Fuardan gelen ikinci önemli haber Çinli Chery’nin yatırımıyla ilgiliydi. Firma Türkiye’de 500 milyon dolarlık (750 milyon lira) yatırım için başvuru yaptı. Chery’nin Türk ortağıyla (Mermerler) yatırım başvurusu yaptığını, Sanayi Bakanı Nihat Ergün açıkladı.
Ergün, “Chery’yi marka olarak Türkiye’den dünya pazarlarına açmak istiyorlar. Başvurularını da yaptılar. Yer arayışları çalışmalarını sürdürüyorlar” dedi. Ergün ayrıca, Peugeot’nun da Türkiye’de yatırım fikrini koruduğunu açıkladı.
Otomotive yatırımlar bununla da sınırlı değil. Hyundai i20’nin 75 milyon dolar (112 milyon lira), Çinli DFM’nin 250 milyon dolarlık (375 milyon lira) planlarıyla, sektöre yapılacak yatırım 1.5 milyar lira (1 milyar dolar) oldu.
Renault Fluence için yapılan 100 milyon euro’luk kısmı yapıldı, kalanı önümüzdeki dönem yapılacak.

Haberin Devamı

Renault Bursa coştu Çinliler sıraya girdi

Bakan Çağlayan: 3 firmanın planı var
Renault yatırımını, Sanayi Bakanı Nihat Ergün’le birlikte Frankfurt’ta duyuran Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da, şu anda sadece Çin’den Türkiye’ye yatırım yapma konusunda belli noktaya gelmiş 3 firmanın yatırım için piyasaların normalleşmesini beklediklerini dile getirdi.
Yatırım planlarını değerlendiren Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Otomotiv sektöründe Türkiye bir üretim üssü, Avrupa’nın tam göbeğinde olan Almanya da bir lojistik dağıtım üssü olabilir. Türkiye ile Almanya’yı birleştirdiğimiz zaman çok daha büyük ihracatçı konumuna gelebiliriz” dedi.

Elektrikli Fluence yerliye yüklenecek
Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, elektrikli Fluence için 50 milyon euro’luk yatırım yapılacağını bildirdi. Tunalıoğlu, bu araçta yerlilik oranının yüksek olacağını iletti.
Renault Euromed Başkanı Jacques Chauvet ise Renault Oyak ortaklığının 40 yıldır Türkiye’de başarıyla sürdüğünü belirterek, Renault’nun Bursa’daki fabrikasının, Renault’un kalite açısından en iyi fabrikalarından biri olduğunu anlattı.
Chauvet, Renault’un Bursa fabrikasında üretilen otomobillerin yüzde 80’inin yurt dışına üretildiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Renault Bursa coştu Çinliler sıraya girdi

Yakıtı güneş!
Fransız otomotiv üreticisi Citroen, Frankfurt’ta 1949 yılında piyasaya çıkardığı 2CV modelinden esinlenerek yeniden tasarladığı konsept otomobili Revolte’u ziyaretçilerin beğenisine sundu. Katlanabilen tavanı güneş panellerinden oluşan hibrit araç bu özelliğiyle elektrikli kullanıma da imkân verecek.

Renault Bursa coştu Çinliler sıraya girdi

Auris’in hibrit konsepti
Toyota, Türkiye’de de üretilen ve satılan Auris modelinin tam hibrid konseptini ilk kez bu fuarda tanıttı. Toyota ayrıca, hibrit otomobili Prius’un da prizden şarj edilebilen ve 20 km boyunca sadece elektrik motoruyla gidebilen bir versiyonunu da sergiliyor.
Avrupa için özel olarak tasarlanan orta sınıf hatchback modeli Auris’in tam hibrit versiyonunu geliştiren Toyota, bu otomobili İngiltere’de üreterek “Avrupa’da seri olarak üretilen ilk hibrit” unvanını da vermiş olacak.

Renault Bursa coştu Çinliler sıraya girdi

Aile dostu yenilendi
Ford C-Max, tamamen yenilenmiş haliyle fuarda yerini aldı. 2010’un ikinci yarısında çıkacak olan yeni C-Max, “iosis MAX” konseptinden esinlendi.
“Kinetic” tasarım felsefesini taşıyan ve eskisine göre daha binek otomobil görüntüsü veren C-Max, Ford’un ileriki yıllarda piyasaya sunacağı modellerde kullanacağı tamamen yeni orta sınıf araç platformu üzerinde yükseliyor.
Bir de 7 kişilik ve sürgülü kapılı “Grand C-Max” versiyonu bulunacak araçta, 1.6 lt “EcoBoost” adı verilen doğrudan püskürtmeli benzinli motor, yarı otomatik paralel park sistemi, kör nokta uyarı sistemi gibi gelişmiş teknolojilere yer verilmiş.